Herkese merhaba! Bu haftaki blog yazımda yine çok önemli bir ismi konuk edeceğim. Hotjar’ın kurucusu ve CEO’su David Darmanin ile kullanıcı deneyimi, SEO ve dijital dünyanın geleceği üzerine keyifli bir söyleşi yaptık. Yazımızın sonunda Hotjar ve Netvent işbirliği ile hazırlanan sürpriz hediyemizi de bulabilirsiniz!
Netvent Blog Dijital Çay Saati’nin Önceki Bölümlerinde Neler Oldu?;
–Dijital Çay Saati: Dan Petrovic Özel Söyleşi [DejanSEO]
–Dijital Çay Saati: Screaming Frog Özel Söyleşi [Dan Sharp]
–Gametop.com Vaka İncelemesi (Hack Saldırısı ve Sonrası) [Juha Sompinmäki]
–Dijital Dünyanın Geleceği Üzerine: Müşteri İlişkileri – [Nichole Elizabeth DeMeré]
İngilizce Podcast’i buradan dinleyebilirsiniz | Podcast is here;
David Darmanin Kimdir?
Tasarım geçmişine sahibim. Özellikle kullanıcı deneyimi ve arayüz tasarımına ilgi duyuyor ve bu konularla ilgili işler yapıyordum. Bu sayede de dijital pazarlama dünyasına giriş yaptım. Yaptığım işlerde markaları insanlarla buluşturmak, bir marka inşa etmek, hedef kitleye uygun ürünler, hizmetler tasarlamak işimin hep bir parçasıydı. Bulunduğum görevler itibariyle Conversion Rate Optimization Consultant, UX Consultant gibi pozisyonlarda bulundum.
Hotjar’ı Kurmaya Nasıl Karar Verdin? Fikir Nereden Çıktı?
İş geçmişim itibariyle çalıştığım pozisyonları anlattım. İngiltere’de tasarım, arayüz ve dönüşüm optimizasyonu olarak müthiş isimlerle birlikte çalıştım. Facebook, Google gibi büyük markaların projelerinde yer aldım ve proje yönetimi ile ilgili görevlerde bulundum.
Daha sonra edindiğim tecrübeler neticesinde işimden ayrılmaya karar verdim, birkaç başarısız startup girişimim oldu. Çözüm odaklı fikirler, ürünler üzerine yoğunlaştım. Sonrasında kullandığım analitik araçlar, araçlarda olan verilerin bir araya gelmesi, büyümenin yakalanması, fiyatlandırma gibi pek çok konuda bir tutkum olduğunu fark ettim. Daha büyük bir fikirle, zorlu bir alanda, zorlu bir problemi çözmek üzere bir girişimde bulundum. Hotjar da buradan geliyor.
Bu röportajı okuyan (podcast’i dinleyen) kişilere söyleyebileceğim bir şey var; daha öncelerde yaptığım büyük bir hatadan bahsetmek istiyorum. Duyduğum tutkunun başarılı olmak için tek başına yeterli olacağını düşünüyordum. Ancak başarılı olabilmek için bu tek başına yeterli değil. Tutku ile birlikte pek çok insanın yaşadığı bir problemi çözmeye odaklanmak gerekiyor. Başarısız olduğum girişimlerde tutkuluydum ancak insanların aslında çok da fazla ilgilenmediği problemler üzerine odaklanmıştım.
Hotjar’ı kurmaya karar verdiğimde, bir problemi çözmek için yola çıktıktan sonra elde ettiğimiz ilk geri dönüşler, üyelikler muazzamdı. Bunun sonrasında da gerçekten iyi bir fikre ve probleme odaklandığımızı fark ettik.
2015 ile ilgili yayınladığınız blog yazınızda 60.000 üye kazandığınızdan bahsetmiştiniz. 2015 genel olarak nasıl geçti?
2015 yılında ürünümüzün beta sürümünü geliştirdik ve kararlı bir sürüm ile yılı kapattık. Bu süreçte de 60 bin yeni üye kazandık ve bu üyelerin birçoğu birkaç ay sonra ücretli sürüme geçiş yaptılar. Non-stop bir büyüme yakaladık. Karşılaştığımız pek çok zorluk, problem de oldu. Bunları çözmek için çok fazla çalıştık. Ancak geriye dönüp baktığımızda oldukça başarılı bir yıl geçirdik.
Karşılaştığınız zorluklardan bahsettin. Peki, bunların en büyüğü neydi?
