Arama Alışkanlığı Nedir ve SEO’ya Nasıl Yardımcı Olur?

Kullanıcıların arama yaparken kullandıkları kelimeleri bilmek, hedef kitleyi çekmek için önemli bir yoldur. Daha kapsamlı bir anahtar kelime araştırması yaparak arama alışkanlığını anlamlandırmak kullanıcıları çevrenizde tutabilmek için çok büyük kolaylık sağlarken aynı zamanda eyleme geçmek için de gerekli bilgileri sunacaktır.

(bkz: SEO nedir?)

Kullanıcıların web sitelerini nasıl bulduğunu ve arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP) hangi sitelere tıklamaya karar verdiklerini bilmek, anahtar kelimelerin de ötesindedir. Şimdi arama yapan kişilerin anahtar kelimeleri yazdıktan sonra nasıl hareket ettiklerini düşünelim. Peki arama sonuçlarını sunulurken kullanıcılarla ilgili nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

* Yaş ve Cinsiyet Önemlidir: Bazı çalışmalar, daha yaşlı araştırmacıların arama motorları sonuç sayfalarının ikinci sayfalarını gençlere oranla daha fazla ziyaret ettiklerini belirtiyor. Ayrıca erkeklerin, ikinci sayfalara bayanlara oranla daha fazla bakma eğiliminde olduğu da tespit edilen noktalardan.

yas-ve-cinsiyet

Her demografiğin, arama yaparken değişik ihtiyaçları ve amaçları vardır. Eğer hedef kitleniz yaşlı erkeklerse, birinci sayfa sıralamalarınız tıklanma ve etkinlik açısından o kadar da önemli değil anlamına geliyor; ancak söz konusu genç bayanlar olduğunda aksine bir o kadar önem kazanıyor. Her zamanki gibi “bulgularla” bunu sitenizde test ederek  deneyebilirsiniz, ama önceden sitenizin demografiğine dayanan bir hipotez kurmanız gerekiyor. Hipotezlerinizi de çeşitli bilimsel araştırmalara dayanarak kolayca kurabilirsiniz.

 

* Cevap Almaya Dikkat Edin: Sorularına hızlı cevaplar arayan araştırmacılar, konu hakkında derin araştırma yapanlara göre arama motoru sonuç sayfalarına daha farklı bakabilirler. Pazar günü futbol fikstürü için hızlı bir cevap isteyenler, aradığı bilgiye ulaşmak için Google Knowledge Graph’a bakabilirler, ama orta boy çift kişilik yatak bulabilmek için ürün araştırması yapanlar, arama sonuçlarında birkaç sayfayı birden dolaşabilirler. Hızlı arama yapanlar için ilk olarak görüntülenen sayfanın altındaki herhangi bir CTA için tıklanma oranı ciddi oranda düşmektedir.

procurement_conversation

 

* Ücretli veya Organik Sonuçlar:  Ücretli arama sonuçlarına tıklayan kullanıcıların, organik veya yerel listelerde tarama yapanlara göre daha farklı amaçlar gözetirler. Tıklama başına ödeme reklamlarını(PPC ads) tercih eden kullanıcılar genellikle; elbise alma, avukat tutma veya bedava araba sigortası teklifleri vs. gibi servisler veren işletmeleri kullanma niyetindedir. Herhangi bir satış indirimi/avantajı görmek istemeyen kullanıcılar ise genellikle bundan kaçınma eğilimindedir. Yine de son araştırmalara göre ücretli sonuçlar hakkında hala bir karışıklık söz konusudur. Kullanıcıların üçte biri hala Google Adwords ücretli arama sonuçlarını organik sonuçlardan ayıramamaktadır.

searches

Bu bilgiler başlangıç noktamız; ancak kullanıcının bir sonuca tıklaması ile arama yapma alışkanlığı bitmiyor. Aksine yeni başlıyor. Ve şu noktaya dikkat çekmemiz gerekiyor; Anahtar Kelime Araştırmasını Arama Alışkanlığıyla Karıştırmayın!

 

Anahtar Kelimelerinizde Hangi Sayfaların Sıralandığını Bilin

Web sitenizin açılış sayfaları için hangi kelimelerden trafik geldiğini takip etmek, düşündüğünüzden daha karmaşıktır. Bu, takip etme ve raporlamanın ötesinde yer alır. İçeriğinizin sıralamaya girdiği anahtar kelimelere dikkat etmek, ziyaretçileri potansiyel müşteriye çevirmek ve işletme değerini geliştirmek için hayati önem taşır. Ziyaretçilerin sitenize hangi açılış sayfalarından geldiğini bildiğiniz gibi, neyi aradıklarına bakarak hangi içerikleri beklediklerini de bilebilirsiniz. Bu, içeriği gördüklerindeki muhtemel ilk izlenimlerini dikkate almanızda size yardımcı olur. Bu bilgi olmadan, kullanıcıların sitenizde nasıl hareket edeceklerini anlayamazsınız.

ctr

 

Ayrı Olarak Belirli Sayfaları Takip Edin

Sitenizde ki her sayfada ziyaretçileri potansiyel müşterilere çevirmeye ayarlanmış içerikler bulunmaz veya ziyaretçilerinize sizin işletmenizi seçmesi için merak uyandıran bilgiler vermez. Kullanıcıların “Hakkımızda” sayfanızda verdikleri tepkiyle, ürünlerinizin ya da hizmetlerinizin sayfaları veya uygulama alanlarınızda gezinirken gösterdikleri davranışlar farklılık gösterir. Aylık organik trafiğinizde hangi sayfaların hangi kelimelerde ön sıraları aldığını bilmek, kullanıcıların sitenizde ne aradığını da bilmenize yardımcı olur.

