Toplumda Perakende Pazarlaması ve Black Friday Etkisi

 
Yükselen teknolojilerin en çok etki ettiği sektörlerden biri olan perakende pazarlamacılığında, kullanıcı odak alınarak hazırlanan indirim kampanyaları ve dijital geri dönüşümü inceledik.

 

2017 yılı itibariyle her gittiğimiz AVM’nin mobil cihazlar üzerinden kullanılan, kendi aplikasyonları bulunuyor. Ancak kullanıcı verilerini bakıldığında alışveriş merkezlerine giden müşterilerin AVM’lere özgü uygulamaları pek de tercih etmediğini görüyoruz. Yapılan AVM Algı Araştırması’na göre AVM’ye giden kullanıcıların sadece yüzde 5,9’u alışveriş uygulamalarını kullandığını belirtmiş.

 
Türkiye’de geçtiğimiz yıla oranla yüzde 192 alışveriş artışı görülen Kara Cuma, bu yıl yine ivme kazandı. Adobe Digital Insights’a göre, Kara Cuma’da tüm dünya üzerinde gerçekleşen çevrimiçi satışlar, 2016’da 3 milyar doları aşmıştı. Son tüketici açısından durumu incelediğimizde ise bu özel indirim günlerinde yaşanılan zaman kaybı, sıra bekleme, fazla insana tahammül edememe durumları  günümüz tüketicilerini online alışverişe teşvik ediyor.

 

Beyaz yakalı kullanıcıların sıklıkla yaşam merkezi olarak tercih ettiği alışveriş merkezleri bugün kültürümüzün de bir parçası olmuş durumda.  Aile, arkadaş, iş toplantılarının yanı sıra konser, söyleşi hatta sergilere bile ev sahipliği yapabiliyor.

 
Peki kullanıcılar AVM’leri hangi ihtiyaçlarını göz önünde tutarak tercih ediyor?

 

Toplam 22 şehirde, 1536 alışverişçiyle yapılan  araştırmaya göre müşterilerin en çok giyim ve aksesuar için AVM’leri tercih ettiği öne çıkıyor.

 

Kategorilerin tamamında AVM’den alışveriş ağırlığını korurken yüzde 79’la en çok; giyim ve ayakkabı kategorileri için AVM’lerin tercih edildiği görülüyor. Diğer yandan AVM’lerin diğer kanallarıyla kıyaslandığında en az tercih edilme oranını yüzde 50 ile toplu gıda olduğu göze çarpıyor.

 

Araştırmalara göre internet üzerinden satın alma işlemi gerçekleştiren kullanıcılar, tamamen sosyoekonomik seviyeye göre değişkenlik gösteriyor. Elde edilen sonuçlara göre AVM müşterilerinin yüzde 80’ini bugüne kadar hiç online alışveriş faaliyetinde bulunmadığını belirtmiş.

Satın alma alışkanlıkları evrilse de kullanıcılar için hala ayrı bir öneme sahip olan geleneksel satış ivmesinin ortaya çıkardığı farklı konseptlerdeki AVM ziyaretçilerinin demografik yapıları incelendiğinde genellikle çekirdek ailelerin tercih ettiğini, yaş ortalamasının da 35.6 olduğunu görüyoruz.

Lokal esnafı ve daha küçük çaplı işletmelere en büyük rakip olarak ortaya çıkan alışveriş merkezlerinde bulunana gross marketler de kullanıcıların sıklıkla alışveriş yaptıkları diğer bir kol olarak dikkat çekiyor.


Edinilen bilgilere göre yeni açılan AVM’leri daha çok arkadaş çevremiz sayesinde tercih ediyoruz. Yeni AVM ziyaretinde ön planda olan kaynaklara baktığımızda; her iki kişiden biri sosyal etkileşime dayalı olarak yeni bir AVM ziyaretinde bulunuyor. Yüzde 9’luk kesim ise yeni AVM ziyaretini sosyal medyaya dayalı olarak gerçekleştiriyor.
Kullanıcıların tüketim alışkanlıklarını değiştirerek, alışverişin odağı haline gelen AVM’lerin nihai tüketici üstünde alışverişi planlı olmaktan çıkartıp “spontan” hale getirmesi ise diğer bir sonuç.

