Merhaba arkadaşlar, bir önceki derslerimizde Ruby’i işletim sistemlerimize nasıl kurabiliriz bunun hakkında bilgiler vermiştim, bu dersimizde ise artık Ruby programlamaya giriş yapacağız ve değişkenlerden bahsedeceğiz.
Değişkenlere giriş yapmadan da önce Ruby kodlarını nasıl çalıştırabiliriz bundan bahsedelim, Ruby’ i sistemimize kurduktan sonra içerisinde bir derleyici (interpreter) ile beraber gelmekte, bu derleyiciye de “Interactive Ruby Shell” kısaca “irb” diyoruz.
Irb’i genel olarak Ruby komutlarını test etmek amacıyla kullanıyoruz diyebiliriz. Irb’i çalıştırmak için ise önceden açmış olduğunuz konsol ekranına irb yazmanız yeterli olacaktır ve artık karşınıza gelen ekranda istediğiniz Ruby komutunu çalıştırabiliriz.
Ruby dilini öne çıkaran bir başka özelliği ise herşey birer nesne olmasıdır, şuan karşınızda açık olan irb ortamı bile bir nesnedir ve sizin yazdığınız herşey bu nesnelerin içine gömülü olarak kodlanır. Hatta hemen test edelim ve irb ekranına aşağıdaki komutu yazalım.
self
=> main
Evet gördüğünüz gibi komutu yazdığımız zaman Ruby bize açık olan irb ortamının main ismindeki nesneden türediğini belirtti.
Ruby ile ilgili bilmeniz gereken bir diğer nokta ise, yazdığınız her bir komut parçacığının size bir değer döndürmesidir. Zaten bu yüzden az önce irb ekranında self komutunu gönderdiğimiz zaman bize direkt olarak main nesnesini döndürdü. Eğer geriye döndürülecek herhangi bir değer olmasaydı nil ibaresini görecektik.
Not: Nil diğer dillerdeki null değerine karşılık gelmektedir.
Komutlar
puts : Ekrana herhangi bir değeri bastırmak için puts komutunu kullanıyoruz. Puts komutunu kullandıktan sonra imleç bir satır aşağı kayacaktır.
print : Bu komut ile de herhangi bir değeri ekrana bastırabiliyoruz, puts dan farklı olarak imleç bir alt satıra inmeyecektir.
gets : Kullanıcıdan herhangi bir değer almak istediğimiz durumlarda ise bu komutu kullanıyoruz.
Ruby’e başlarken bilmemiz gereken belli başlı komutlara da göz attıktan sonra yavaş yavaş değişkenlere giriş yapabiliriz demektir.
Ruby de 4 farklı değişken sınıfı yer almakta ve bu değişkenleri başlarına gelen karakterlerden ayırt etmekteyiz. Bu değişken sınıflarından kısaca bahsetmek gerekirse;
a) Yerel Değişkenler
Yerel değişkenler küçük harf ile veya _ (alt çizgi) ile başlarlar, küresel ve örnek değişkenlerin aksine başlangıçta nil değerine sahip değildir, yerel değişkene herhangi bir atama yapılmadan ekrana basmak istediğimiz zaman hata ile karşılaşılır.
b) Örnek Değişkenler
Örnek değişkenler @ ile başlayan bir isme sahiptirler, herhangi bir nesnenin dışından değiştirilemezler, başlangıç değeri olarak nil değeri atanmaktadır.
c) Sınıf Değişkenler
Sınıf değişkenleri yazılımda Class içerisinde kullandığımız ve @@ ile başlayan isme sahip olan değişkenlerdir, sınıf içerisinden istediğimiz gibi erişim sağlayabiliriz.
d) Küresel Değişkenler
Küresel değişkenler $ ile başlayan bir isme sahiptirler, küresel değişkenlere yazılımın herhangi bir noktasından başvurulabilir. Bu değişken sınıfını kullanırken dikkat edilmesi gerekmektedir, çünkü her yerden ulaşılabildikleri için tehlikelidir, kürsel değişkenlerin fazla kullanımı, yazılımın izole edilmesini engelleyebilir, o yüzden iyice düşünülüp tasarlanmadan sık kullanmamak gerekmektedir.
Ruby de de genel anlamda diğer dillerde de olduğu gibi değişken tanımlarken dikkat etmemiz gereken bazı husular vardır;
- Değişken tanımlarken değişkenin ilk harfi rakam ile başlayamaz.
- Ruby tarafından ayrılmış değişken isimlerinide değişken tanımlarken kullanamayız.
Ruby’de değişken tanımlarken kullanamayacağımız bazı değişken isimleri;
- alias
- and
- BEGIN
- begin
- break
- case
- class
- def
- defined?
- do
- else
- elsif
- END
- end
- ensure
- false
- for
- if
- in
- module
- next
- nil
- not
- or
- redo
- rescue
- retry
- return
- self
- super
- then
- true
- undef
- unless
- until
- when
- while
- yield
Evet arkadaşlar bugünkü dersimizde kısaca Ruby de kullandığımız belli başlı komutlardan ve değişken türlerinden bahsettik, anlatımın biraz daha kapsamlı halini ve örnekleri videoyu izleyerek ulaşabilirsiniz. Bir sonraki dersimizde görüşmek dileği ile..