Mobil uygulamalar, hayatımızın büyük bir parçası olarak mobil dünyadaki davranışlarımızın ortasına konumlanmış durumda. 2022 yılının ilk çeyreğinde baktığımızda, son üç yılda beklenenin üzerinde bir büyüme gerçekleştiren mobil uygulama dünyasının alışverişten, iletişime, eğlenceye, sağlığa kadar hayatımızdaki tüm alanlara yayıldığını görüyoruz. 2019 yılından beri mobil uygulama indirme sayıları sürekli artış göstermekle birlikte, istatistikler geçtiğimiz yıl dünya çapında 230 milyar mobil uygulamanın kullanıcılar tarafından indirildiğini gösteriyor.
Uygulama mağazalarındaki uygulama sayılarına baktığımızda 2021 yılı itibariyle en çok kullanılan 2 uygulama market olan Google Play ve App Store’da 5 milyondan fazla uygulamanın yer aldığını görüyoruz.
Her gün yüzlerce uygulamanın uygulama marketlerde yerini aldığı bu ekosistem içerisinde kendi uygulamanızla öne çıkmak elbette ki kolay değil. Rakipleriniz arasından sıyrılmak için her şeyden önce genel uygulama stratejinizi belirlemeniz başarılı bir uygulama pazarlama planı çıkarmanızı sağlayacaktır. Uygulamanıza bakıp ilk olarak uygulamanızın amacını, uygulamanızdan beklentilerinizi net bir şekilde belirlemelisiniz. Belirlediğiniz bu temel üzerine hazırlayacağınız 2 uygulama pazarlama adımlarını doğru ve etkili bir şekilde gerçekleştirerek amacınıza doğru yol alabilirsiniz.
Bu blog yazımızda uygulama pazarlama stratejinizi belirlerken izleyeceğiniz ve sizi hedeflerinize götürecek adımları sizler için hazırladık.
1- ASO (App Store Optimization)
Web sitelerinin Google, Yandex gibi arama motorlarında ilk sıralarda yerini alması önemli bir konudur. Burada sizlerin de bildiği üzere SEO (Search Engine Optimization) konusu devreye girmektedir. Nasıl ki web sitenizin arama motorlarında üst sırada çıkması için site içinde ve dışında kullanıcıya faydalı olma prensibiyle SEO çalışmaları gerçekleştirmek gerekiyorsa, uygulamanızın da uygulama arama motoru diyebileceğimiz uygulama mağazalarında (App Store, Google Play gibi) ön plana çıkabilmesi, aramalarda üst sıralarda yerini alabilmesi için ASO çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Her uygulama mağazasının uygulama optimizasyon çalışmaları farklılık gösterse de temelde benzer prensipler üzerine kurulmuştur.
ASO çalışmalarına başlamadan önce uygulamanızın markette hangi kategoride yer alması gerektiğine doğru bir şekilde karar vermeniz gerekir. Uygulamanızı kapsayacak birden fazla kategori bulunabilir. Bu durumda rakiplerinizi de değerlendirip sizi en iyi ifade eden kategori altında yer almanız temel taşlardan biri olacaktır.
App Store Optimization çalışmalarına başlarken manuel bir şekilde rakip ve anahtar kelime analizi yapabileceğiniz gibi daha doğru ve sistemli ilerleyebilmek, çalışmalarınızın takibini ve geliştirme süreçlerini doğru şekilde yürütebilmek için Appsflyer, Mobile Action, App Annie gibi tool’lardan da faydalanabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi mağazaların optimizasyon kuralları birbirine göre farklılık gösterse de rakiplerinizi ve uygulamanıza dair anahtar kelimeleri belirledikten sonra uygulamanızın ismini bu doğrultuda belirlemeniz, arama sonuçlarında üst sıralarda yerinizi almanızdaki en önemli adımlardan birinin olacacağını söyleyebiliriz. Sonrasında uygulama mağazasının belirlediği kurallar çerçevesinde hazırlayacağınız alt başlık ve uygulamanızı tanıtan açıklama metni ASO çalışmalarınızı direkt olarak etkileyecek konulardır. Bir diğer önemli nokta da uygulama marketlerde uygulamanızın tanıtımı için kullanacağınız görsel ve videolardır. Bir çok kullanıcı uygulamayı indirmeden önce uygulama içeriğinde yer alan uygulama ekran görüntülerini incelemekte ve bu noktada uygulama indirme kararına varmaktadır. Uygulamanızı tanıtan görüntüleri hazırlarken uygulamanızın içerisinde yer alan ekran görüntüleri paylaşmayı, uygulamanızın kullanımına dair bu görseller ile bilgi vermeyi ve bu alana uygulamanızı tanıtan bir video eklemeyi unutmamanızı öneririz.
