2015 Yılının Tasarım ve Kültürel Trendleri

 

BOSTON’DA BİR TÜRK GİRİŞİMİ- ONEPIN-01

Tasarım, algı ile kavram arasında bir bağlama aracıdır. Dünyası oldukça geniş bir yüzeye sahip, nesnel gerçeklik ile doğrudan ilişkisi bulunmayan; bu nedenle önemsiz ayrıntılar yerine, önemli özelliklere dikkat çeken, hem kendi içerisinde kuralları olan, hem de kişinin zevk algısına hitap eden algılardan, genelleştirme yaparak kanılara varan bir terimdir.

Kişinin zevk algısı işin aslında en zor kısmıdır. Bu yüzden tasarımın belirli kuralları ve dönemine göre trendleri vardır. Kullanacağınız Fontun espaslarından tutunda kullanacağınız görsellerin boyutlarına kadar her şeye dikkat etmeniz gerekir. Bunun sonucunda belirli doğrular doğrultusunda ortaya kesinlikle kötü bir sonuç çıkmayacaktır. Sonuç olarak kişinin algısını da doğru yönetmiş olacaksınız.

 

Bu kurallar ve trendler içinde bulunduğumuz çağa göre çeşitlilik gösterir.

Örneğin; Rönesans döneminde dini konular ve gerçeklik ön plandayken resim tarihi kendi içerisinde her çağda yeni bir trend ile karşımıza çıkmıştır. Bu resim için nasıl aynıysa tasarım için de farklı değildir.

rönesans-hareketleri

 

Grafik ve Tasarımın asıl çıkış noktası ise; sanayileşme ve modern yaşama geçiş ile, özellikle de fotoğrafın keşfi ile ortaya çıkan İzlenimcilik ve Post-izlenimcilik akımlarından sonra başlamıştır. Çünkü resim sanatı farklı bir yöne ilerlemeye başlamış ve grafik, afiş, ürün katalogları vb. Öne çıkmaya başlamıştır. Gazetenin ortaya çıkmasıyla reklam ve tanıtım öne çıkmıştır. Örneğin; ürün katalogları ilk önceleri fotoğraflarla değil gravür baskılar ile yapılmaktaydı. İşlerin tanıtımını ve duyurusunu yapan afişler de kendi içerisinde ayrı bir alan haline geliyordu.

256025859_1203f98521

“AEG’nin Art Nouveau döneminde ‘Behrens’ tarafından hazırlanmış bir afiş tasarımı”

 

Sonuç olarak içinde bulunduğumuz çağ, tasarımın trendlerini belirliyor ve teknoloji ile daha da gelişiyor.

 

Tasarım, sürekli olarak güncelleme ve geliştirme özelliklerine sahip olmayı sever. Zaten sürekli yeniliklere açık tasarımcılar bu trendleri takip etmek için kendilerini güncellemek ve geliştirmek zorundalar. Aslında bu zorunluluk değil, günlük yaşamlarının bir parçasıdır.

 

Gelelim 2015 yılının tasarım trendlerine;

1.Flu Arka Planlar

Geçen sene olduğu gibi flu arka planlar da bu sene moda olmuş durumda. Eğer bir ikonu, logoyu vurgulamak istiyor ya da stüdyo ortamında çektiğiniz bir ürünün arka planında bir farklılık yaratmak istiyorsanız kesinlikle vurgu amacı ile kullanımda size yarattığınız iş için doğru bir sonuç verecektir.

background-blur-blurred-1459-825x550

2.Doğrusal İkonlar Yani Tek Çizgi ile Oluşturulmuş İkonlar

İkonlar her zaman soyut bir şeyi anlatmanın kolay yolunu bizlere sunmuşlardır. İçinde bulunduğumuz çağın sadelikten yana olduğunu da unutmamalıyız.Bu sebep ile tek çizgi ile yaratılan ikonlar, insanların daha çok ilgisini çekmekte. Çağımızın insanı bunu öğrendi!

25-line-icons-preview3.Benzersiz Perspektifler

İnsanlar artık farklı açılardan bakmayı öğrendi ve hayatlarında da bunu bu şekilde uygulamaya başladılar. Farklı açılardan bakan insanların farklı olan dünyasına sıradan bir düz açı ile çekilmiş görsel gösterirseniz bu insanı kaybetmiş olursunuz. Örneğin; Yukarıdan aşağı bir kompozisyon kullanırsanız, kesinlikle siz kazanacaksınız.

mine,perspective,photography-7c6b56556a64f0e70c7676f1311070a2_h

 

4.Üst Üste Çekilmiş Fotoğraflar 

Benim en sevdiğim tekniklerden bir tanesi. Sosyal medya olsun, basılı yayınlar olsun her zaman her alanda doğru mesajı verirseniz size geri dönüşü mükemmel olacaktır. Markanızı böyle bir görselle bilinir kılmak sizin kalitenizi yükseltebilir.

