Hedeflerimize Ulaşmamızı Engelleyen 5 Sebep

Hedeflerimize-Ulaşamamanın-5-sebebi

Herkese merhabalar, bugünkü yazımda hedeflere ulaşamamamızın 5 sebebini ele alacağım. Yazımda ele alacağım sebepler sadece dijital pazarlama hedefleri için değil aslında bir yazılım projesinden, satış hedeflerine kadar bir çok alandaki hedeflere ulaşılmamasının sebepleri olabilecek nitelikte.

Ünlü İşletme Guru’su Peter Drucker’ın sözü ile başlamak istiyorum: “Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, vardığınız yerin bir önemi yoktur.”

A noktasından B noktasına gitmenin milyonlarca farklı yolu vardır. Ancak bir tane en iyi yol vardır. Hayatın her alanında bizden daha iyi binlerce insanla rekabet ediyoruz. Bu rekabette en iyi yolu bulmak başarı için olmazsa olmaz değil.

Günümüzün gerçeği A noktasından B noktasına ulaşmak. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki, A noktasından çıkıp B noktasına ulaşamamak kuvvetle muhtemel bir olasılık.

Hedefleriniz ve başarı ölçütleriniz sizi varmak istediğiniz noktaya götürecek araçlarınızdır.

Gelin beraberce bu hedeflere ulaşılamamasının sebeplerine kısaca bir bakalım.

1- Koyulan hedeflerin net olmaması.

1“Elimden geleni yapacağım.”

“Başarılı olacağım.”

“Projeyi internette duyuracağım.”

“Pazarlama performansını arttıracağım.”

“Girişimimi büyüteceğim.”

Hedefleriniz net ve somut olmalı. Örnek vermek gerekirse: Bir dijital pazarlama uzmanının hedefi “Projeyi internette duyuracağım” yerine “Projemizi 3 ay içerisinde 15 farklı platformda tanıtıp, sitemize 15.000 tekil ziyaretçi çekeceğim. Bu ziyaretçilerin min. 1000 tanesi bize sign up olacak” olmalı.

Hedefiniz net olursa günün sonunda elde ettiğiniz çıktının iyi ya da kötü olduğunu net olarak tanımlayabilirsiniz. Hedefinize ulaşmanızı engelleyen faktörlerin de neler olduğunu anlayıp, zayıf noktalarınızı tespit etmeniz de kolay olacaktır.

2- Hedef odaklı ilerlemek her zaman fayda sağlamaz.

SEO Aracı4 Link Research Tools İncelemesi

Hedeflerinizi gerçekleştirmek için bazı şeylerden vazgeçmeniz gerekebilir, ama bazen feda ettiğiniz şeyler size pahalıya patlayabilir. Bu konudaki en güzel örnek bence ”Ford Pinto”. 1960’larda Ford’un CEO’su Lee Lacocca düşen pazar paylarının önüne geçmek için 2000$ altında küçük ve az yakıt tüketimine sahip bir araç çıkarma hedefi koymuş. O dönemde normal şartlarda bir aracın AR&GE süreci 4 yıl iken Ford Pinto 2 yıl gibi kısa bir sürede piyasaya sürülmüş. Ancak, Ford mühendisleri hedefi gerçekleştirmek için bir araç için olmazsa olmaz olan güvenlik kısmını atlamışlar. Ford Pinto’ların arkadan çarpmaları neticesinde 50 kişi yanarak hayatını kaybetmiş. Yapılan incelemelerde yakıt deposunun aks’lara normalden 25cm daha yakın olduğunu fark etmişler.

3- Anlık değişkenlerle hedeflerinizi güncellemelisiniz.

karisik.yol

 

Birinci maddede konuştuğumuz gibi hedefinizin detaylarını tanımlamanız size fayda sağlayacaktır. Ancak bazen tanımınızdaki değişkenler bazı dış etkenler sonucunda değişebilir. Değişen parametreleri hesaba katarak hedefinizi güncellemeli ve planınıza devam etmelisiniz.

Bu konuda Netvent’te bizim de çok fazla karşılaştığımız SEO hedeflerimizi örnek vermek istiyorum. SEO projelerinin başlangıcında 1 yıllık hedefler koyarız ve operasyon takvimimizi kurgularız. Ancak SEO çalışmaları hem Google tarafından gerçekleştirilen güncellemeler hem de rakiplerin çalışmaları sonucunda anlık değişen rekabet durumuna göre değişebilir. Biz Google tarafından gerçekleştirilen güncellemeler veya rakiplerin agresif SEO yatırımı yapmaya başlamaları ile hedeflerimizi ve planlarımızı değiştirmezsek çalışmaların başlangıcında tanımladığımız planlara ulaşmamız mümkün olamaz.

Diğer bir yandan yukarıda verdiğimiz örnekte olduğu gibi hedefinizi tanımladıktan sonra işiniz bitmez. Hedeflerinizi etkileyecek her parametreyi tespit edip, takip etmeniz hedefinize ulaşmak için çok önemlidir.

4- İmkansız hedefler motivasyonu kırar.

businesspeople standing on ladder drawing diagrams and graphs on

 

Hedeflerinizi koyarken, hafife almanız ya da yanlış öngörülerde bulunmanız, koyduğunuz hedeflere ulaşmanızı imkansızlaştırabilir. Böyle bir durum da “false hope syndrome” diye adlandırılan insanların gerçekçi olmayan hedefler sonucunda başarısız olup, motivasyonlarına kaybetmelerine sebep olmalarına neden olan psikolojik duruma girebilirsiniz.

Kilolu insanların sürekli gerçekçi olmayan diyet hedefleri koyarak, bu hedeflerine ulaşamayıp depresyona girmeleri “false hope syndrome”’un bir örneğidir.

5- İmkansız hedeflerle kendinizi bir adım ileriye götüremezsiniz.

Bu madde özellikle yöneticiler ve liderler ile ilgili. İnsanlara ulaşamayacakları hedefler vermek onların potansiyelini ortaya çıkarmaktan ziyade demoralize olmalarına yol açar. Özellikle ekipten birisinin ya da bir gurubun motivasyonunun kırılması, bir virüs gibi tüm organizasyonun motivasyonunun kırılmasına sebep olabilir. Liderler, imkansız hedeflere dayalı bir sistemden ziyade başarının ödüllendirildiği bir sistemi tercih etmeliler.

BONUS: Ahmet Şerif İzgören: “Hayaller TOMBUL ise hedef olurlar”

3

[hs_action id=”2686″]

No Comments

Yorum Yap