2015’te beta sürüm ve ölçeklenebilirlik konusunda büyük zorluklar yaşadık. Aynı zamanda Hotjar ekibi için yetenekli bir takım kurmak da oldukça zorluydu. Birlikte çalışabileceğimiz pek çok insan vardı ancak ihtiyacımız olan hem kültüre hem de ürüne katkı sağlayabilecek, yetenekli insanlardı. Bir startup olduğunuzda gerçekten ekibe, ürüne ve hizmete katkı sağlayabilen kişilere ihtiyacınız var.
2015’te inanılmaz bir büyüme yakaladık. Üye sayımız arttı, markalar ürünümüzü kullanmaya başladı ve aslında küçük olarak görülse de sağladığımız hizmetler konusunda ölçeklenebilirlik ile ilgili zorlu bir süreç yaşadık. Eric, Martin, Jonathan bu konuda müthiş işler çıkardılar. Kararlı bir sürüm çıkarma konusunda ölçeklenebilir hizmetlere odaklandık.
2016’da Büyüme, Ürün, Pazarlama Konusunda Planlarınız Neler?
Bu saydığın noktaların hepsiyle ilgili planlarımız kesinlikle var ve zorluklar yaşayacağımız süreçler olacak. HR konusunda da sıkı çalışıyoruz. Takıma lider kişileri dahil etmeye çalışacağız. Ürünle ilgili ölçeklenebilirlik konusuna devam edeceğiz. Servisler konusu bizim için çok önemli. Mobil cihazlarda da çalışan bir Hotjar üzerine eğiliyoruz. Ayrıca analitik ve geri bildirim kısmı ile ilgileneceğiz. Ziyaretçiler konusunda da derin istatistikler sunmaya çalışacağız.
2015’te ürün üzerine çok fazla vakit ayırdık ve mükemmel bir ürün için çalıştık. Bu sürede pazarlama konusunda çok fazla çalışmasak da gerçekten güzel bir büyüme yakaladık. 2016’da daha fazla kişiye ulaşabilmek için içerik kanalını kullanacağız. Ürünü, yeteneklerini ve neler yapılabileceğini anlatacağız. Çünkü içerik, fırsatları yakalayabilmeniz, ürünü ve ne işe yaradığını anlatabilmeniz, mesajınızı iletebilmeniz için çok büyük bir fırsat. Eğitim konusuna da önem vereceğiz.
Bildiğin üzere SEO Uzmanı olarak çalışıyorum ve SEO ve Kullanıcı Deneyimi konusunda soru sormak istiyorum. Google bu sene Rankbrain algoritmasını yayınlayacak ve önceki güncellemelere baktığımızda UX ile ilgili olduğunu görüyoruz (Tabii ki teknik kısımlar da vardı). Öncelikle kullanıcı deneyimi hakkında ne düşünüyorsun? Bizimle paylaşabileceğin önemli notlar var mı?
Kullanıcı deneyimi konusunda gerçekten çok fazla çalışıyorum. Bu konu ilerleyen yıllarda çok daha önemli bir hal alacak ve pek çok noktayı yeniden düşüneceğiz, kurgulayacağız. Pazarlamada tasarımın da ötesinde bir alan olarak göreceğiz. Kullanıcı deneyiminin her şeyi kapsayacağını düşünüyorum.
Bu örneği yaptığım pek çok röportajda paylaşıyorum; eskiden kitap almak için kitapçılara giderdik ve kapağı incelerdik, arka kapakta yazılanları, yorumları okurduk. Günümüzde ise Amazon gibi platformlarda; 5 yıldız, kısa özetler, yorumlar, vb. alanlar karşımıza çıkıyor ve kullanıcılar neyin başarılı olup olmadığına karar veriyor. Geleceğin de bu şekilde tamamen kullanıcıların ürünler, servisler, hizmetler hakkında neler düşündükleri ile ilgili bir noktaya geleceğine inanıyorum. Bu sayede satış ekiplerinden, pazarlama ekiplerinin kurgulaması gereken reklam çalışmalarının temeli bile ortaya çıkacaktır.
Ürünlerinizi, servislerinizi kullanan kullanıcılar bir süre sonra ziyaretçi olmaktan çıkıp gerçekten kullanan konumuna geliyor ve gerçek birer katılımcıya dönüşüyorlar. Geleceğin düşündüğümüzden çok daha fazla kullanıcı odaklı olacağını düşünüyorum. Hotjar gibi servislerle çok daha etkili ve kullanıcı odaklı ürünler ortaya çıkarabiliriz.
Bu gerçekten muazzam bir cevaptı, çok teşekkürler. Peki SEO ile kullanıcı deneyimini nasıl bağdaştırabiliriz?
