E-Ticaret Siteleri İçin SEO Teknikleri

02.09.2015 tarihinde güncellendi.

Günümüzde sayıları hızla artan e-ticaret siteleri için bugünkü blog yazımızda bazı SEO önerileri sunacağız. E-ticaret sitelerinin sayısı artmaya devam ettikçe dijital ortamdaki rekabet de artıyor.

Hazır sistemler kullanılarak kurulan e-ticaret sitelerinde, firmanızın verdiği teknik destek ve güncel SEO gelişmelerine göre aksiyon alabilmeleri çok önemli. Örnek vermek gerekirse, son yıllarda sayısı hızla artan e-ticaret siteleri için bir güncelleme yayınlayan Google’ın Zebra güncellemesi ile ilgili güncel verilerin takip edilmesi gerekiyor. Bu açıdan kullanmayı düşündüğünüz sistemler ile ilgili mutlaka ürünü kullanan kullanıcıların yorumlarını da incelemelisiniz.

Şimdi de e-ticaret siteleri için SEO’da dikkat edilmesi gereken noktalar ve SEO önerileri üzerine listemizi inceleyelim.

(bkz: SEO Nedir?)

Site İçi SEO Önerileri

    1. Title (Başlık) ve Meta Description(Açıklama) Alanları

Arama sonuç sayfalarında doğrudan görüntülenen Title ve Meta Description alanlarını iyi bir şekilde optimize etmek ve kullanıcı dostu yapılar oluşturmak tıklanma oranlarınızı olumlu yönde etkilemektedir. Arama motoru güncellemelerini incelediğimizde her bir sayfanızın özgün Title ve Meta Description alanlarına sahip olması gerektiği için bu konu ile ilgili kullanıcılarınızı ve rakiplerinizi inceleyerek bir yol haritası çıkarmalısınız. Burada hem kullanıcı hem de SEO uyumlu bir yapı kurgulamalısınız. E-ticaret sitelerinde oluşturulan sayfa sayısı fazla olacağından birebir olarak ilgilenmeniz zor olacaktır. Konu ile ilgili olarak değişkenlerin yer aldığı yapıları kullanmak en mantıklı çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Aşağıda değişkenlerin yer aldığı örnek yapıları paylaşıyoruz.

Aşağıda gözlük satan bir e-ticaret sitesinin(abc.com diyelim) ana sayfası için bir yapı oluşturalım.

Title: Yanlış Kullanım: Gözlük, Gözlük Modelleri, Güneş Gözlükleri, X, Y, Z Marka Gözlük

Örnek Title: En İyi X,Y,Z marka Gözlükler, En Yeni Modeller ABC.COM’da!

E-ticaret siteleri için Title ve Meta Description alanlarında her bir sayfanız için belirlediğiniz anahtar kelimeleri de kullanarak cümleler halinde yapılar kurgulayabilirsiniz.

Örnek Title: En İyi {En Önemli Anahtar Kelime} Modelleri, En Yeni Modeller siteadresi.com’da!

Örnek Meta Description: {kategori} kategorisinde yer alan {marka} marka {ürün adı} ürünü inceleyebilir, en yeni {marka} modellerini inceleyebilirsiniz.

 

      1. URL Yapıları

Eğer hazır bir e-ticaret altyapısı kullanıyorsanız URL yapılarına müdahale etmeniz çok mümkün olmayacaktır. Mümkün olduğunca kullanıcı dostu ve SEO uyumlu bir URL yapısı kurgulamanız gerekiyor. Tabiri caizse URL yapıları kullanıcıyla “konuşmalıdır”.

siteadresi.com/kategori-adi | siteadresi.com/urun-adi şeklindeki URL yapıları pek çok SEO uzmanı tarafından önerilen yapı.

URL yapıları konusunda dikkat etmeniz bir diğer konu da, ürün listeleme sayfalarındaki filtreleme alanlarını kullanırken filtre seçeneklerini işaretlediğimizde URL alanının kullanıcıya gerekli işlemi belirtmesi için değişebilmesi.