Kullanıcıların önemli bir kısmının ziyaretlerini alışverişten ziyade eğlence ve sosyalleşme olarak tanımlandığı günümüzde; alışverişler AVM’ye gelmişken spontan olarak gerçekleşiyor. AVM içinde maruz kalınan reklamlar ve nöro pazarlama yöntemleriyle kişiler farklı alanlara da yöneliyor.
Kısaca, yakın çevremizden duyduğumuz yaşam merkezlerinde buluşuyor,
toplantılarımızı, kahvaltılarımızı bu alanlarda yapıyoruz.
Buraya kadar gelmişken de kozmetik, tekstil vb. ihtiyaçlarımız için mağaza ziyaretlerinde bulunuyor
ve alışverişlerimizi tamamlıyoruz.

Perakende pazarlamacılığında geleneksel pazarlama stratejileri hala yerini korurken, AVM’ler arasında artan rekabet ve değişen tüketici alışkanlıklarına uyumsuzluk; bir anda bu dev tüketici kültürünün yerle bir olmasına da neden olabilir.

 

Peki ya Black Friday?

Black Friday Nedir? Black Friday indirim oranları nedir? Ne zaman Black Friday indirimleri yapılır? Black Friday ismi nereden gelir?

 

Amerika’da her kasım ayının dördüncü Perşembe günü kutlanan Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahı olağan dışı bir alışveriş çılgınlığı yaşanır. Black Friday denen bugünde markalar erken saatlerde açılır ve belirli oranlarda indirimlerini tüketicilere sunarlar. Bugüne Black Friday yani Kara Cuma denmesinin sebebi ise gün boyunca müşteri trafiğinin üst düzey olmasıdır. Öyle ki olağan dışı indirimler, tüketicilerin birbirlerine zarar vermesine kadar  ilerleyebilmektedir.

 

Türkiye’de Black Friday’de neler oldu?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Hepsiburada.com üzerinden 350 ürün yaklaşık bir dakika içinde satıldı.
  • Her beş siparişten biri, son iki saat içinde gerçekleşti.
  • 6 milyon ürün görüntülemesi sağlandı.
  • Toplamda yarım milyon ürün satıldı.
  • En çok alışveriş yapılan kategori ise Akıllı telefonlar ve Aksesuarlar oldu.
  • Toplamda 36.700 bebek bezi,
  • 25.700 Kitap,
  • 16.000 traş bıçağı,
  • 14.000 akıllı telefon,
  • 10.200 diş fırçası,
  • 3.000 termal çorap satıldı.
  • Masaüstü ziyaretçilerinde %154 oranında artış görüldü.
  • Mobil ziyaretçi oranı %218 arttı.

 

Buna benzer bir kampanya olarak n11.com’un uyguladığı 11.11 süresince toplamında da;

 

  • 140.000.00 TL gelir elde edildi.
  • 81 araba sadece ilk 60 saniyede satıldı.
  • 30 araba ilk otuz dakika içinde yeni sahibine kavuştu.
  • n11.com toplamda 8.400.000 ziyaretçi elde etti.
  • Ziyaretçilerinin %80’i mobil cihazlar üzerinden siteyi görüntüledi.

 

Kaynak:
https://www.thinkwithgoogle.com/intl/tr-tr/tuketici-icgoruleri/bu-yilbasi-alisverisi-doneminde-artik-herkes-akilli-tuketici/
https://impact.vice.com/en_us/article/d3zaa7/its-2017-and-less-than-50-percent-of-the-world-has-internet-access
https://cdn2.hubspot.net/hubfs/2410698/holiday_ebook_V6.pdf?t=1511171605680
https://nrf.com/media/press-releases/more-164-million-consumers-plan-shop-over-thanksgiving-weekend-and-cyber-monday

No Comments

Yorum Yap