SEO’nun Siyah Yüzü: Black Hat

SEOnun siyah yüzü

Hızla büyüyen sanal ortam, internette her geçen gün yeni sektörler oluşturmakta ve her geçen gün rekabet oranları artmaktadır. Dolayısı ile bu tarz ortamlarda şirketler ve insanlar kısa vadede yüksek gelir modelleri arayışına girmiştir. SEO dünyasında ise durum tam anlamıyla budur. SEO sektöründeki kullanıcılar kısa vadede nasıl kazanırım hesabını yaparken buna da ”Şiyah Şapka” ismini vermişlerdir.

Kimilerine göre Siyah, kimilerine göre ise beyazın en açık tonu olan SEO tekniklerini, SEO’nun büyülü, karanlık yüzünü; Black Hat SEO’yu tanıtacağız bugün. SEO’nun siyah yüzünü anlatacağımız yazımıza hoş geldiniz!

Çok kısa bir özet geçmek gerekirse, Black Hat SEO; kısa sürede illegal yollarla üst sıraları domine etmek için kullanılan yöntemlere verilen addır ve ciddi bir manipülasyonu da beraberinde getirir. Black Hat SEO’nun sağladığı fayda, kısa sürede iyi bir trafik elde etmektir. Arama motoru yazılımlarının istemediği bir yöntem olan Black Hat SEO,  sitenize uzun vadede çok büyük zararlar verir. Günümüzde üst sıralara çıkmanın yanı sıra Anti-SEO (Zararlı SEO) için de kullanılmaktadır.

Black Hat SEO’yu Nasıl İnceleyebiliriz?

Black hat SEO’yu, site içi Black Hat SEO ve site dışı Black Hat SEO olarak ikiye ayırabiliriz.

Site içi Black Hat SEO’da

-Ana sayfada yapılan aşırı linklemeler,

-Çok fazla kullanılan etiket bulutları,

-Link çıkışlarının kötü olması (yani referans verilen sitenin kalitesiz olması),

-Arama motoru yazılımlarının anlamadığı farklı ve anlaşılmayan kod yapısı, kullanılan sık yöntemler arasındadır.

 

Site dışı Black Hat SEO’da,

-Farklı sitelerden ana sayfaya yapılan aşırı ve kalitesiz linkler,

-Asıl siteye gönderilen binlerce gereksiz bağlantı sitenin sandbox veya filtre cezası almasını sağlar.

 

Black Hat SEO Teknikleri:

Bilinen Bazı Siyah Şapka SEO Tekniklerinden bahsetmek isterim kısaca.

 

  • 2 Yüzlü Web Sitesi (Maskeleme Yöntemi)

20100103-cloaking

Black Hat SEO’nun en önemli tekniklerinden birisidir. Bu Black Hat SEO yönteminde, arama motoru yazılımlarına ayrı, kullanıcılara ayrı bir arayüz gösterilir. Burada uygulanan yapı, sitenin teknik altyapısı ile ilgilidir. Örnek vermek gerekirse arama motoru yazılımlarına aynı linkte içerikle ilgili bir sayfa gösterilirken, kullanıcılara reklam dolu bir sayfa gösterilir.

Yazılımsal olarak teknik bilgiye ihtiyaç duyulur.

  • Kopya Siteler

matt-cutts-video-short-term-duplicate-content

a.com üzerinde yer alan bütün içerikler indirilerek b.com’da kullanılır. Burada içerik açısından kopya bir site üretilir ve trafik almak için çaba sarf edilir. Günümüz arama motoru yazılımları bu tür kullanımları kolaylıkla tespit edebilmektedir.

  • Ön Görüş İndex (İleri Zamanlı Etkinlikler, Haberler için İçerik Üretmek)

Google-indexing

İleri zamanlı olarak bir etkinlik veya haber/olay için içerik üreterek üst sıralarda olmak için kullanılan bir yöntemdir. Örnek olarak vizyona yeni girecek filmler için önceden başlıklar oluşturarak trafik almaya çalışmak verilebilir.

  • Hacklink 

hacklink

Günümüzde en çok kullanılan Black Hat SEO yöntemidir. İzinsiz olarak elde edilen site veya sunucuya sızılarak, sunucuda yer alan sitelere eklenen linklere denilmektedir. Sitenin arayüzünde görünmezler.

Arama motoru yazılımları mevcut yapılarında bu linkleri ilk etapta tespit edememekte; ancak fark ettiği/şikayet edildiği zaman çok ciddi cezalar vermektedir.

  • Gizli Metin Yöntemi 

hidden text

Bu yöntemde, sitenin arka plan rengi ile 1 piksele varan küçüklüklerde, kullanıcının göremeyeceği küçüklükte içerikler sayfalara eklenir ve bu içerikler genel olarak anahtar kelimelerden oluşur. Bu yöntem de geçmiş yıllarda sıkça uygulanan bir teknikti.

  • Spam Meta Keywords

metaspam-700x194

SEO’nun Doğru Bilinen Yanlışları serimizde de aktardığımız üzere artık bir SEO kriteri olmayan Meta Keywords kullanımında hala spam’a rastlıyoruz. Geçmiş yıllarda oldukça etkili olan bir yöntemken, günümüzde etkisi bulunmamaktadır.

  • Otomasyon Yazılımlar Kullanarak İçerik Üretmek

article_spinner-71312-1

Spin dediğimiz yöntemde, içeriklerde yer alan kelimelerin eş anlamlıları ile değiştirilerek yeni yazılmış gibi gösterilmesi söz konusudur. Burada sitelerin son yazılan yazılarının yer aldığı RSS akışları, çeşitli programlara ve eklentilere bağlanılarak otomatik içerikler üretilir ve özgünmüş gibi sunulur.

Black Hat SEO’dan Kurtulmak İçin Neler Yapmak Gerekir?

Öncelikle ana sayfanızdaki uzun yazılardan ve gereksiz bağlantılardan kurtulun. Eğer sitenizde etiket bulutu varsa hemen kaldırın ve sitenize gerçekten yararlı olabilecek şekilde uzun makaleler ekleyin. Sitenize giren bir kişi eklediğiniz makaleyi zevkle okusun ve yararlı bulsun. Bence tek kriter olarak belirlemeniz gereken nokta budur. Sırf uzun makale yazabilmek adına boş ve aynı kelimeleri tekrar etmek doğru bir şey değildir. Sitenizin dışında yapacağınız diğer bir nokta ise Google Webmaster Tools kullanmaktır. Bu araç üzerinden gelen bağlantıları reddedebilirsiniz. Bu da her türlü gönderilen spam linkleri yok edecektir.

Black Hat SEO’dan kurtulma / korunma yolları için önümüzdeki günlerde ayrı bir yazı yazmayı düşünüyorum. Başlı başına bir konu olduğu gerçeğini unutmamak gerekir.

Değerli vaktiniz için teşekkür ederim, sürç-i lisan ettiysem affola…

Lütfen yorumlarınız ve eleştirilerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin!

No Comments

Yorum Yap