Örnek: Parfüm kategorisi için URL’miz siteadresi.com/erkek-parfumleri olsun. 200 ML olan parfümleri görmek için filtreye tıkladığımızda siteadresi.com/erkek-parfumleri-200ML ya da sitenizin altyapısına göre siteadresi.com/erkek-parfumleri?=200ML şeklinde bir URL değişmesi kullanıcıyı da bilgilendirecektir.

 

  1. Pagination Yapısı rel=next rel=prev yapısı

Google’ın 2011 yılında duyurduğu rel=next rel=prev yapısı ile canonical etiketinin duplicate içerikleri belirtmek konusunda kullanıldığı düzene yeni bir soluk getirdi. Özellikle e-ticaret siteleri için çok önemli olan pagination yapısı ile index’lerinizde sorun yaşatan ve aynı Title, Meta Description başta olmak üzere kopya yapılar çıkaran sayfalara pagination ile çözüm getirebilirsiniz.

pagination seo ayarları

Pagination kullanmanın arama motorlarının anlayacağı dilden açıklaması şu şekildedir; “Benim kategori sayfamda ilk sayfa şurası, ikinci sayfa şurası ve ardından sıralı şekilde böyle takip etmektedir. Sen bu sayfadan yola çıkarak sayfaları takip et ama ikinci sayfa ve sonrasını arama sonuç sayfalarında gösterme, çünkü bu sayfalar birbiri ile bağlantılı ve sıralı bir şekilde ilerliyor.”

Çoğu e-ticaret sisteminde 2. ve sonraki sayfalar için Title ve Meta Description ayarları sağlıklı olmamaktadır. Pagination ile elde edeceğiniz bir diğer avantaj ise SEO değerlerinizin birbiri ile bağlantılı sayfalarda ilk sayfaya güçlü bir şekilde yansımasıdır. Arama motorları birinci sayfa sonrasını indexlemez; ancak takip ederek tarama işlemini sağlıklı bir şekilde kolayca yapabilir. Pagination ile ilgili detaylı bir kaynağa buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

  1. Mobil Uyumluluk

Tüm dünyada mobil kullanımın masaüstü kullanıma göre artması ile arama motorları da bu duruma karşı bazı çalışmalar yapmaya başladı. Google’ın 21 Nisan’da mobil uyumluluk güncellemesi yapacağını duyurması ile birlikte mobil arama sonuç sayfalarında mobil uyumlu sitelerin üst sıralarda yer alacağı belirtildi. Böylece mobil uyumluluk sıralama faktörleri arasında yerini aldı.

e-ticaret-mobil-uyumluluk

 

Bir sıralama faktörü olması bir yana mobil alışveriş oranının artması da e-ticaret siteleri için uyumluluk konusunu gündeme getirdi. Dolayısı ile e-ticaret sitenizin mobil uyumlu olması hem SEO hem de dönüşüm konusunda performansınızı artıracaktır. Konu ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.

 

5. Site Haritası

Site haritaları SEO performansınız için oldukça önemli bir yere sahiptir. Hem arama motoru sonuç sayfalarındaki index düzeninize hem de güncellik konusunda arama motoru yazılımlarını bilgilendirmede oldukça etkilidir.

Özellikle sayfa sayısı 10 bini geçen e-ticaret siteleri için önerilen site haritası yapısı bölünmüş yapılar halinde haritanızı sunmaktır. Her kategori, alt kategori, ürün sayfaları için ayrı yapılar oluşturmalı ve Webmaster Tools üzerinden göndermelisiniz.

Örnek olarak n11.com’un site haritası yapısını inceleyebilirsiniz.

Google’ın 16 Ekim 2014’te Webmaster blogunda yayınladığı yazıyı inceleyerek en iyi performansı getiren site haritası örneklerini inceleyebilir ve eksiklikleriniz varsa öğrenebilirsiniz.

 

6. Ürün Sayfaları ve İçerik Alanları

Ürün sayfaları sitenizin büyük kısmını oluşturan sayfa yapıları arasındadır ve kullanıcıları ürün detay sayfalarını inceledikten sonra bir karar vermektedir. Ürün sayfaları ile ilgili kullanıcılarınızı baz alarak site içi SEO operasyonlarınızı gerçekleştirmelisiniz.

