Ayın Konusu: Google Index Problemi ve Mobile First Indexing

2015 yılının sonlarında Webrazzi üzerinde sizlerle paylaştığım big data ve deep learning kavramlarının SEO’ya etkileri üzerine olan yazımın akabinde çok hızlı bir şekilde gelişen / büyüyen Google’ın geldiği son nokta ve bunun üzerine yaşanan sorunlar üzerine genel bir yazı yazmak istedim. Özellikle Mart ayının başında yaşanan içerik güncellemesi ve Google’ın hangout toplantılarında anlatılan mobile first indexing yani mobil öncelikli indexleme bu ayın en popüler SEO konuları oldu.

 

Ben de sizlere bugün bu iki konu özelinde hem webmaster’ların büyük problemleri haline gelen hızlı index problemi ve mobil öncelikli indexleme üzerine öne çıkan sorunları, çözümleri ve notlarımı aktaracağım.

 

1 – Hızlı Index Problemi

Hızlı index problemi aslına bakarsanız hatalı/eksik bilgilerle tartışılmakta ve yanlış noktalar, belirtiler üzerinden değerlendirilmekte.

 

Son 3-4 haftadır Google Add URL, Google Gibi Getir araçlarının kullanılmasına rağmen geçtiğimiz aylara nazaran index’lerin hızlı gelmediği ve index sürelerinin uzadığı tartışılıyor. Bu Mart ayı içerisinde Webmaster’ların en fazla şikayet ettiği konu oldu.

 

Google’ın resmi webmaster forumu ve Türkiye’nin en büyük webmaster forumlarında son konulara baktığımızda bunu rahatlıkla görebiliyoruz.

 

 

Konu ile ilgili olarak John Mueller’in Mart ayının başında yaptığı açıklamaya dikkat etmek gerekiyor.

 

Link: https://www.searchenginejournal.com/how-to-get-content-indexed/241753/

 

John Mueller’in yaptığı açıklamayı özet olarak yorumlamak gerekirse bu konuda Google’ın bir kaynak tasarrufu söz konusu. Eğer sitenizin hızlı index almama problemi varsa bunun sizden kaynaklandığını belirtiyor.

 

Google Gibi Getir ve Google Add URL araçlarının index almanız için bir garanti sunmadığını uzun süredir biliyoruz. Lakin her webmaster sabırsızlıkla hızlı index almak istediği için ve aracın da bunu uzun süredir sağladığı için şimdi şikayetlerde bulunması çok normal. Bu açıdan bakıldığında webmaster’lara hak veriyorum.

 

Ancak John Mueller’in son yaptığı açıklamalara bakarsak, Google tarafında da bir haklılık payı var. Özellikle düzenli içerik girişi yapılmaya veyahut site haritası düzgün ve hızlı bir şekilde çalışmayan web sitelerinin index alma sürelerinin uzaması, Google kaynaklarının doğru ve verimli bir şekilde kullanılması nedeniyle.

 

Bunun için bir checklist yapmak ve sorunu düzeltmek için neler yapılabilir anlatmak gerekirse 3 başlıkta toplayabiliriz. Uzun uzadıya yorumlar yapmaya gerek yok. Google yöneticisi Mueller çok basit ve net öneriler vermiş;

 

  1. Web sitenizdeki önemli bir web sayfasından(sıklıkla güncellenen bir kategori, fazla trafik alan ilgili bir sayfa, ana sayfa vb. yerlerden) yeni içeriğe bağlantı verin.
  2. Site haritanıza yeni bir sayfa eklendiğinde site haritanızın güncellendiğinden emin olun ve site haritanız da Search Console’da ekli olsun.
  3. Bir RSS akışınız olsun ve yeni içeriğiniz eklendiğinde mutlaka RSS akışı içerisinde anında yer alsın. (Kişisel öneri: RSS akışına footer’dan link vermek faydalı olacaktır. WordPress gibi açık CMS sistemlerinde bunu yapabiliyorsunuz.)

 

Hal durum böyle iken şikayet etmek doğal ancak Google’ı da biraz anlamak gerekiyor. Sabırsızlıkla her şeyin anında olmasını istiyoruz ancak Google’ın da kendi kaynaklarını daha verimli kullanması gerekiyor. En büyük pazar payı da Google’da olduğuna göre, Google’ın kurallarına göre oynamamız gerekiyor.

 

 

2 – Mobile First Indexing / Mobil Öncelikli Indexleme

 

Bu konu da Mart ayında en fazla konuşulan SEO konularının başında geliyor. Bunu yurt dışında yayınlanan son güncelleme ile de bağdaştıran çok fazla otoriter isim oldu ancak John Mueller bu konunun güncelleme ile bağlantısı olmadığını söyledi.

 

https://twitter.com/JohnMu/status/978329409273950208

 

Konu ile ilgili Google resmi webmaster blogunda yayınlanan yazıya dikkatinizi çekmek istiyorum.

 

Özetlemek için (mobil) taramada, dizine eklemede ve sıralamada sistemlerimiz genellikle bir sayfanın içeriğinin masaüstü sürümünü kullanırdı. Bu durum, söz konusu sürüm, mobil sürümden çok farklı olduğunda, mobil arama yapan kullanıcılara sorun yaratmaktaydı. Mobil öncelikli indexleme, öncelikle mobil cihaz kullanıcılarının aradıklarını bulmalarına yardımcı olmak için, sayfanın mobil sürümünü indexleme ve sıralama için kullanacağımız anlamına gelir.

 

Peki bu ne anlama geliyor?

Google’ın artık mobil sayfa sürümleri ile ilgili daha fazla faktöre dikkat ettiğini belirtmek gerekiyor. Google cached versiyonlarda bundan sonra mobil index’lenmiş sürümler de gösterilecek.

 

Konu ile ilgili dikkat edilmesi gereken teknik kurallara bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. Google aynı zamanda Search Console üzerinden de mobil öncelikli indexleme ile ilgili webmasterlara bildirim gönderecek. Ülkemizde de başta büyük trafik alan web siteleri olmak üzere bildirimlerin gönderileceğini düşünebiliriz.

 

 

Yıl 2018. Web siteniz hala mobil uyumlu değil ise mutlaka mobil sürüme geçin. Mobil sürüm kullanıyorsanız AMP uygulamasını mutlaka yapın.

 

Sorularınız olursa yorum üzerinden belirtebilirsiniz.

 

Sürçi lisan ettiysek affola.

1 Comment
  1. Yanıtla

    Peki web sitemizi ilk olarak mobil olarak açtırmak için ne yapmalıyız

Yorum Yap