Temel ASO adımlarını tamamladıktan sonra geriye iki konu kalıyor. Kullanıcılarınızın pozitif yorumları ve beğenileri uygulamanızın mağazalardaki konumunu büyük ölçüde etkileyecektir. Uygulama içerisinde veya tanıtımınızı yapacağınız diğer mecralarda kullanıcıları uygulamanız için yorum yapmaya teşvik etmelisiniz. Tabi ki bu kısımda olumlu yorumlar kadar olumsuz yorumlarla da karşılaşmanız mümkün. Değişen internet dünyası davranışlarına bakıldığında kullanıcıyı anlamanın, samimi ve doğru bir yaklaşım sergilemenin her zaman faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Uygulama mağazalarında olumlu yorumlara teşekkürle, olumsuz yorumlara da çözüm odaklı ve samimi açıklamalarla dönüş gerçekleştirmek uygulamanızı indirmeyi düşünen hedef kitleniz üzerinde etki sağlayacaktır.
Son olarak ASO’nun sürekli bir çalışma olması gerektiğini söylememiz gerekiyor. Her gün kullanıcı davranışları ve rakiplerin durumuna göre uygulama mağazalarında sıralamalar değişim göstermektedir. Bu sebeple uygulamanız için ASO çalışması gerçekleştirirken temel çalışmaları tamamladıktan sonra periyodik aralıklarla takiplerinizi sürdürmeli, anahtar kelimeleriniz ve uygulama mağazalarının optimizasyon değişiklikleri doğrultusunda mağazada yer alan uygulama sayfanızda güncellemelere gitmelisiniz.
2- Açılış Sayfası
Bir uygulama için web sitesine neden ihtiyaç olduğu sorusu aklınızda beliriyor olabilir. Fakat uygulamanızı duyan yada gören bir kullanıcının masaüstünden arama motorlarında üzerinde uygulamanızı araması halinde karşısına bu konuda hiçbir şey çıkmaması kullanıcı nezdinde negatif bir algıya sebep olacaktır. Bu sebeple uygulamanızı anlatan bir açılış sayfasının olması uygulama pazarlama adımlarınızda önemli bir noktadır.
Uygulamanızı tanıtmak, masaüstü deneyimlerinde de kullanıcıları uygulamanız hakkında fikir sahibi olmasını sağlayıp uygulamanızı indirmeye teşvik etmek için hazırlayacağınız açılış sayfası nasıl olmalı? Açılış sayfası, uygulamanızın amacını net ve temel bir şekilde ortaya koymalıdır. Uygulamanızı indirmeyen bir kişiye uygulama deneyimi yaşatabilme izlenimini verebilmek için açılış sayfanızda uygulamanızı tanıtan videolara ve uygulama içerisinden görsellere yer verebilirsiniz. Açılış sayfanızda dikkat çekici ve doğru konumlandırılmış CTA butonları ile uygulama indirme linklerini paylaşmanız da faydalı olacaktır. Açılış sayfanız üzerinde gerçekleştireceğiniz SEO adımları ile arama motorlarında alternatif bir yolla yer alabilir, kullanıcıları masaüstü deneyimlerinde de uygulamanızla tanıştırabilirsiniz. Açılış sayfanıza ek olarak bir blog sayfası da oluşturmanızın faydalı olacağını söyleyebiliriz. Blog sayfanızda hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek, uygulamanıza dair blog yazıları paylaşımı gerçekleştirebilir, hedef kitleniz ile etkileşim sağlayabilirsiniz.
3- Firebase
Uygulama dünyasına adım atmanızla birlikte Firebase’in hayatınıza gireceğini söyleyebiliriz. Firebase, uygulama yönetimi ve takibi gerçekleştirmenizi,, kullanıcılarınıza çeşitli bildirimler gönderebilmenizi sağlayan, Google tarafından ücretsiz olarak kullanıma sunulan bir platformdur.
