E-Mail Marketing Hakkında Bilmedikleriniz

Dijital pazarlamada hiç şüphesiz hedef kitlenize ulaşmanın en az maliyetli ve kolay yolu E-mail marketingdir. E-mail marketing sektöründe kullanılan terimler size yabancı gelebilir. Bu konuda sizlere destek olabilecek terimleri paylaşmak ve internet servis sağlayıcılarında İnbox’a ulaşmanıza engel olan spam (Blacklist) hakkında ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağım.

1

Whitelist: 

Email marketing hizmeti veren firmalar tarafından veya bireysel  olarak ISP’ler (internet servis sağlayıcı ‘Hotmail, Gmail, Yahoo’) ile “güvenli gönderici”  listesine eklenmek için yapılan bir başvurudur.  Bu başvuru sayesinde  ISP’ lerde IP’niz için belirli ayrıcalığa sahip olabilirsiniz ancak yine de inbox ‘a ulaşmada bir garantisi yoktur. Ayrıca kullandığınız IP nin dışarıdan erişime kapalı ve statik olmasına dikkat etmelisiniz.

Bounceback:

Bir alıcının posta kutusuna E-mailin ulaşmaması reddedilmesi durumudur. 2 çeşit bounceback bulunur.

1. Softbounce:

Genellikle geçiçi bir problemdir. kampanyanızın gönderimi yapıldığında E-mail adresi teyit edilir, ama yine de teslim edilemez. Alıcının posta kutusu dolu olabilir, posta sunucusu geçiçi askıya alınmış olabilir veya bağlantı kesilmiş olabilir.

2. Hardbounce:

Kalıcı teslim edilemeyen adresler için bir mesajdır. Adres hatalarından kaynaklı bouncebackler kendi aralarında 2 ye ayrılır.

a) Bad username:

@ işareti öncesi hatalı var olmayan kullanıcılar için kullanılır. Örneğin; xxx@gmail.com adresinde gmail.com domain aktif ancak böyle bir kullanıcı olmadığında bu terim kullanılır.
b) Bad domain :

@ işareti sonrası hatalı var olmayan domainler için kullanılır.

Response Rate: 

Tıklanma oranı (CTR) ile hemen hemen aynı anlama gelir özellikle yatırım getirisi (ROI) hesaplamalarında kullanılmaktadır. Ayrıca tamamlama ve geri dönüş oranı olarak da bilinmektedir. Genellikle yüzdesel olarak ifade edilir. Örneğin: 1000 E-mail adresine yapılan gönderimde 257 adres geri bildirimde bulundu ise o zaman yanıt oranı % 25,7 olacaktır.

Spam Trap: 

Spam gönderimleri  tespit edebilmek için internet servis sağlayıcıları (ISPler) belirli listeler kullanmaktadır.  Bir E-mail adresi spam trap olarak listede ise ve  bu adrese gönderim yapıyorsanız ISP sizin spam yaptığınız kanaatine varacaktır, ve devamında gönderimleriniz yüksek ihtimalle bloklanıyor olacaktır. Bu adresler bounceback olarak geri dönmezler ve yüksek tirajlı listeler içinde bulunmazlar. Bu nedenle izinli listelere gönderim yapmak önemlidir.

3

Blacklist (Spam):

Blacklist (kara liste) spam gönderimi yapan,virüs saldırısı gibi yasal olmayan işlemler yaptığı belirlenen ve buna karşılık önlem almak için IP adreslerinin tutulduğu bir listedir. Blacklistler firmaların kendi veri tabanlarında tutulabildiği gibi tüm dünyaca kabul gören kuruluşlar tarafından da tutulurlar. Bunlardan en büyükleri,

Spamhaus          : https://www.spamhaus.org/lookup/

Spamcop            : https://www.spamcop.net/bl.shtml

UCEPROTECT    : https://www.uceprotect.net/en/rblcheck.php

TrendMicro       : https://www.mail-abuse.com/cgi-bin/lookup

Sorbs                    : https://www.secure.sorbs.net/scgi-bin/login

Barracuda          : https://barracudacentral.org/rbl/removal-request

Return Path Sender Score raporuna göre oldukça ilginç rakamlar ortaya çıkmış.  Yaklaşık 20 trilyon E- mail gönderen 130 milyon IP değerlendirildiğinde, bu E-maillerin %85′i ISP ler tarafından spam olarak sınıflandırılmış.

Ortalama IP itibar (reputation) skoru 25.96 ve bu skora etki eden faktörler arasında;

  • Bilinmeyen kullanıcılar veya aktif olmayan E- mail adresleri
  • Alıcıların E-mailleri spam olarak işaretlemesiyle ortaya çıkan şikayet oranları
  • İnternet servis sağlayıcıları (ISPler) tarafından yaratılan, spam yapanları yakalamak için kullanılan E-mail adresleri var.

Sosyal network siteleri IP başına 20 spam tuzak adrese ve %5′den fazla bilinmeyen kullanıcı oranına sahip. Banka ve Finans kuruluşları %2.96 ile %3.16 arasında değişen şikayet oranlarıyla mücadele ediyor.

90′ın üzerinde bir sender skoruna sahip olmak sizi Hotmail’de %80, Gmail’de %81, Yahoo’da %90 inbox’a taşır.

Raporun tamamını ve detaylı bilgiyi Return Path resmi sitesinden üye olarak görebilirsiniz.

2

Inbox’a spam olarak ulaşmamanızda faydalı olabilecek işlemler:

Gönderim yapmış olduğunuz E-mail listesinden son 90 gün içinde açma/tıklama gibi tepki vermeyen kullanıcıları listenizden çıkarabilirsiniz.

E-posta kimlik doğrulaması kullanın.

Gönderimlerinizi başlatmadan önce spam check aracını kullanın.

Spam Check Araçları

Göze çarpan 120’yi aşkın açık kara liste vardır. Bunlardan yukarıda en önemli 6’sını vermiş olduğumuz kara listeler (Blacklist) ise ciddi kara listelerden sayılırlar ve E-mail tesliminde dramatik oranda eksik iletilere neden olurlar. Geri kalanın çoğu E-mail tesliminde daha az kapsamda eksilmeye yol açanlardır. Eğer sunucularınızın IP adres(ler)ini biliyorsanız önemli (bazıları önemli olmayan) herkese açık bu kara listeleri kontrol edebileceğiniz bazı web siteleri aşağıdadır;

multi.valli.org/lookup: En gözde site sayılabilir. Çünkü 120+ kara listeyi kontrol eder.

www.mxtoolbox.com/blacklists.aspx: MXToolbox ücretsizdir. E-posta hizmet IP adreslerini girin. MXToolbox yaklaşık 46 kara listeyi kontrol eder.

www.dnsstuff.com/tools: Bu siteyle 97 kara listeyi kontrol edebilirsiniz. Diğer ücretsiz DNS ve şebeke araçları da kapsam içindedir.

www.dnsbl.info: Yaklaşık 88 kara listeyi hızla kontrol eder.

[hs_action id=”2685″]

No Comments

Yorum Yap