 

Web Sitenizdeki Arama Alışkanlıkları

Sitenize giren ziyaretçilerin çöp içeriklere, reklam açısından aşırı boğucu sayfalara karşı sabırları yoktur. Girdikleri sayfayı anlayabilmeye ve bundan sonra ne yapacaklarını bilmeye ihtiyaç duyarlar.

  • -Sitenizin ürün kategorilerinin kolayca bulunabilmesi için navigasyon var mı?
  • -Ziyaretçiler tek bir tıklamayla ana sayfaya geri dönebiliyorlar mı?

Navigation

Eğer ziyaretçiler bunların nerede olduğunu veya bundan sonra ne yapacaklarını bilmezse, sitenize güvenmeyecek ve içeriğine bakmadan siteden çıkacaktır. Anlamlı sayfa başlıkları, breadcrumb yapısı, kullanıcı dostu URL’ler kullanıcıya bulunduğu konum hakkında etkili ipuçları veren yapılardır.

Para Kaybetmeyin: Kötü kullanıcı deneyimi, sitenizin elde ettiği dönüşüm oranlarına ve potansiyel arama motoru sıralamalarına zarar verir. Google, arama motoru sonuç sayfalarından siteden çıkma ve tıklanma oranları gibi kullanıcı işaretlerine ağırlık vermesi sebebiyle, zaman kaybetmeden bu sorunları düzeltmelisiniz.

 

Kullanıcı Deneyimi Tutumları Etkiliyor

Kullanıcı deneyimi, ziyaretçilerin web sitenizin sayfalarında arama yaparken/gezinirken tutumları ve duyguları dahil, siteniz hakkında neler hissettikleridir. Ziyaretçiler için aradıklarını bulabilmeleri ne kadar kolay? Bunu yaparken iyi zaman geçiriyorlar mı? İşte bu basit bir tanım ile kullanıcı deneyimidir. Kullanıcı deneyimi cihaz tipi ve daha önemlisi, ekran boyutuna göre de değişebilmektedir.

Mobil cihazlar, akıllı telefonlar ve tabletlerle birlikte geliştiğinden dolayı, bunları ayrı kanallar olarak düşünmek yanlış olur. Kullanıcılar hangi ekran boyutunu tercih ederse etsin, sitenizi ve içeriklerini incelerken aynı kusursuz deneyimi bekler. Eğer web siteniz bütün ekran boyutlarına uyumlu değilse, performans metriklerinizdeki değişimleri fark edebilirsiniz(Analytics üzerinden tespit edebilmeniz mümkün).

Hareket Akışı (Behavior Flow) ve Siteden Çıkış Oranları (Bounce Rate): Açılış sayfalarınızda yüksek çıkış oranlarını mı farkettiniz? En basit anlamı ile siteniz, kullanıcılara istedikleri içerikleri sağlayamıyor demektir. Bu da kullanıcı deneyimi için kötüdür. Google Analytics’deki hareket akışını kontrol ederek, çıkış oranı çok yüksek olan sayfaları inceleyebilirsiniz.

arama alışkanlıkları

 

Arama Alışkanlıklarını Dönüşüm için Kullanın

Kullanıcılarınızın bütün ziyaretçi demografiklerinin sitenize uyum sağladığını ve en çok görüntüledikleri içeriği bildiğinizde, tercih ettikleri içerikleri daha hızlı sunmak için kullanıcı deneyini şekillendirebilirsiniz. Bu içerikle kendi markanızı ilişkilendirebilmeyi onlar için kolaylaştırın. Popüler içerikleri sayfanın ilk açılan kısmında sunun, böylece daha fazla ziyaretçi içeriği görebilecektir. Popüler içerik sayfalarınızı üst düzey navigasyonunuza ekleyerek kullanıcıları, kategori sayfalarını veya bir blog yazısı denizini taramak zorunda bırakmadan içeriklerinizi kolayca bulabilmelerini sağlarsınız.

ConversionRate

Arayıcıların tutumuna dikkat ederek elde edilebilecek en net kazanç, dönüşüm için çok iyi fırsatlar yakalamaktır. Müşteriler web sitenizi kullanırken olumlu duygular besleyecekler ve bu da sizin markanızı akıllarına kazıyacaktır. Basit olarak işletmeniz, araştırmacıların aklına “işinin ehli” olarak yerleşir; çünkü web siteniz sorunsuz çalışır, temiz içerik sunar, ve onların kafasını karıştırmaz.

Arama tutumları devamlı gelişiyor. Sizde sıralamalarınıza bakarak web sitenizin hangi kelimelerden hangi sayfalara trafik aldığını tespit edebilir, elde ettiğiniz veriler ışığında en iyi performansı yakalamak için düzenlemeler yapabilirsiniz.

 

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Sürç-i lisan ettiysek affola.

[hs_action id=”2688″]

No Comments

Yorum Yap