Dijital Çay Saati: Screaming Frog Özel Söyleşi [Dan Sharp]

Herkese merhabalar!

Geçtiğimiz ay başladığım röportaj serimde bu hafta Screaming Frog’un kurucusu ve yöneticisi Dan Sharp ile SEO dünyasına, yeni gelişmelere ilişkin keyifli bir röportaj yaptık. İlerleyen haftalarda Netvent olarak sektörün otoriter isimlerini ağırlamaya devam edeceğiz. Format itibariyle geliştirmeler de olacak. Her söyleşinin sonunda mümkün olduğunca bir de “Off The Records” kısmı olacak ve ana konumuzdan tamamen farklı bir konuda soru-cevap yapacağız.

Görüşlerinizi ve önerilerinizi sosyal medya üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Twitter ve Instagram üzerinden de #dijitalcaysaati etiketiyle katkıda bulunabilirsiniz (Her bir gönderinizi okuyacağım).

Önceki yazılarımız için;

Dijital Dünyanın Geleceği Üzerine: Müşteri İlişkileri – [Nichole Elizabeth DeMeré]

Gametop.com Vaka İncelemesi (Hack Saldırısı ve Sonrası) [Juha Sompinmäki]

netvent-blog (1)

Merhaba Dan!

Hey Metehan,

Öncelikle röportaj serinizde beni de ağırladığınız için teşekkür ederim.


S: Dan Sharp’ı yakından tanıyabilir miyiz? Kimdir?

C: İngiltere’de arama motorları pazarlaması yapan Screaming Frog ajansının kurucusu ve yöneticisiyim, aynı adla crawl yazılımını da geliştiriyoruz.

SEO üzerine olan sorunları çözen yazılımlar geliştirmeyi çok seviyoruz. Aynı zamanda bir ajans olarak da pek çok global markaya dijital pazarlamaya ilişkin danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Ofis hayatımın dışından bahsetmek gerekirse 10 aylık bir kız çocuk babasıyım ve beni fazlasıyla meşgul ediyor 🙂  Futbolu seviyorum ve sıkı bir Arsenal taraftarıyım. (Türk Futbolu ve Mesut Özil ile ilgili kısmı Off The Records’ta, yazımın sonunda bulabilirsiniz)

S: Bizlere Screaming Frog’u nasıl anlatabilirsin? Bizlere aktarabileceğin önemli kilometre taşları ya da anekdotlar var mı?

C: O halde biraz geçmişe gidelim. Screaming Frog 2010 yılında ben ve yol arkadaşlarım ile uzun süredir bu sektörde bulunduktan sonra elde ettiğimiz deneyim ile birlikte kuruldu.

O zamanlar freelance SEO uzmanı olarak çalışıyordum(bir ajansta yıllar boyunca çalıştıktan sonra). Sonra (ismi garip olsa da) Screaming Frog adlı projem üzerine çalışmaya başladım -ki adı da bahçemde kediler tarafından köşeye sıkıştırılan bir kurbağadan geliyor. Gerçekten de çıkardığı ses ile kedileri korkutmayı başarmıştı!

Temel fonksiyon olarak “SEO Spider”ı geliştirmeye başladığımda, yazılımı yürüttüğüm projelerde de kullanmaya başladım. Fikir; SEO odaklı bir crawler yapmak ve biz uzmanlara site içi SEO incelemeleri ile ilgili sağladığı çıktılarla daha iyi kararlar vermemizi sağlamaya yönelikti. Çok vakit geçmeden eski okul arkadaşlarım ve yakın iş arkadaşlarımla birlikte buluştum ve Screaming Frog’u bir özgün bir “Search Agency” olarak konumlandırmaya ve kurmaya karar verdik.

O yılın sonunda Screaming Frog SEO Spider’ı resmi olarak yayınladık ve SEO dünyası ile paylaştık. Çok geçmeden tıpkı bizim gibi pek çok uzmanın Screaming Frog’u kendi projelerinde veya yürüttükleri projelerde severek kullandıklarını gördük. Gelen geri bildirimler ve destekler bir komünite oluşturdu ve inanılmaz derece büyümeye devam ediyor.

Hızlı geçen 5 yılın ardından yaklaşık 30 kişilik farklı uzmanlık alanları olan harika bir ekip kurduk( yazılım geliştiricilerden, creative yöneticilere kadar) Ekibimizin tamamı şu anda İngiltere Henley-on-Thames’teki ofisimizde çalışıyorlar.

