Herkese merhaba!
“Netvent Blog” markamız ile dünyanın dört bir yanından otoriter isimleri ağırlamaya devam ediyoruz. Bu haftaki durağımız ise Avustralya. DejanSEO’da Director olarak görev alan ve tüm SEO dünyasının yakından tanıdığı Dan Petrovic ile bir söyleşi yaptık. Çok önemli bir toplantısı olduğu için kısıtlı süremizde #OffTheRecords kısmını tamamlayamadık ancak iletişim sürecini görselleştirerek paylaşmaya ve bu kısmı şimdilik bu şekilde telafi etmeye karar verdim. (Görselleştirme fikri için teşekkürler Deniz!)
Adım 1 – Yeniden İletişim
Daha öncesinde de SEO ekibi olarak sürekli DejanSEO araçları hakkında geri bildirimlerde bulunuyorduk. Bu sefer konuyu söyleşiye getirmek istedim.
Adım 2: Önemli Toplantılar Nedeniyle Ertelenen Söyleşi
Tıpkı hepimizin olduğu gibi Dan Petrovic’in de önemli toplantıları oluyor ve üzerine bir de saat farkı eklenince söyleşiyi sürekli ertelemek durumunda kaldık.
Kendisi sağ olsun Pazartesi günleri ofislerinde kendileri için bir zaman ayırdıklarını ve o esnada da söyleşiyi yapabileceğimizi yazdıktan sonra sözleştik ve söyleşiyi yapmak üzere hazırlanmaya devam ettim.
Adım 3: Ankara’nın Karlı Bir Pazar Sabahında(Onlar İçin Yaz ve Pazartesi) Söyleşiyi Yapmak
Mail telefonuma düşer…
Dan Petrovic Kimdir?
Avustralyalıyım ve Dejan Marketing’in dijital pazarlama yöneticisiyim. Ayrıca aktif bir şekilde blog tutuyorum ve uluslararası konferanslarda konuşmalar yapıyorum. Kendime ayrıldığım zamanlarda uzay keşfi ve bilim ile ilgili konularla ilgileniyorum.
Dejan Marketing Hakkında Bilgi Alabilir miyiz?
Dejan Marketing Brisbane merkezli bir pazarlama şirketi. Şirket olarak dikkate değer araştırma ve inovatif pazarlama yöntemleri üzerine çalışıyoruz. Dejan Marketing olarak link inşası üzerine odaklanmış bir SEO şirketi olarak yola çıktık. Yıllar geçtikçe dijital pazarlamanın her kanalı üzerine faaliyet gösteren, orta ve büyük ölçekli şirketlere hizmet veren bir dijital pazarlama şirketi olduk.
2015 Yılı İçin SEO ile ilgili Neler Düşünüyorsun? Nasıl Bir Yıl Geçirdik?
2015, White Hat SEO yöntemlerine odaklanan kişiler için bence hayal kırıklığı yaşatan bir yıl oldu. Penguen ve arama kalitesine yönelik algoritma güncellemeleri spam sonuçları temizleme konusunda için pek başarılı olamadı. Bu da Google’ın arama yönergelerin takip edenler ve buna göre SEO operasyonlarını gerçekleştirenler için bir dezavantaj oluşturdu ve daha agresif planlamalar yapmalarına neden oldu. Özellikle Avustralya’da Pigeon(Yerel SEO) güncellemesi yayınlandıktan sonra lokal aramalarda çok kötü sonuçlarla karşılaştık. Google’ın bu sene çok daha fazla çalışması gerektiğini düşünüyorum.
Yeni Algoritma Güncellemeleri ile İlgili Gözlemlerin Neler?
Yeni güncellemelerini inceliyorum ancak üzerine çok fazla düşünmüyorum. Bu sene ve sonraki yıllar için bazı umutlarım var. Google, algoritmalarını yapay zeka odaklı bir hale getiriyor, bulgular ve göstergeler bu şekilde. Bu da arama algoritmalarının biz SEO uzmanları tarafından daha fazla ölçeklenebilir şekilde incelenebilme şansını artırıyor. Şuanda Google’ın algoritmaları dağınık bir şekilde bir bütünü oluşturmaya çalışan yamalar gibi.
White Hat SEO ile İlgili Görüşlerini Belirttin. Peki 2016 Yılı ve Sonrasında Gerilla SEO Taktikleri Hakkında Bizlere Neler Söyleyebilirsin?
Gerilla SEO taktiklerini çok seviyorum(Link 1 – Link 2) ve bu sene başında deneysel bazı çalışmalar yaptım. Detaylara ve elde elde ettiğim sonuçlara(henüz tüm sonuçları elde etmedim) şuanda girmeyeceğim ancak okurken ve deneyimlerken seveceğiniz bu taktikleri yılın ilerleyen dönemlerinde paylaşacağım. Şuanda “Newsjacking” bir hayli ilgimi çekiyor.
RankBrain Hakkında Ne Söyleyebilirsin? Google’ı Bir Hayli Yoran Spammer’lar Konusunda İşe Yarayacak mı?
Evet. Ancak şuanki yapı henüz oturmadı ve yeterli değil. Sistem daha fazla gelişecek ve adapte olacak. Daha önce de belirttiğim gibi Google şuanda doğru bir sistem üzerinde çalışıyor. Web’in doğru bir şekilde arama sonuçlarına dahil edilmesi için daha az çalışarak ve büyük çoğunluğunun makinelere devredilmesi gerekiyor. Şuanki sonuçlar hayal kırıklığı ancak ilerleyen birkaç yıl içerisinde daha iyi sonuçlarla karşılaşacağımızı düşünüyorum.
Favori SEO Araçların Neler?
Çoğunlukla Open Site Explorer, Ahrefs ve Majestic kullanıyorum. Dürüst olmak gerekirse kendim için geliştirdiğim Fresh Link Finder ve Phrase Research araçlarını daha sık kullanıyorum. Diğer kayda değer araçlar ise geçtiğimiz yıllarda sunduğumuz arama algoritmalarını takip eden Algoroo ve çoklu dil yapısını test eden Flang.
(bkz: SEO Analizi Yapmak İçin Kullanabileceğimiz Araçlar ve İpuçları)
Takip Edilmesini Önerdiğin İsimler Var mı?
Live Long and Prosper! (bkz: Vulcan Salute)
Bu güzel söyleşi için teşekkürler. Thank you Dan!
İlerleyen haftalarda #dijitalcaysaati hız kesmeden devam edecek! Sosyal medya üzerinden önerilerinizi ve fikirlerinizi iletebilirsiniz.
Sevgi, saygı ve barış.