Mail Marketing’de Abone Sayısını Arttırmak İçin Öneriler

E-Mail Marketing de Abone Artırmak İçin Öneriler-01

E-posta pazarlamasında üye sayısını arttırmak, daha fazla kişiye ulaşmak ve satışları artırmak adına kritik öneme sahip. E-ticaret siteleri için pazarlama kampanyalarının köşe başı olan günlük ve haftalık e-bültenlere abone olan kişi sayıları, markaların trafik ve popülaritelerinin büyümesi ile doğru orantılı artabileceği gibi yapılacak spesifik çalışmalar ile de daha fazla kişiye ulaşmak ve satış yapmak mümkün.

 

Tüketicilerdeki yıllardır süregelen alışkanlıklara paralel olarak geleneksel mecralardaki varlıklarını artıran -özellikle perakende tarafındaki- e-ticaret siteleri TV, gazete ve dergilerde daha fazla yer almaya başladılar. Öte yandan sosyal medya da içerik pazarlaması denince ilk akla gelen araç haline geldi. Ancak özellikle diğer pazarlama araçlarına kıyasla büyük bütçelere ihtiyaç duymayan e-posta pazarlaması halen birçok e-ticaret sitesi için birincil önceliğe sahip olmak durumunda.

 

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre de tüketicilerin yüzde 97’si online perakendecilerden e-bülten alıyor ve her üç tüketiciden biri gelen e-postalar üzerinden son 6 altı ayda en az bir defa online alışveriş yapmış.

 

E-posta pazarlaması önemli, e-posta pazarlaması mühim. İkna oldunuz ve potansiyel müşterilerinize e-posta göndermek için sitenizin ilgili sayfalarına “abone ol” kutuları eklemeye başladınız.

 

Ancak abone sayısı artmıyor, e-bültenlerinizin ulaştığı kitle çok ama çok sınırlı. Ne yapmalısınız? Gönderdiğiniz e-bültenlerin daha fazla kişiye ulaşmasına, yani yeni abonelere ihtiyacınız var.

 

email-marketing

 

Yeni Aboneler Nereden ve Nasıl Gelecek?

 

  • Gönderdiğiniz e-postaların daha fazla insana yayılması lazım.Bunun için de Facebook ve Twitter gibi (hatta içerik uygunsa Pinterest de olabilir) sosyal ağlarda paylaşım için butonlar ve “e-mail ile paylaş” ya da “arkadaşına ilet” gibi ek seçeneklere yer verilmeli. İçerik ne kadar çok insana yayılırsa abone sayısının artma ihtimali de artar.

 

  • Herkes bedava sever.Bunu bilen birçok e-ticaret sitesi de “üye olursanız yüzde 10 indirim çeki bizden” gibi kampanyalar kurguluyorlar. Modası hala geçmedi ve hala işe yarıyor.

 

  • İndirim çekinden daha iyisi de var, hem satıcı hem de alıcı için: “üye olursanız ilk alışverişinizde x ürünü bizden hediye”. Satıcı için faydası tüketiciyi anında satışa motive etmesi ve böylece gerçek bir e-mail adresi edinecek olması. Alıcı için ise “herkes bedava sever”.

 

  • Zaten üye olanların arkadaşlarını getirmelerinive her 5 ya da 10 yeni arkadaş için belirli oranlarda hediye çekleri verilmesini kurgulayabilirsiniz. Burada kritik olan nokta ise e-posta adreslerinin gerçek sahiplerinin olması. Bunun için de double opt-in yöntemini kullanmanız gerekecek. Kullanıcılarının önemli bir kısmının markalarla kişisel bilgilerini doğru şekilde paylaşmadığını unutmayın.

 

  • Dışarı çıkın, etkinliklere gidin, forumlara katılın, toplantılar ayarlayın ve sizinle ve markanızla ilgilenebilecek herkesin e-posta adresini alın. Alırken de mutlaka kendilerini bilgilendirin, “sizi kampanyalarımızdan haberdar etmek isteriz” demeyi unutmayın. Doğru bir gülümseme ile fiziksel ortamdaki bire bir görüşmede kimse e-posta adresini sizden sakınmaz.

