Bugün sizlere pazarlama otomasyonu Act-On’u kullanmaya başlarken yapmanız gereken temel ayarlar konusunda bilgi vermek istedim. Özellikle e-mail kampanyalarınızın başarıya ulaşması için gerekli temel ayarlardan bahsedeceğim. Bu temel ayarlar sadece Act-On’da değil, hemen hemen tüm e-mail kampanyası için kullandığınız araçlar için geçerli. Bu ayarları yaptıktan sonra mailinizin spama düşme oranlarında gözle görülür bir azalma olacaktır.
Kısaca pazarlama otomasyonu Act-On’dan bahsedelim. Act-On tüm dijital pazarlama aktivitelerinizi tek elden yürütüp, sonuçları derleyebileceğiniz, analiz edebileceğiniz bir web yazılımı. Act-On üzerinde başarılı şekilde yürütebileceğiniz en temel aksiyonlar; kampanya açılış sayfaları(landing page’ler) yaratıp, bu açılış sayfaları vasıtası ile potansiyel müşterilerinizin iletişim bilgilerini toplayabilmektir. Sonraki adımda ise farklı dijital pazarlama kampanyaları ile potansiyel müşterilerinizi adım adım müşteriniz haline getiren Act-On araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçlardan bazıları iletişim listeleri ve e-mail kampanya araçlarıdır.
E-mail kampanyalarında bildiğiniz gibi en büyük zorluk gönderdiğimiz e-maillerin büyük bir çoğunluğunun listelerimize ulaşmaması ve spama düşmesidir. Act-On e-mail araçlarını kullanmadan önce özellikle yapmanız gereken bazı ayarlar var. Bu sayede ilk etapta spama düşme oranlarınızı azaltabilirsiniz. Bu ayarların en önemlisi DKIM ( DomainKeys Identified Mail).
DKIM Nedir?
Bildiğiniz üzere teorik olarak bir e-mail server’a istediğiniz e-mail adresinden başka bir e-mail adresine e-mail göndermeniz mümkün. Örnek vermek gerekirse satın aldığınız bir toplu e-mail programından info@ozansari.com adresinden e-mail göndermeniz (from bilgisi) mümkün. Gördüğünüz gibi bu sebepten dolayı e-mail adresleri tek başlarına kimlik doğrulamak için yeterli olmuyorlar. Bu sebepten benzer yollar ile direk gönderdiğiniz e-mailler şüpheli görülüp spam kutusuna gönderiliyorlar. Peki Act-On ve Mailchimp gibi 3. Parti yazılımlar ile nasıl kimlik doğrulayarak e-mail kampanyaları yapabiliriz? Bunun sırrı aslına bakarsanız DKIM ayarlarından geçiyor. Kullanılan e-mail programı veya pazarlama otomasyon programı entegrasyon aşamasında kullanacağınız domain için sorumluluğu üzerine alıyor ve gönderdiği maillere bir dijital imza ekliyor. E-mail alıcısı server, bu e-maili aldığında dijital imzada bulunan domain name server’a ulaşıyor ve bu dns’ten public key ‘ı alıyor. Bu public key kullanılarak e-mailde bulunan dijital imzanın doğruluğu onaylanıyor. Onaylama yoksa e-mailiniz direkt spam kutusuna düşüyor.
DKIM’nin nasıl çalıştığını bu şekilde açıkladıktan sonra gelelim bu ayarları Act-On’da nasıl yapacağımıza.
Act-On E-mail Entegrasyonu
- Öncelikle Act-On’da hangi domainlerden e-mail gönderecekseniz bunları çıkartıyorsunuz. Örnek: ozansari.com’u kullanacağım.
- Kullanacağınız from adreslerini yaratıyorsunuz, info@ozansari.com Act-On genelde jenerik e-mail adresleri kullanmanın açılma oranlarını düşürdüğünü belirtiyor. Daha çok kişisel e-mail adresleri yaratmanız gerektiğinin altını çiziyor.
- postmaster@ozansari.com adresini yaratmanızı istiyor
- DKIM için kullanacağınız bir CNAME yaratmanız isteniyor. _domainkey.ozansari.com şeklinde bir subdomain yaratılıyor ve bu subdomainde dkim.act-on.com adresini gösteriyor. Kırmızı ile yazılı kısım her Act-On hesabı için farklı olup Act-On müşteri hizmetleri tarafından size veriliyor.
- Act-On tarafından verilen ip veya domain listesini kendi e-mail server’ınızda whitelisting adresine alıyorsunuz. Bu sayede Act-On uzantılı gelen e-mailler sizin e-mail server’ınızda spama düşmüyor. Act-On bu işlemin Act-On’u kullanarak gönderdiğiniz e-maillerinde inbox’a düşme oranını arttırdığını söylese de teknik anlamda bizleri pek ikna edemedi, sonuçta kendi inbox’ımızın whitelist’i , başkalarının değil J
- İkinci adımda yarattığınız from adreslerini, solda bulunan Settings>>Other Settings >> From Addresses kısmına giriyorsunuz. Bu adreslere gelen e-maillerdeki onay linkine tıklıyorsunuz.
Act-On üzerinde çalışıyorsanız ve e-mail kampanyalarını, e-mail otomasyonunu landing page’leri kullanacaksanız yukarda bahsettiğimiz ayarları yapmanız gerekmekte. DKIM konusu sadece Act-On için geçerli değil. Toplu mail gönderdiğiniz her platformda bu ayarı yaparak spama düşme oranlarınızı azaltabilirsiniz. Bunun dışında spam filtreleri onlarca farklı veriye ve farklı adıma göre çalışırlar. DKIM kontrolü bu adımlardan sadece biridir. İlerleyen günlerde maillerinizin spama düşmemesi için nasıl stratejiler izleyebileceğinizi sizler ile paylaşacağım. DKIM konusunda aklınıza takılanları her zaman bana sorabilirsiniz, bilgim ölçüsünde sizlere her zaman yardımcı olmaya çalışırım.
[hs_action id=”2685″]