Firebase’in kullanımına dair ayrıntılı bilgiler bulunmakla birlikte bu blog yazımızda uygulama pazarlama aşamanızda Firebase’i nasıl kullanabileceğinize dair önemli noktalara değineceğiz.
Firebase’in uygulamanızla entegrasyonunu sağlamanız ardından, platform uygulamanıza dair temel eventleri sizlere sunmaya başlamaktadır. Ardından uygulamanızın ihtiyaçlarına dair eventler ekleyerek kullanıcı davranışlarınızı Firebase üzerinden ayrıntılı bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Uygulamanızın pazarlama stratejilerini ayrıntılı şekilde belirlerken, güncel olarak kullanıcı davranışları doğrultusunda gerçekleştirmeniz gereken hareket ve geliştirmeler için Firebase’in sizlere sunduğu veriler oldukça kıymetlidir. Bu verileri değerlendirmek de uygulamanızın geleceği için çok önemlidir.
Uygulamanız için belirlediğiniz hedeflerde ilerleyip ilerlemediğinizi Firebase üzerindeki datalar ile değerlendirebilir, hedeflerinize yönelmek için alternatif planları bu veriler doğrultusunda hazırlayabilirsiniz. Uygulamanızın ortaya çıkmasından sonra emin olun bazı şeyler beklediğinizden farklı gidecektir. Örneğin uygulamanızda kullanıcıların ilgisini çekeceğinden emin olduğunuz bir kısmın yeterince verimli çalışmadığıyla Firebase üzerinden karşılaşabilirsiniz. Bu doğrultuda Firebase sunduğu kullanıcı davranış raporları ile müdahale etmeniz gereken noktalar hakkında gecikmeden aksiyon almanızı sağlayacaktır.
Uygulamanıza dair yüzlerce analiz sunmasının yanında Firebase kullanıcılarınız ile iletişim sağlamanızı da kolaylaştırmaktadır. Uygulamanız üzerinden bildirim göndermek istediğinizde bunu Firebase üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Firebase sizlere uygulama üzerinden push notification ve in app message gönderme imkanı sunmaktadır. Kullanıcı davranış ve ihtiyaçlarınızı doğru analiz ettikten sonra kullanıcılarınızla uygulama üzerinden iletişime geçmek hedef kitlenizle bir bağ kurmanızı sağlayacaktır. Bu iletişim kanallarını kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç noktaya da değinmek isteriz. Uygulama pazarının bu kadar geniş olduğunu ve bir kullanıcının telefonunda kaç uygulama olduğunu düşündüğümüzde uygulamanızdan çok sık notification gelmesi kullanıcılar için negatif bir durum doğuracaktır. Kullanıcılarınızın bildirimlerden rahatsızlık duymaya başlaması, bildirimleri engellemesine veya uygulamanızı kaldırmasına sebep olabilecektir. Bu noktada notification gönderimlerinizde kullanıcı davranışlarınızı iyi değerlendirmelisiniz. Firebase üzerinden gönderdiğiniz bildirimin açılma, bildirimlerin engellenme verilerini kontrol ederek kullanıcılarınızın ihtiyaç duyduğu zamanlarda ve nitelikte iletişim sağlayabilirsiniz.
Firebase kullanımı hakkında merak ettikleriniz ve Firebase hakkında sorularınıza cevap bulmak için https://firebase.googleblog.com/ sayfasından faydalanabilirsiniz.
4- Sosyal Medya ve Influencer Pazarlaması
Mobil dünyada yer alan bir uygulama için sosyal medya, içerisinde muhakkak yer alması gereken pazarlama kanallarından biridir. Kullanıcıların sosyal medyada geçirdiği süreler göz önünde bulundurulduğunda sosyal medya kanalları uygulamanız ile hedef kitlenizin buluşması için en önemli platformlardan biridir.
Sosyal medyada yer almak için ilk olarak uygulamanız için hangi sosyal medya kanalının daha önemli olduğunu belirlemelisiniz. Hedef kitlenizin hangi kanallarda aktif olduğunu tespit ettikten sonra o kanala ağırlık vererek çalışmalarınızı yürütmeye başlayın.
