SEO çalışmalarımız sırasında Link Building’in ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu daha önceki yazılarımda sürekli değindim. Yazdığım yazılar teorik ve havada kalıyor gibi durabilir, bunun önüne geçmek için özellikle uygulamalı SEO çalışmasını ve bu SEO çalışmasının sonuçlarını sürekli güncelleyerek sizlerle paylaşmaya başlayacağım. Yapacağım bu canlı SEO çalışması özellikle Link Building üzerine denemeleri de içerecek ve bu sayede SEO’da Link Building’in önemini hep beraber canlı olarak görmüş olacağız. Link Building konusunda çalışmaya başlamadan önce daha önceden yayınlanan Site İçi SEO Checklist‘imizi tamamlamamız gerekiyor. Yapacağım bu canlı SEO çalışmalarına sizin de katkılarınızı bekliyorum.
Canlı SEO çalışmasında kullanacağım site www.eskrim.co olacak. Sitemiz 1 yıldır aktif olup içeriksel anlamda eskrim konusunda belli bir olgunluktadır. Bu çalışma uygulamalı bir çalışma olması, deneysel olması ve özellikle Link Building konusunu uygulama yaparak öğretebilmek amacını taşıdığı için diğer SEO tekniklerine çok fazla değinemeyeceğim. Bu konunun da altını çizdikten sonra hemen SEO çalışmamızı planlamaya başlayalım.
Link Building ve SEO çalışmaları temel hedef ve açıklamalarım:
Eskrim.co sitesi üzerine çalışmalarımı yapmayı planlıyorum. Amacım “ Eskrim “ kelimesinde 10-20 arasındaki bir sıralamaya 6 ay içerisinde gelebilmek. Anın fotoğrafını çekmek adına https://serps.com/tools/rank_checker adresinde yaptığım arama sonucun eskrim.co’nun ilk 120 web sitesi arasında yer almadığını görüyorum.
Eskrim.co Sitesinin Temel SEO analizi
Site içi SEO:
- Title ve Meta Description Yapısı: Site içi SEO konusunda temel kontrollerimin başında web sayfamızın title ve meta description’ları geliyor. Screaming Frog SEO aracını kullanarak web sitemi crawl ederek title ve meta descriptionlarımı kontrol ediyorum. Bu rapora göz attığımda bazı sayfalarımın title’larının çok kısa olduğunu, bazı meta description’larımın kullanıcı (yani insanlar için) anlamlı olmadığını görüyorum. Çıkan raporu excel olarak buradan inceleyebilirsiniz. Yine bu rapordan test için hazırlanmış bazı sayfaların unutulduğunu görüyorum. Bu raporu kullanarak ilk iş olarak eskrim.co’nun mevcut title ve meta description’ları gözden geçirilecek. Buna ek olarak Google’da site:eskrim.co şeklinde bir arama yaparak indexlenmiş sayfalarıma da göz atıyorum ve hatalı bir kayıt var mı inceliyorum. Örneğin yine demo sayfalarımın index aldığını görüyorum, bu sayfaları halka açıksa kaldırmam ve Google’da bulunan index’lerine el atmam gerekecek.
- Kullanıcı Dostu URL yapıları:
Google’ın önerdiği url yapısına göre temel url’lerimizde sorun yok. Breadcrumb özelliğimiz aktif.
- Sayfa açılış hızı:
Google’ın page speed insights aracı ile testimi yapıyorum. Masaüstü değerimiz 74 ve mobil değerimiz 54 çıkıyor. Masaüstünde 80 mobilde 70 değerlerini yakalayabilmemiz gerekiyor. Özellikle mobil için biraz çalışmalıyım. Aynı araçta önerilen düzeltmeleri yaparak ideal değerlere ulaşacağımı düşünüyorum.
- Mobil Uyumluluk:
Yine Google’ın mobil uyumluluk testi sonrası sitemiz mobil uyumlu çıkıyor, bu güzel bir haber. 21 Nisan 2015 tarihinde Google’ın yayınladığı güncelleme nedeniyle mobil uyumlu olmak arama motoru sonuçlarında size büyük güç kazandırıyor. Web sitemizin ziyaretçilerinin %40’ı mobilden geldiği için kullanıcı deneyimi açısından olmazsa olmazların başında geliyor.
- Akıllı Etiket Kullanımı:
Eskrim.co’da akıllı etiket kullanılmıyor. Nerelerde kullanabiliriz?: Bu konuda beyin fırtınası yapıp uygun yerlerde akıllı etiket yapısını oturtmalıyım.
Site dışı SEO incelemesi:
- TrustFlow ve Citation Flow metrikleri: Site dışı SEO incelemesinde sayfamız gayet temiz tüm değerlerimiz sıfır, sadece bir domainden backlinkimiz var.
- Domain Authority değeri: Moz’un bu metriğinde değerimiz 11.
- SEO görünürlüğü: Seo görünürlüğümüz şu anda 0. İlerleyen günlerde bakalım nasıl bir değer ile karşılaşacağız.
- Google’da indexlenmiş sayfa sayımız: Google’da indexlenmiş sayfa sayım 105
Rakip incelemesi:
İlk etapta rakip olarak eskrim anahtar kelimesinde 1-20 arasındaki sıralamalarda bulunan direk eskrim üzerine özelleşmiş siteleri alacağım. Bir önceki analizimde belirttiğim SEO rakip analiz tekniğime benzer şekilde bu sitelerin dış SEO değerlerinin ortalamalarına ulaşacağız. Seçtiğim rakip listesine göre yaptığım çalışmayı takip dosyamıza ekleyeceğim.
Temel olarak bu özeti yaptıktan sonra takip açısından bir tablo oluşturacağım, ve zaman ile bu tablo ile gelişimi gözlemleyeceğim. Takip tabloma da buradan ulaşabilirsiniz. Bu dosyada aynı zamanda rakiplerimin bilgilerine de ulaşabileceksiniz.
Yukarıda gördüğünüz üzere web sitemin anlık fotoğrafını aldım. Çalışmalarımıza hızlıca başlayıp aldığımız sonuçları gün ve gün gözlemleyelim.
Şu anda gelecek hafta yayınlayacağım yeni Canlı SEO yazıma kadar yapacağım iş listem şu şekilde.
- Eksik meta description’lar tamamlanacak.
- Eksik Title’lar tamamlanacak.
- Demo sayfalar varsa silinecek.
- Kullanılan görsellerimin dosya boyutları küçültülmeye çalışılacak.
- Yeni 3 adet sayfa veya blog yazısı yayınlanacak.
Haftalık iş planımı da çıkarttıktan sonra bu yazımı böylece tamamlıyorum. Gelecek hafta çalışmalarımız sonucunda oluşan çıktıları gözlemleyip, derinlemesine SEO çalışmalarına girmeye başlayalım. Canlı SEO çalışmalarım hakkında görüş, öneri ve katkılarınızı bekliyorum.