Ürün adları ve sayfa başlıkları konusunda anahtar kelimelerinizi iyi belirlemeli ve o doğrultuda hareket etmelisiniz. Sayfalarınızda yer alan içeriklerin, anahtar kelime mimariniz doğrultusunda en çok aranan kelimelerden, “long-tail” diye tabir ettiğimiz uzun öbekli (Örn; x marka xyz model ayakkabı) arama sorgularına doğrultusunda kurgulanması gerekmektedir.

Aynı ürün, birden fazla kategoride yer alabilir. Bazı e-ticaret altyapı sistemlerinde bu şekildeki ürünler için birden fazla URL ile karşılaşabiliyoruz. Bu da kopya içerik sayfalarına neden olmaktadır. Dolayısı ile bu şekildeki ürün sayfalarına “rel=canonical” etiketinin eklenmesi gerekmektedir.

 

7. Akıllı Etiketler

Dünyanın en büyük arama motorları olan Google, Yahoo, Bing ve Yandex’in bir araya gelerek oluşturduğu akıllı etiket yapıları, arama motoru yazılımlarının sitenin her bir alanının daha iyi tanımasına ve site içinde daha kısa sürede veri toplamasına olanak sağlar.

Screenshot_1

Arama sonuç sayfalarında yapılandırılmış verilerin gösterilmeye başlaması ile birlikte, akıllı etiket yapılarını kullanan sitelerin daha fazla tıklanma oranına sahip olduğunu belirtmekte fayda var. E-Ticaret siteleri için mutlaka kullanılması gereken akıllı etiket yapıları, kullanıcı daha siteye girmeden arama sonuç sayfasında fiyat, değerlendirme, inceleme gibi verileri görmesini sağlar.

 

8. Breadcrumbs Yapıları

Hem kullanıcılar hem de arama motoru yazılımları için birbiri ile bağlantılı sayfaları belirten “Breadcrumbs” yapısı, e-ticaret sitelerinde mutlaka kullanılması gereken bir diğer yapıdır. Breadcrumbs ile birlikte site içi hiyerarşinizi hem kullanıcılara hem de arama motoru yazılımlarına gösterebilirsiniz. Aşağıda X Telefon Markasının Y Serisi sayfası için örnek bir yapı paylaşıyoruz.

Örnek: Ana Sayfa -> Akıllı Telefonlar -> X Marka -> Y Serisi

                   

9. Görsellerin Optimizasyonu

Ürün görselleri kullanıcının ürün satın alma sürecinden önce en çok dikkat ettiği noktalardan bir tanesidir. SEO’nun kullanıcı odaklı bir hal alması ile birlikte, görsellerin kullanıcılar ve SEO ile uyumlu olması artık gözden kaçırmamanız gereken bir nokta. İyi ve kaliteli görseller kullanıcın sayfa oturum süresini arttırırken, ürün görsel dosyalarının adlarının anahtar kelimeleri içerecek şekilde yüklenmesi de arama motoru yazılımlarının görseli anlamdırmasına olanak sağlar.

 

10.  Sayfa Açılış Hızı

Arama motoru yazılımları ve kullanıcılar geç açılan sayfaları erken terk etme eğilimdedir. Bu nedenle sayfa açılış hızı kullanıcıların ve yazılımların siteniz ile ilgili davranışlarına doğrudan etki eder. İçinde pek çok farklı içerik, görsel alanı bulunduran e-ticaret siteleri bu konuda en çok problemle karşılaşılan site türleri arasında yer alıyor.

Pek çok e-ticaret sitesi sahibinin bu konu ile ilgili sıkça yaptığı hata, Google Pagespeed Insights aracı üzerinden sadece ana sayfasını yazarak incelediği sonuçlara göre hareket etmesi oluyor. Ancak birbirinden farklı sayfa yapıları için araç üzerinden inceleme yaptığınızda farklı puanlar görebiliyorsunuz. Dolayısı ile sitenizdeki farklı sayfa yapılarını da sayfa açılış hızı testine tabi tutarak, daha hızlı sayfa değerlerine sahip olmalısınız.

Screenshot_2

Screenshot_3

 

E-Ticaret ve SEO ilişkisi ile ilgili önceki yazılarımız;

Yazı ile ilgili görüşleriniz iletebilir, konu ile ilgili olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

[hs_action id=”2688″]

No Comments

Yorum Yap