Pixel Art Nasıl Yapılır?

(Bu yazı orta-üstü seviye grafik tasarım bilgisine sahip sanatçılar için hazırlanmıştır.)

Herkese Selamlar! 2019’un aralık ayında dünyanın duracağını zannetmiştik, fakat aradan iki sene geçtikten sonra bu devinim içerisinde çalışmaya devam ederken fark ediyoruz ki, dünya eskisinden de hızlı dönüyor. Sanat ve Pazarlama dünyası belki de şimdiye kadar hiç yakın olmadığı kadar yakın. 

Elbette NFT’den bahsediyorum. “NFT Nedir?” kısaca Onurcan’ın yazısından hatırlayalım. 

Konumuza dönelim: Pixel Art 

Bu şirin Pixel Art çalışmaları, özellikle bizim gibi 80-90’lı yıllarda doğup da atari ile büyüyen nesil için oldukça sempatik bir hal alıyor. Hangimiz o hoplayıp-zıplayan birkaç pixelden oluşan kırmızı adamı unuttuk ki…

Binlerce sanatçının hayatını değiştiren NFT, pazarlama ve teknoloji dünyasını bir araya getirerek beraber kazanabileceği metotlar keşfetmeye devam ederken; sizlere işin mutfağından seslenip, Pixel Art üretmek için merak ettiğiniz tüm detayları tek bir yazıda derleyip toparlamaya çalıştım. Şimdi arkanıza yaslanın, bir kahve doldurun ve ruhunuzu özgür bırakın… Gelin beraber Pixel Art yapalım.

Uyarı 1: Pixelleri tek-tek boyayacağımız için bu işin oldukça emek istediğini ve kendinizi sıkmadan yavaş yavaş ilerlemeniz gerektiğini söylemem gerekli. Basit örneklerle başlamak her zaman daha iyi çalışır.

Uyarı 2: Ortaya çıkacak olan sonucun ve burada yer alan temel bilgilerin fazlaca pratik ederek gelişeceğini unutmayın.

1- Kendimize örnek alabileceğimiz birkaç çalışma bulalım. 

Bu sanatı ilk kez yapacağınızı varsayarak, ilham almak ve bunun doğru örneklerini incelemek oldukça önemli. Google’a “Pixel Art” yazdığınızda ilham alabileceğiniz o kadar fazla çalışma çıkıyor ki, içlerinden birini seçmek benim için oldukça kolay olmuştu. Ancak işinizi biraz daha kolaylaştırıp size şöyle güzel derlenmiş bir Pixel Art koleksiyonu bırakıyorum.

2-Adobe Illustrator edinin.

Temelde mantığımız şu: Kendimize pixelleri taklit eden karelerden oluşan bir artboard açacağız. Bunun için de öncelikle Adobe Illlustrator’a ihtiyacımız var. Program elbette ücretli ancak ücretsiz deneme süresi kendi kabiliyetlerinizi keşfetmeniz için yeterli olacaktır. Belli mi olur, belki milyonlar kazanacağınız bir Pixel Art projesi geliştirirsiniz.

Adobe Illlustrator’ı buradan edinebilirsiniz.

Vektör bazlı çalışacağımız için yaptığımız çalışmayı sonsuza kadar büyütüp küçültebileceğiz bu sayede. Method’un temelini anladıktan sonra benzer taktikleri ücretsiz-benzer uygulamalarla da taklit edebilirsiniz, tutorial niteliğinde bir içerik olduğu için en yaygın kullanılan programı tercih ettim anlatmak için.

3- İdeal büyüklükte bir artboard açın.

1080px genişlik ve uzunlukta (yani kare) bir artboard oluşturalım. Bu kare alanda kendimize daha küçük ve rahatlıkla boyayabileceğimiz kareler oluşturmak methodun temeli aslında. 

4- Küçük kareler çizin.

İlk aşamayı tamamladık, şimdi sırada küçük düzgün kareler çizmek var. Bunun için karelerin sahip olması gereken özelliklere dikkat edin. Daha sonra kopyalarak çoğaltacağımız için düzgün olmalılar (Beyaz renkli olmalılar ve çerçeve kalınlıkları 0,5 pt olmalı).

