E-Ticaret Hakkında Doğru Bilinen 3 Yanlış

 

Online pazarlama ve internette ürün satmak ile ilgili hemen her gün bir şeyler okuyor ve duyuyorsunuz. Hatta sizin de online pazarlama üzerine iş fikriniz var.

İçimizden bazıları e-ticaret sitelerinde mağazalar açmış, dijital veya fiziksel ürünler de satmaya başlamış olabiliriz.

Buraya kadar normal, tuhaf olan ise hepimizin maruz kaldığı ve garip bir şekilde doğru olduğu sanılan yanlışlar. Bu gün bunların bence en önemli aynı zamanda en temel 3 tanesinden bahsedeceğiz. Evet ilk zamanlar hepimizin maruz kaldığı yanlış bilgilerden söz edeceğiz. İsterseniz başlayalım.

 

1)   ” Bir mağaza açarsam hemen satış yapmaya başlarım. “

 

 

En yaygın yanılgılardan ilki ve bence en önemlisi; eğer bir online mağaza açarsanız ürününüzün kendi kendini satacağı düşüncesi. Üzülerek söylüyorum : Hayır satmaz. Satamaz. Maalesef online satışta işler pek öyle yürümüyor. Günümüzde bu alanda satış yapmaya çalışan bir çok insan hala bu yanılgının içerisinde. Gerçekten.

Bunu çözebiliriz. Hatta insanoğlunun elindeki en ilkel yöntemi kullanarak : Empati yaparak başlayalım.

Kendinize şu soruları sorun :

  • Online bir mağazaya nasıl rastlarsınız?
  • Rastladınız diyelim. Bu bir arkadaşınızın tavsiyesi üzerine mi yoksa online reklamlar veya blog yazıları aracılığı ile mi oldu?

Bu basit soruların cevabı aslında ürünlerinizi diğer insanlara duyurmanız noktasında size ipuçları verecektir. Evet ürününüz kendisini öylece satamaz. Satsa ne güzel olurdu. O kadar uğraşmamıza gerek kalmadan istediğimiz satış rakamlarına ulaşabilirdik. Hem de hepimiz. Gerçek şu ki bütün bunlar için çok çalışmanız gerekiyor. Genellikle ilk satışınızı yapmanız bile haftalar hatta aylar sürer. Bu süre kısalabilir. Yaptığınız çalışmalara bağlı elbette. Hevesli ve cesaretli olmalısınız. Zaten böyle birini ilk satışını yapmak kadar başka ne heyecanlandırabilir ki? Gerçekler ile yüzleşin ve gerekenleri yapın.

Konu hakkındaki kaynaklara buradan, buradan ve şuradan ulaşabilirsiniz.

 

 

2) “Satacak bir ürünüm yok, bu yüzden bir e-ticarete başlayamıyorum. “

 

 

Elinizin altında satışını yapmak istediğiniz bir ürününüz olması iyi olsa da, bu aslında sanılanın aksine o kadar da gerekli değil.

Peki bu ne anlama geliyor? Yeterli paranız yoksa, satış yapıp yapamayacağınız noktasında belirsizlik bulunan bir ürünü ürettirmek için binlerce lira harcamak istemezsiniz. Kimse istemez. Mantıklı da değil zaten.

Eğer dijital bir ürün satmak istiyorsanız şanslısınız. Dijital ürünleri satmak için neredeyse hiç masrafa girmenize gerek yok. Tek yatırımınız, bu konuda  harcadığınız zaman. Elbette, elinizde doğru bir strateji olduğu sürece. Dijital ürünler de kendi kendini satamaz, üstüne çalışmanız gerek. Bir konuda anlaşalım: Ürününüz ne olursa olsun onu başkalarına satmak ya da tanıtmak için çalışmanız gerekecek. Hem de çok. Korkmayın iyi haberlerimiz de var. Satacak bir ürün bulmanız, sandığınızdan daha kolay olabilir.

Eğlenmek için tasarımlar mı yapıyorsunuz, satmayı deneyin! Hobileriniz başkalarının da ilgisini çekebilir. Denemeden bilemezsiniz. Aslında ürettiğiniz hemen herşey birer ürün olabilir. Bütün bu ürünlerinizin MVP sayfasını kullanarak ürün pazar uyumunu test edebilir, geliştirmeniz gereken noktalar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

 

3) ” Online satış çok maliyetli, karşılayamam. “

 

 

Her zaman duyduğum bir başka yanılgı, çevrimiçi satış yapmanın pahalı olduğunun düşünülmesi. Bundan bir kaç yıl önce konuşuyor olsaydık belki haklı olabilirdiniz. Bu gün ise teknolojideki ilerlemeler sayesinde, çevrimiçi satışın her yönüne gün geçtikçe daha da ucuza erişebiliyoruz.

Günümüzde internet üzerinden satış yapabileceğiniz çok sayıda farklı platform var. Yönetilebilen platformlardan, bağımsız yazılım ürünlerine kadar bir çok teknoloji elinizin altında. Hangi platformu kullanacağınız gerçekten size kalmış. Bu seçimi yapmadan önce dikkate alınması gereken bir kaç şey var. Mağaza sahiplerinin çoğu, kendi kendine yönetilen çözümlerden, bant genişliği, sunucular ve diğer tüm teknik unsurlardan endişelenmeleri gerekmeyen bir yapıya geçiş yapıyor. Platforma bağlı olarak yönetilen çözümler ve pazarlama masrafları değişse de rakamlar yüksek olmadığı için aslında kaybedecek çok şeyiniz yok.

 

Sonuç

Artık online satışla ilgili bazı yanlış bilgilerden kurtuldunuz. Şimdi, ön yargılarınızı bir kenara bırakıp, doğru stratejiler ve zamanınızı yatırım olarak kullanıp, online satışa başlamanızın önünde bir engel yok. İstekli olmanız ve ürününüze ayırmanız gereken zaman dışında pek fazla şeye ihtiyacınız da yok aslında. Sizi kendi işinizi başlatmaktan alıkoyan şey ney? Gerçekten.

Bu yazımızda çokça karşılaştığımız, temel yanılgılardan bahsettik. Eğer sizlerin de bu konuda karşılaştığınız örnekler varsa yorumlarda, Twitter, Facebook gibi sosyal platformlarda bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin. Unutmayın bilgi, doğru bilgi, tıpkı tecrübeler gibi kümülatiftir.

Bir diğer yazımızda buluşmak üzere!

 

No Comments

Yorum Yap