 

emailmarketing-603x403

 

E-Ticaret Siteleri İçin Taktikler

 

  • Google+ Hangout üzerinden ünlülerle (moda ikonu, fenomen, uzman vb) toplu görüşmeler yapmak ve takipçilerle bu kişileri bir araya getirmek hâlâ klişe değil. O hangout’a katılmanın bedeli ise e-posta adresini bırakması ve alışveriş yapması(ve tabii sonrasında kura çekimi) olabilir.

 

  • Takipçilerinizin ve ziyaretçilerin e-postalarını bırakmasını “isteyin”. En göz önündeki alternatiftir bu ancak birçok insan da gözünün önündekini göremez. Bir de bizim kültürümüzde istemek değil de vermek daha mubahtır, istemeyi bilmeyiz. Markanızın Facebook ve Twitter sayfalarından abonelik sayfasına link verin, arkadaşlarınıza abone olmalarını önerin, ürün sayfalarında ve satış sonrası ekranlarında abone olmalarını isteyin. Kilit ipucu: İsteyin.

 

  • İstemek demişken pop-up seçeneğini sakın unutmayın. Sitenizi ilk defa ziyaret eden kişiden pop-kutusuna yerleştirdiğiniz doğru metin ve görsellerle e-posta adreslerini bırakmalarını isteyebilirsiniz. Çoğu kişi “ne kaybederim ki” diyecek, daha fazlası ise anında pop-up’ı kapatacak. Yılmayın, ne kadar kayıt gelirse gelsin kazançtır. Damlaya damlaya abone birikir.

 

  • Bazıları sizin için zaten üye ya da takipçi olabilirler ancak gerçek (ya da sık kullandıkları) e-posta adreslerini bırakmamış olma ihtimalleri de var. Onları bir şeyler kaçırdıklarına ikna edin. Yalnızca e-bülten abonelerinin okuyabildiği içerikler (mevsimin moda renkleri, zayıf göstermek için ipuçları vb) ya da görebileceği kampanyalar (yalnızca e-bülten abonelerine yüzde 50 indirim) uygulayın. Bir kere kaçırdıklarını bir daha kaçırmayacaklar.

 

  • Gerçek zamanlı e-posta pazarlaması taktikleri ile de potansiyel müşterilerinize “bu markanın e-postalarına abone olmam ve o e-postaları hemen açmam lazım” dedirtebilirsiniz.

 

  • Üye olduğunuz affilliate pazarlama ağları ve ilişkileri üzerinden iş ortaklıkları geliştirin ve daha önce markanızla hiç temas kurmamış tüketicilere ulaşmayıve onları “e-posta listelerinize abone olmak için ikna etmeyi” deneyin. Tabi siz de karşılığında kendi takipçilerinize başkalarının reklamını yapacaksınız ancak farklı alanda olduğu ve karakterleri benzer olduğu sürece marka ortaklıklarının başarı şansı yüksektir.

 

  • Satış değil sadece e-posta adresi toplama odaklı Google Adwords kampanyasıkurgulayın. Doğru call-to-action’lar ile çok ciddi üye artışı yakalayabilirsiniz.

 

Mobil Optimize Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

  • Yine en bariz ancak en çok gözden kaçan nokta: Tüketicilerin e-posta listenize abone olmalarını kolaylaştırın. Anne kızlık soyadlarına kadar bilgi istemek yerine adlarını ve e-posta adreslerini isteyin, kolayca abone olsunlar. Tabi sonrasında iyi bir iletişim ve veri toplama kurgusuna ihtiyacınız olacak. Yoksa erkek üyelere epilasyon ürünü göndermeniz sıkıntı yaratır.

 

  • Son ve ama en önemli madde: İkna edin. Ne olursa olsun, hangi yolu tercih ederseniz edin ama tüketiciyi ikna etmeyi önceliğini haline getirin. Onların hayatına katacağınız avantaj, iyilik, konfor, mutluluk vs ne ise onu vurgulayın. İyi call-to-action, etkili başlık, otorite içerik, ikna edici görseller…

 

Tüketiciyi ikna ederseniz, tüketicinin müşteri olması yakındır.

 

[hs_action id=”2685″]

No Comments

Yorum Yap