Küçük İşletmelere Dijital Destek

Küçük-işletmelere-dijital-destek-01

*Bu yazı Kobi’ler için yazılmıştır.

 

Son yıllarda pazarlama dünyasında çok şey değişti. Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte hem yaşam şeklimiz hem de satın alma alışkanlıklarımız değişti. Güncel BTK raporuna göre Türkiye’de 2014 yılının 3. çeyreğinde yaklaşık aktif internet kullanıcısı 40 milyon ve bu sayı artmaya devam ediyor. Yani bu demek oluyor ki, dijital kelimesi hayatımızın her yerinde! Zira bunu fark eden yöneticiler ya da iş sahipleri bütçelerinde interaktif pazarlamaya yer vermeye çoktan başladılar bile.

 

Bırakın bunları düşünmeyi, kendinizi düşünün öncelikle. Herhangi bir şey satın almak istediğinizde ne olursa olsun; yiyecek, içecek, giyim, aksesuar, daha ayrıntıya girelim koltuk takımı, yemek takımı, elektronik oyuncaklar; ilk kime sorarsınız? Durun ben tahmin edeyim: Google amca (dijital patron)…

 

Peki bu günlük hayatımızda yaptığımız aktiviteyi iş hayatında bir avantaja çevirmeyi istemez miyiz? Bakın atalarımız bu konuda ne demişler; ”İnsanlara faydası olan şey iş hayatında kazancı olan şeydir”. Bu aslında o kadar da karmaşık bir şey değil, yapmanız gereken tek şey dijital dünyaya adapte olmaktır. Bu sayede büyümekte olan yapılanmanız hız kazanacak ve rakiplerinize karşı daha sağlam, daha somut verilerle strateji geliştirebileceksiniz.

 

11

 

Nasıl mı? Gelin beraber bakalım;
Öncelikle size ait olan, sizin ürününüzü yada hizmetinizi tanıtacağınız bir platrofm oluşturulmalı. Platform nedir? Korkmayın kormayın web sitesinden bahsediyorum. Buda oldukça basit bir yöntemdir ve size ait dijital dünyada bende varım diyebileceğiniz dükkanınızın ta kendisidir. Bu platformda kendinizi istediğiniz gibi ifade edebilir, kendi dükkanınızı istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Orası artık sizin evinizdir. Bu aşamalardan sonra hazırsak pazarlama kısmına geçebiliriz.

 

Dijital pazarlama ve danışmanlıkta bazı kanallar mevcuttur.
İlk olarak Adwords reklamları, seçilen anahtar kelimeler ile Google’da yapılan arama sonuçlarında ya da diğer reklam yayınlayan sitelerde alakalı içeriklerle ilişkili olarak yayınlanan reklamlardır. Kafanızın karışmaması için virgül koyalım, hani biz millet olarak hep deriz ya, reklamın iyisi kötüsü yoktur diye bunu tek diyen millet belki de bizizdir, reklamın önemini vurgulamak için 🙂 Tabi bu öyle değil, sadece iyi yönlü olarak adınızı daha kolay duyurmanızı daha çok kitleye ulaşabilmenizi sağlayacak olan ve sizi maliyetten kurtaracak olan bir yöntemdir.

 

İkinci ve önemli başlıklardan biri ise SEO’dur. Bir internet sitesi yapıp doğal arama sonuçlarıyla çıkmak en etkili dijital pazarlama tekniğidir. Burada ise kullanıcılar sitenizin doğal arama sonuçlarında çıkmasını reklam olarak görmeyeceği için, bu size reklamlardan daha fazla geri dönüş sağlayacaktır. Tercüme edelim şimdi; aldınız elinize çok akıllı telefonunuzu açtınız Google’ı, aramak istediğiniz şeyi yazdınız, orada ilk çıkan ana başlıklarda kendinizi görmeniz gurur verici değil mi? Tabii bir de o sıralarda yer almak sadece gururunuzu değil, tercihte de önde olduğunuz için cebinizi de dolduracaktır.

 

Şimdi bu iki kanalın bir arada yürütüldüğünü düşünün: Adwords ve SEO. Hem popülerlikte ön sıralarda hem de reklam sahalarında ön sıralarda olabilirsiniz. Ancak bunlar tabii ki bir profesyonel destekle mümkün olacaktır. Bu kavramlarda destek almak; sizin hem dijital dünyada özgün olmanızı sağlar hem de pazarlama konusunda 40 milyon aktif internet kullanıcısının olduğu bir platformda parmakları ve yolları size doğru işaret etmek olur.

 

Yani bu demektir ki ; koca bir pazarlama mahallesine giren müşteriye binlerce sokak ve cadde arasından işinizde iyi olduğunuzu, görülmeye değer olduğunuzu ve size kolay ulaşmanın doğal bir sistemde desteklendiğini göstermektir.

 

22

 

Bu çalışmaları yaptıktan sonra ne olacak diye düşünmeyin. Sıra takip ve devam aşamasında…
Hani bir deyim vardır. Artık kuş kafese girdi! diye. Kaçırmamak lazım. O yüzden gelen ziyaretçileri potansiyel müşteriye çevirmek için ikna sürecine başlanılır. Basit bir iletişim formuyla iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz. Düşünün; dükkanınızın camından biri baktı ürününüzü beğendi; fakat yoluna devam etmesi gerekti. O müşteriye ancak kendi bir daha gelirse ulaşabilirsiniz. Bir umuttur yaşamak gibi:) Fakat bu sistemde gelen ziyaretçiye siz tekrar ulaşabilir ve beğeni hususunda kendinizi tekrar hatırlatabilirsiniz.

 

Sosyal medyalarda yapılan tanıtım ve reklamlar da yine dijital pazarlamanın sınırları içerisine girmektedir. Günümüzde en çok kullanılan mecralar bu kanallardır. Bu kesimde de alacağınız profesyonel destek sizin ürünlerinizin daha çok beğeni daha çok reklam daha çok paylaşım konusunda popülerliğinizi artıracaktır. Açıkçası bu sektör pazarlamada etkili yöntemler arasındadır ki bunu da hepimiz elimizdeki ufacık aletlerden görebiliyoruz.

 

Yani diyeceğim o ki; bütün bu çalışmalar netice olarak size bir kazanç şeklinde geri dönecektir ve büyümeniz konusunda dijital bir pazarda bir an önce yerinizi almanızda size yardımcı olacaktır.

 

Ve son olarak şu sözle kapatmak isterim: ”avucunuzun içi kaşınıyorsa korkmadan o avuç içinizi farenin üstüne koyun; asıl heyecan bu tarafta :)”

[hs_action id=”2688, 2687, 2686, 2683″]

No Comments

Yorum Yap