1907448_720594674727592_3503659778504228437_n5.Hipster Simgeler

Günümüzün Retro ikonları demek yanlış olmayacaktır.

hipster-logos

6.Low Poly

Benim en sevdiğim teknik! Bu teknik konusunda yakın bir süre içinde deneme yapacağım. Yaptığım zaman (belki haftaya) sizinle tecrübelerimi seve seve paylaşacağım. J Bu teknik nasıl kullanırsanız, ne ile kullanırsanız kullanın her alanda ben buraya aitim diyecektir. Bir web site slider’ı olabilir, Sosyal Medya bannerı olabilir. Landing Page ‘de yer alabilir. Kısacası her alanda destekleyici bir tekniktir.

hd_8e30fb6911daeaa1602d57e5b21bca82_detail_em

7.Uzun Gölge

Aslında uzun süredir var olan bir teknik. Genellikle ikonların arka planlarında sanki bir yüzeyin üstünde duruyormuş da üzerine gölgesi düşüyormuş gibi algılanmasını sağlıyor.

flat-design-long-shadow-social-icons

8.Zentangle

Belki bu tekniğin ismini hiç duymadınız ama eminim gördünüz. Birbiri içerisinde bir uyum ile yer alan karmaşık şekiller. Birlikte kullandığınız öğeye göre verdiği tat değişecektir ama kötü bir sonuç almayacaksınızdır.

Starbucks-White-Cup-Winning-Design-hero-IIHIH

 

9.Selfie 

Geçmişten günümüze insanlar sürekli olarak yaşadıklarını kaydetme ihtiyacı güderler. Çoğumuz o anın resmini çizmek isteriz. Bu konuda bizi en kolay yoldan götüren şey fotoğraf çekmektir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte fotoğraf makineleri de gelişmiş, elimizden düşmeyen akıllı telefonda yerlerini almışlardır. Eminim insanlar akıllı telefonları tasarlarken fotoğraf çekmenin bu noktaya geleceğini tahmin etmemişlerdir. Selfie (Özçekim) Kültürel olarak trend olmuş ve normal fotoğraf çekmekten daha çok selfie çeker haline gelmiş. Hatta artık ön kameralarımız min. 8MP olsa hepimiz için mükemmel olabilir.

shutterstock_250662565

 

10. Giyilebilir Teknoloji

Şüphesiz ki en ilgi çeken şeydir. Çocukluğumuzda izlediğimiz bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz akıllı saatler, akıllı gözlükler şimdi artık gerçekten elimizde! İnanılmaz bi heyecan! Ben tekrardan çocukluğuma dönsem ve elimde böyle bi imkanım olsa Starwars’u ilk izlediğim zaman gerçekten kendimi ulaşılmaz bir yerde görürdüm. Işın kılıcımız olamayabilir ama artık akıllı saatlerimiz, akıllı gözlüklerimiz, akıllı bilekliklerimiz, akıllı kolyelerimiz hepsine sahip olabiliriz. Benim bu konudaki favorim tabi ki; Apple Watch’dur.

 

shutterstock_276460658

 

11.Nesnelerin İnternetinin Olması

Wifi ve ya bluetooth bağlantı sistemleri ile evinizin her köşesindeki cihazların internete bağlı olduğu bir dönemdeyiz. Eskiden olsa bu bizim büyüklerimize korkutucu gelebilirdi ama bizler için gerçekten hayat kolaylaştırıcı şeyledir. Konuşan buz dolabı, kablosuz bağlantı ile müzik çalan ses sistemleri, sen eve gelmeden evini soğutan klimalar ve niceleri..

shutterstock_271778381

 

12.Emoji

Belki de internet ortamında yaşadığımız en büyük sıkıntı kendimizi doğru ifade edememektir. Bir arkadaşınız ile yazışırken hem hızlı olmalı hem de az ve öz bir şekilde kendinizi ifade etmelisiniz. Ancak; bunu yapmak emojiler olmadan çok zor. Emojiler ilk çıktığında noktalı virgül, iki nokta üstüste ve parantezlerden ibaret olarak yaratılıyordu. Değişen teknoloji gelişen tasarım anlayışı bunları birer font olmaktan çıkardı ve bizlere emoji ikonları olarak geri döndüler. Artık insanlar kelimeleri bile kullanmadan sadece emojileri kullanarak kendilerini ifade edebiliyorlar.

26778936

 

 

 

No Comments

Yorum Yap