Bakın burası çokomelli: View menüsünden Smart Guides özelliğini açmayı unutmayın. Bu kareleri yanyana getirirken hata yapmamızı engelleyecek.

5- İlk karemizi çizelim.

İlk karemizi çizerken bu kare platformun genişliğine göre artboardumuzu kaç pixelden oluşturmak istediğimize karar verelim. Ben bu çalışmada 1 satırda 20 kare olmasını istediğim için 1080px/20 yani: 54 px genişliğinde ve uzunluğunda bir kare yapmak istedim. Bu sayede tutarlı bir çalışma alanı oluşturabiliriz.

Artboarda rectangle toolu seçtikten sonra mouse’un sol click’i ile 1 kez tıklayalım ve açılan menüye 54 px genişlik – 54 px uzunluk değerlerini girelim. Daha sonra oluşturduğumuz kareyi yukarı ve sola align edelim(hizalayalım) . Aşağıda gösterildiği gibi:

(Uygulamanızın gölge ve ışık gibi detaylarını artırmak için olayı kavradıktan sonra kendinize daha küçük pixellerden oluşan bir çalışma alanı hazırlayabilirsiniz.)

6- Kareyi çoğaltın!

Sırada oluşturduğumuz bu mükemmel kareyi çoğaltmak var. Kareye 1 kez sol click yapıp Alt+Shift tuşlarına basarak sınırlarını tam denk gelecek şekilde kaydıralım. Finalde aşağıdaki gibi görünmeli (Smart Guides açık olduğu için illustrator sizin için bunu düzgün yapacaktır):

Daha sonra bu hareketi otomatik olarak tekrar etmek için Mac için: Cmd+D, Windows için: Ctrl+D şlpeuna basın. Bu tuş kombinasyonuna 20 kez basmanız sayesinde Illustrator sizin bir önceki hareketinizi taklit ederek 20 tane kareyi yan yana getirecek. Finalde artboardunuz böyle görünmeli:

7- Satırları oluşturun.

İlk satırda oluşturduğumuz 20 karenin hepsini seçip Alt+Shift tuşuna basarak uygun uzaklıkta bir alt satıra kopyalayın. Daha sonra, aynı az önce yaptığımız gibi, bu hareketi 20 kez tekrarlayarak aşağıya doğru 20 satır kare oluşturun. Bu işlem de bittiğinde artboard’unuz aşağıdaki gibi görünmeli:

8- Şov başlasın!

Sırada bu oluşturduğumuz şirin kareleri istediğimiz renklerle doldurmak var. Bunun için artboardunuzun yanına sevdiğiniz bir görsel konumlandırın. Mesela ben bu çalışma için, çalışma arkadaşım Onurcan’ın Slack profil fotoğrafını koydum (Çaldım).

Sırayla:
1- Boyamak istediğimiz kareyi seçiyoruz. 2- Eyedropper toolu seçiyoruz (Klavyede “i” harfine basarak da açabilirsiniz).
3- Seçmek istediğimiz alandan rengi bulup, onun üzerine eyedropper tool ile tıklıyoruz. 4- Kareniz boyandı.
5- Bu işlemi diğer kareleri boyamak için tekrar edin.

9- Bir kaç numara daha

– Aynı anda birden fazla kareyi boyamak istediğinizde; kareleri Shift tuşuna basılı tutarken aynı anda mouse’unuzun sol tuşuna da basarak seçebilirsiniz.
– Eyedropper too’u daha hızlı kullanmak için elinizi “i” tuşunu kullanmaya alıştırın.
– Acele etmeyin. Eğlenerek ilerlemeye çalışın.
– Çalışmalarda kullanacağınız renk tonlarının çeşitliliğine önem verin.

10-Çalışmalarınızı belirli bir düzen ve proje bazlı ilerletin.

Tek seferde mükemmel sonucu elde etmek elbette mümkün değil. Seri bir çalışma disiplini belirleyip kendinizi Pixel Art’a biraz maruz bırakırsanız, etkisine hızlıca kapılıp gideceksiniz! Ancak çalışmalarınızı projelendirip belirli seriler halinde üretebilirseniz; belki bir gün, sizin de milyonlarca dolarınız olabilir ;)))

1 Comment
  1. Yanıtla

    Değerli bilgiler için teşekkürler

Yorum Yap