Sosyal medyada en iyi şekilde yer almak için uygulamanızı bir marka olarak ele alıp marka konumlandırmanızı doğru şekilde yapmanız gerekmektedir. Hedef kitlenizin beklentilerini doğru değerlendirip bu doğrultuda sosyal medya planınızı şekillendirebilirsiniz. Sosyal medyada kaliteli içerik ve görsellerle periyodik olarak paylaşımlarınızı yapmalısınız. Direkt ürününüzü pazarlamaya yönelik içerikler sosyal medya dinamikleri içerisinde artık eski moda kalmış durumda. Bu sebeple uygulamanızın sosyal medya kanallarında sadece ürününüzden bahsetmek yerine uygulamanızın konusu çerçevesinde bilgilendirici, hedef kitleniz için dikkat çekici ve hedef kitlenizle iletişim kurmanıza sağlayacak içerikler ile ilerlemeniz faydalı olacaktır.
Ayrıca sosyal medya bir komünite oluşturmak için de sizlere fırsat tanımmaktadır. Uygulamanızın konusu doğrultusunda kullanıcılarınn yorum yapmak, sizinle iletişime geçmek isteyecekleri bir komünite oluşturmak hedef kitlenizin uygulamanızla daha sağlam bağlar kurmasını sağlayacaktır.
Sosyal medya kanallarınızı ihtiyaçlarınız doğrultusunda kullanırken influencer pazarlamasını da göz ardı etmemek gerek. Son yıllarda influencer pazarlama popüler ve sağlıklı dönüşler sağlayan bir yöntemdir. Geniş bir kullanıcı kitlesini etkileme gücüne sahip olan influencerlar ile uygulamanız için çalışmak yeni kullanıcılara ulaşmanız ve markanızın tanıtımı için etkili sonuçlar doğuracaktır.
Influencer pazarlaması gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken markanız/uygulamanızın hedef kitlesi ile uyumlu bir hedef kitleye sahip, uygulamanızın kapsamı içerisinde konumlandırabileceğiniz bir influencer ile çalışmaktır. Doğru bir influencer ile çalışmak kadar uygulamanızın nasıl, ne zaman ve ne şekilde önerileceği de önemlidir. Influencer pazarlamada yanlış atılacak bir adım çalışmanın tamamının başarısız olmasına ve bu tanıtım için ayırdığınız bütçenin boşa gitmesine sebep olacaktır. Sizlerin de eminiz ki denk geldiğiniz gibi alalade yapılmış bir influencer önerisi, hedef kitle tarafından görülüp geçilen bir paylaşımdan ibaret kalacaktır. Bu sebeple uygulamanızını ve hedef kitlenizi iyi bir şekilde değerlendirip, ihtiyacınız doğrultusunda çalışmanın kapsamını ayrıntılı bir şekilde belirlemeniz uygulamanızın tanıtımına ve yeni kullanıcılara ulaşmanıza destek olacaktır.
5- Reklamlar
Mobile uygulama fikrinin akılları gelmesi ile birlikte reklam fikri de eş zamanlı olarak beliren bir konudur. Bir uygulamanın tanıtımı ve yeni kullanıcı edinebilmesinde reklamların büyük öneme sahip olduğu doğru olmakla birlikte unutulmamalıdır ki uygulama pazarlamasının tamamı reklamlar oluşturmamaktadır. Doğru bir marka konumlandırılması, hedef kitle analiz yapılmadan ve diğer uygulama pazarlama adımlarıyla eş zamanlı yürütülmediği takdirde reklamlardan istediğiniz verimi almak mümkün değildir.
Uygulamanızın reklamları için sizlerin de ilk aklına gelen Google Ads ve Facebook Bussines’ı kullanabilirsiniz. Tabi ihtiyaçlarınız doğrultusunda Twitter, Tiktok, Snapchat vb. de reklam çalışması yürütebileceğiniz platformlar arasına girebilir. Bu platformlarda yer almadan önce hedef kitlenizin en çok nerelerde yer aldığını tespit etmeniz ve ihtiyaçlarınızı doğru şekilde belirlemeniz gerekmektedir. Hedef kitlenizin hangi platformlarda bulunduğunu belirlemek bütçe dağılımını doğru şekilde planlayabilmenizi, hangi reklam platformuna daha çok ağırlık vermenizi belirlemenizi sağlayacaktır. İhtiyacınız marka bilinirliği mi, yoksa markanız zaten biliniyor indirme sayılarınızı mı artırmak istiyorsunuz veya satın alımları mı artırmak istiyorsunuz? Bu sorulara cevap vermenizin ardından seçeceğiniz platform üzerinden ihtiyacınız doğrultusunda belirleyeceğiniz reklam modelleri ile ilerleyebilirsiniz.