Dürüst olmak gerekirse aslında çok basit. Öncelikle SEO’nun ne olduğuna, ana odağına bakalım. SEO’ya hatta SEM’e baktığımızda iyi pozisyonlara ve görünürlüğe sahip olma amacını görüyoruz. Google bu alanı domine ediyor. Ayrıca bütün arama motorlarına baktığımızda en iyi sonuçları, arama deneyimine göre getirme temeli ve amacı var. Peki neden? Günün sonunda, arama sonuçlarında olsanız da olmasanız da en iyi ve en kaliteli sonuçları sunmak ana hedef. Google’ı incelediğimizde de bunun uygulandığını ve kullanıcıları tutarak daha fazla para kazanmak istediğini de görüyoruz 🙂 Google’ın tarihi gelişimini incelediğimizde en iyi deneyimi sunarak, en ilgili ve kaliteli sonuçları ilk sıralardan itibaren sunduğunu görüyoruz.
SEO’ya dönersek, geçmişte SEO ekipleri yönetmiş birisi olarak, SEO uzmanlarına tavsiyem, eşsiz, yaratıcı ve mükemmel bir kullanıcı deneyimi oluşturmaları ve buna odaklanmaları. UX ekibi, geliştiriciler, araştırmacılar bu açıdan SEO ekibinin en büyük silahları.
Site içi, site dışı SEO’nun teknik konuları dışında günün sonunda kazanan muhteşem içerikler, kullanıcı deneyimi doğrultusunda oluşturulan yapılar oluyor. Ki bunlar da kullanıcıların aradıkları özellikler.
#OffTheRecords – Malta ve Startup Ekosistemi Hakkında
Bu güzel röportaj için çok teşekkürler. Son kısımda Malta’yı ve dijital startup ekosistemini soracağım. Bizlere bu konu hakkında neler anlatabilirsin?
Öncelikle şirketimizi anlatmak istiyorum. Hotjar ekibi olarak uzaktan çalışıyoruz ve dünyanın dört bir yanından çalışanlarımız var. Vermont’ten, Minnesota’ya kadar. Gerçekten sıkı da bir bağımız bulunuyor. Uzaktan çalışma nedeniyle ofisimiz Malta’da olsa da tam olarak buradaki startup ekosisteminde değiliz. Ancak mümkün olduğunca yerel bağlarımızı ve networking çalışmalarımızı güçlendirmeye çalışıyoruz.
İklimi ve konumu itibariyle müthiş özellikleri barındırıyor Malta. Dil olarak İngilizce konuşuluyor, konumu itibariyle pek çok ülkeye kolayca gidebiliyorsunuz.
Yolun daha başındayız ancak farklı kültürlerin bir arada olması ile gerçekten ilerleyen yıllarda çok daha fazla ürün ve servis geliştirilecektir.
Son olarak sosyal medyada kimleri takip etmemizi önerirsin? UX, dijital pazarlama, vb. konularda?
Öncelikle tabii ki ben 🙂 ve @HotjarApps. Aslına bakılırsa sosyal medyada paylaşımlar konusunda daha aktif olmaya çalışıyorum.
Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Sosyal medyada taktikler konusunda pek çok paylaşım bulabilirsiniz; nereye reklam vermeliyim, hangi kelime kullanılmalı, butonun rengi ne olmalı, vb. gibi pek çok bilgi var. Bana göre dijital pazarlamacılar olarak çok daha üst seviye konulara odaklanmalıyız. Seth Godin gibi insanları takip etmeliyiz. Gerçekten farklı, özgün ve oldukça önemli birisi.
UX konusunda kimleri takip etmeliyiz diye sorarsan UX ile ilgili bilgiler paylaşmayan ve analitik kişileri takip etmenizi öneririm. Dijital pazarlama ile ilgili olabilir ama farklı alanlarda uzman olmalı, analitik konular gibi. Analitik tarafa baktığımızda nasıl daha iyi ölçümler yapabileceğinize dair paylaşımları incelemelisiniz. Bu sayede mükemmel deneyimler oluşturmak için çalışabilirsiniz. Geçtiğimiz seneye baktığımızda da doğrudan UX ile ilgili çalışmayan Avinash Kaushik’ i takip etmenizi öneriyorum. Muhteşem bir analitik yeteneği olan zeki bir insan ve sayılarla değil, olayların iç yüzü ile derinlemesine ilgileniyor.
Bu güzel söyleşi için gerçekten çok teşekkürler.
Sevgi, saygı ve barış.