Screaming Frog hikayesi ile ilgili hikayemizin daha detaylı kısmına buradan ulaşabilirsiniz.

S: Screaming Frog dünyanın en çok bilinen ve kullanılan SEO yazılımlarından bir tanesi. SaaS ürünler ve online araçlar oldukça popüler ancak Screaming Frog masaüstü bir yazılım. Screaming Frog’un başarısını neye bağlıyorsunuz?

C: Sektörde pek çok araç olmasına rağmen SEO uzmanlarının sıkça karşılaştıkları problemlere odaklandık ve elde ettiğimiz tecrübelerle birlikte temel sorunlara odaklanan bir ürün geliştirdik.

Screaming Frog SEO Spider’ın popüler olmasında da ürünü kullanacak kişilerin(ve bizlerin) ihtiyaçlarını anlayabilmemizin büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Gerçekten de kullanıcılarımızı dinledik ve geliştirmelere devam ettik, ki sektörde pek çok şirket bunları yapıyoruz demesine rağmen yapmıyor.

SaaS ürünler şuanda en popüler olan ürünler ve masaüstü yazılımlara göre avantajları da var. Ancak avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Avantaj-dezavantaj durumu pek çok durumda geçerli, bizim için de. Odaklanmanız gereken nokta; sağlanacak olan fayda.

Bizim yazılımımızın avantajı sade, hızlı ve inanılmaz derecede esnek olması. Gerçek zamanlı bir tarama, güncelleme yapabiliyor ve ihtiyacınız olan verileri anında görmenize, incelemenize imkan veriyor. Ayrıca sağladığınız değer, ücretle ölçülemez. 5 yılı aşkın bir süredir aracımızı geliştiriyoruz ve ücretinde bir kere bile bir artış yapmadık.

Yeni ve faydalı özellikleri aracımıza eklemeyi seviyoruz. Mesela Web Scraping fonksiyonlarında xPath (CSS Path/Regex) oldukça popüler oldu, ayrıca Google Analytics ve Search Console entegrasyonları da çok kullanılıyor, daha fazla veri elde etmenizi sağlıyor.

S: Çok yakın zamanda Kalite ve Çekirdek güncellemesi yayınlandı. Bu güncellemelerle ilgili düşüncelerin ve tespitlerin neler? Screaming Frog’u kullanarak bu güncellemelerle ilgili nasıl bir yol izleyebiliriz?

C: Google, kullanıcıların ve markaların tam olarak ne görmek istediklerini ya da istemediklerini daha iyi anlayarak algoritmalarında sürekli olarak iyileştirmeler yapıyor.

Kullanıcı deneyimi ve kullanıcılardan gelen sinyaller her zaman önemliydi ancak şu anda en önemli etmenler diyebiliriz. Artık kullanıcı deneyimi kötü olan web siteleri organik görünürlüklerini sürdüremiyorlar. Yapılan güncellemeler sürekli olarak bu doğrultuda aslında.

Screaming Frog SEO Spider, kullanıcı sinyallerini anlamanıza yardımcı oluyor. Bunu da Analytics ve Search Console entegrasyonları ile sağlıyor. Biraz daha detay vermek gerekirse site içi SEO’da oturumlar, hemen çıkma oranları, dönüşüm oranları ve sayfa ile ilgili teknik detayları, içerik denetimlerini crawl yazılımımız ile  görebiliyor ve buna göre aksiyonlar alabiliyoruz.

Biz ve kullanıcılarımız bu özellikleri Panda ve içerik kalitesi analizleri için oldukça yararlı buluyorlar ve sıklıkla kullanıyorlar. Detaylı teknik bilgiler için sürüm 4.0 ile ilgili notlarımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca şu anda versiyon 5.1 üzerinde daha fazla yeni özellik üzerine çalışıyoruz.

S: 2016’da Dijital Pazarlama ve SEO’ya ilişkin öngörülerin neler?

Her zaman olduğu gibi şu anda olan şey aslında tanık olduğumuz trendlerin evrimi. Çığır açacak ve kökten değiştirecek yenilikler şuan yok. Kullanıcı ve arama deneyimi her zamankinden çok daha önemli ve değerli bir konumda. Eğer herkesin yaptığı şeyleri yaparsanız, dijital varlığınızı sürdürmek için çok daha fazla efor sarf etmelisiniz.

App Indexing’in bu ve gelecek yıldan itibaren çok önemli bir faktör olacağını düşünüyorum, şüphesiz ki AMP (Accelerated Mobile Pages -Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) bunun bir göstergesi. Güvenlik güncellemeleri (HTTPS) de değerlerinize doğrudan etki ediyor.