Reklam çalışmalarınızı yürütürken unutulmaması gereken en önemli noktalardan birisi de reklam çıktılarınızı doğru değerlendirmektir. Reklamlardan sağladığınız dönüşler size yeterli geliyor mu, hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz, reklamlardan sağladığınız kullanıcılar uygulamanız için doğru kişiler mi, uygulamanızı indirip kullanmaya devam ediyorlar mı? Uygulamanızın çerçevesine göre şekillendirebileceğiniz bu soruları sorup, bu sorular doğrultusunda reklam sonuçlarınızı analiz ederek reklam performansınızı artırabilirsiniz.
6- Uygulama Geliştirmeleri
Uygulamanız hangi kategoride yer alıyor olursa olsun belirlediğiniz zaman aralıklarında uygulamanızın geliştirme önerilerine eğilmeniz, güncellemeler ve yeniliklerle uygulamanızı desteklemeniz gerekmektedir.
Bugün baktığımızda dünyada en çok kullanılan Facebook, Youtube, WhatsApp gibi uygulamalar dahi kullanıcı deneyimi iyileştirmek, güncelliğini korumak için geliştirmelerine devam etmekte, uygulamaları içerisinde değişikliğe gitmektedir.
Yeni bir uygulamaya sahipseniz uygulamanızı belirlediğiniz zaman aralıkları ile fazlara bölebilirsiniz. Belirlediğiniz fazlar için planladığınız uygulama içi geliştirmeleri planlayıp yol haritanızı çıkarabilirsiniz. Bunun bir taslak olacağını da söylememiz gerekiyor. Uygulama kullanıcı davranışları ile şekillenen canlı bir platformdur. Uygulama geliştirmeriniz için kullanıcı davranışlarını doğru bir şekilde değerlendirmek gerekmektedir.
İlk olarak uygulamanızda bakmanız gereken kullanıcıların uygulamanızı kullanırken hangi kısımlarda zorlandığını, hangi kısımları daha aktif kullandığını, hangi kısımları kullanmadığını tespit etmektir. Burada test grupları oluşturarak çeşitle A/B testleri gerçekleştirerek bu sonuçlara varabileceğiniz gibi Firebase üzerinden kullanıcı davranışlarını değerlendirerek de bu çerçevede bir çok çıkarımda bulunabilirsiniz. Yapacağınız gerçekçi çıkarımlar ile uygulamanızın kullanımını kolaylaştırabilir, tasarımında farklılıklara gidebilirsiniz.
İkinci olarak kullanıcılar sabit, içerisinde gelişme görmedikleri uygulamalardan bir süre sonra sıkılabilirler. Bu da kullanıcılar uygulamayı silmeseler dahi, kullanıcıların uygulamada geçirdikleri süreyi azaltacaktır. Kullanıcıları dinamik ve yenilenen bir uygulama olduğunuza ikna etmek için rakiplerinizi iyi analiz etmeli ve uygulamanıza katabileceğiniz alternatif fikirler geliştirmelisiniz. Uygulamanızın sağladığı faydaları artırmak, kullanıcılara daha önceden vermediğiniz alternatiflerle kullanıcıları karşılaştırmak uygulamanızı güncelliğini sağlayacak, kullanıcıların uygulamanız ile etkileşimini pozitif yönde tetikleyecek ve ilgilerini taze tutacaktır.
Sonuç
Bir çok kişinin aklına onlarca uygulama fikri gelmektedir. Bu fikirlerin ne kadarı hayata geçiyor tartışılır fakat burada net olarak söyleyebiliriz ki, orijinal bir uygulama fikri bulmak kadar o uygulamayı hayata geçirmek ve hedef kitle ile buluşturarak, bu buluşmanın devamlılığını sağlayabilmek de önemlidir.
Uygulama pazarlama stratejisine dair önemli noktaları sizlerle paylaştık. Belirtmekte fayda vardır ki, uygulama stratejilerinin hiçbiri tek başına yeterli performansa ve hedeflerinize ulaşmanızı sağlamayacaktır. Uygulama pazarlama adımlarını eş zamanlı yürütmek, kullanıcı datalarınızı doğru şekilde takip etmek ve yorumlamak pazarlama stratejilerinizi de bu çıktılar üzerinden şekillendirmek uygulamanızın hedef kitle ile buluşmasını ve bunun sürekliliğini sağlayacaktır.