Bu yıla Panda ve Penguen algoritmalarının, geçen 5 yıl boyunca yapılan güncellemelerine nazaran çok daha ilginç bir şekilde damga vuracağını düşünüyorum. İki güncelleme de oldukça başarılı oldu (özellikle Panda), fakat Google’ın algoritmalar içerisinde açık bir şekilde büyük problemleri de var. Panda’nın çekirdek algoritmasına dahil olduğuna dair duyumlar alıyoruz. Şimdi geriye dönük 6 aylık bir sürece baktığımızda bazı durumların değiştiğini görüyoruz. Normalde Penguen ve Panda güncellemelerinin arasında geçen süreye bakıp 2016’ya döndüğümüzde neredeyse iki yıldır resmi bir Penguen güncellemesinin yayınlanmadığını görüyoruz. Aslına bakarsak bu durumun Google için biraz utanç verici olduğunu düşünüyorum. Ancak bunun da uzun zamandır konuştuğumuz gerçek zamanlı bir güncellemenin habercisi olabileceğini söylemekte fayda var.

S: Screaming Frog ile ilgili yakın zamanda süpriz güncellemeler olacak mı? Planlarınız var mı?

C: Evet var, gelecek ay içerisinde duyurmayı planlıyoruz. Söylemek için sabırsızlandığım bir geliştirme var ancak şu anda sadece bu kadarını söyleyebilirim: Uzun süredir çözmek istediğimiz ve SEO uzmanlarının hayatlarını çok kolaylaştıracak bir özellik üzerinde çalışıyoruz.

S: Dijital Dünyada Takip Edilmesini Önerdiğin Kişiler Var mı?

C: Dijital ortamda kolaylıkla ulaşabileceğimiz ve takip edebileceğimiz pek çok akıllı uzman var ancak pek azı çok değerli bilgiler ve veriler paylaşıyor. Paylaştığı verilerle Panda, içerik ve Phantom güncellemelerine ilişkin pek çok değerli bilgi sağlayan Glenn Gabe’i tavsiye edebilirim. Ayrıca Google Pantentleri ve Semantik Web’e ilişkin muhteşem araştırmalar yapan Bill Slawski’yi de takip etmenizi öneriyorum.

Bir de Screaming Frog var tabii.

#OffTheRecords: Dan Sharp ile Futbol Özel

S: Evet Dan, sıkı bir futbol tutkunu ve Arsenal taraftarı olduğunu söyledin. Mesut Özil hakkında ne düşünüyorsun? Türk Futbolu’nu yakından takip ediyor musun?

C: Özil’in şu anda İngiltere’deki en kaliteli futbolcu olduğunu düşünüyorum ve bana göre bu sene yapılacak tüm yarışmalarda, listelerde yılın futbolcusu olarak gösterilmeli. Farklı bir futbol mentalitesinde oynuyor.

Lige alışması biraz zaman aldı ama alışma süreci sonunda dünya klasında bir futbolcu olduğunu kanıtladı. Özgün bir stili var, inanılmaz yeteneklere sahip ama maç içerisindeki son top organizasyonlarındaki vizyonu onu “en iyi” yapıyor. Sanıyorum şu anda Avrupa’da en çok asist yapan isim ve gollerini de atmaya başladı. Arsenal taraftarları onu çok seviyor.

Türk futbolunu mümkün olduğunca takip ediyorum. Çok fazla takım bilmiyorum ama Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’yi Avrupa’da oynadıkları için biliyorum. Bazı kötü anılar da var tabii 🙂 Galatasaray’ı bu yıl Podolski’yi transfer ettiği için biraz daha yakından takip ediyorum. Özyakup’u da Arsenal altyapısından yetiştiği için takip ediyorum.

Puan durumuna baktığımda Fenerbahçe lider görünüyor. Robin Van Persie’yi her Arsenal taraftarı yakından tanır ancak şu anda bu konu ile ilgili konuşmayalım 😉

Sezonun geri kalanı için de başarılar!

Bu güzel söyleşi için teşekkürler Dan!

Thanks for having me Metehan!

 

Dan ile oldukça keyifli ve bilgi dolu bir söyleşi yaptık. İlerleyen günlerde dijital dünyanın otoriter ve uzman isimleriyle “Dijital Çay Saati”ne devam edeceğiz. Bir sonraki yazıya dek görüşmek üzere!

Sevgi, saygı ve barış.

No Comments

Yorum Yap