Dijital dünyanın markalara hediye olarak sunduğu nimetlerden biri de bloglar. Satış odaklı bir firmanın ziyaretçilerini doğrudan ürünlerine yönlendirmeden, kullanıcı yararına içeriklerle güven ve samimiyet aşılayabildiği en doğal mecralardır. Türkiye’de birçok öncü e-ticaret sitesi blogları, oldukça aktif ve başarılı bir şekilde kullanıyor.
Bloglar özgün ve doğru kullanıldığı takdirde, mevcut ve potansiyel müşterilerin dikkatlerini marka üzerinde tutarak, yeni bir müşteri potansiyeli kazandırır. Kaliteli ve özgün içeriklerle bir markanın sadakatinin oluşmasına da zemin hazırlanır. Blogları etkin kullanan marka gelecek açısından, sektöründe fikir ve düşünce önderlerine dönüşebilir ve hatta kaliteli bir içerik sayesinde insanları markanın fanı haline getirebilir.
Blogların marka bilinirliği ve satışlara doğrudan veya dolaylı yoldan etkisini göz önünde bulundurarak, blog yayıncılığının önemini ve bazı hatalarını derledik.
Öncelikle sektörünüz ne olursa olsun bir blog açarken hangi konular hakkında yazacağınıza karar vermeniz ve bu karar doğrultusunda hareket etmeniz gerekir. Bloglar, doğası gereği kullanıcıların keyifli vakit geçirebilecekleri, aynı zamanda öğretici içeriklerle kendilerini geliştirebilecekleri mecralar olmalılar. 7/24 markanın reklamını yapan ve medya organlarına gönderilen rutin basın bültenlerinin paylaşıldığı platformlardan kaçınılmalıdır. Markanın direk reklam içeriklerinin yayınlanması, ziyaretçi için samimi görünmeyeceği gibi sayfanıza tekrar gelmemelerine de neden olacaktır. Markanın değerini ve kalitesini korumak için bu değerlere dikkat etmeniz gerekmektedir.
Firmalar/markalar, bloglarla kendini ifade etme şansı bulurken, müşterilerle etkileşim sağlayıp onlardan geri dönüş ve öneri imkanına da sahip oluyorlar. Bu yüzden müşterinin ne istediğini anlamak gerekir. Markaya yönelik tek yönlü içerik yerine, müşterilerin şikayet ve önerilerini göz önüne alarak ziyaretçilerle iletişim içeren bir blog yayıncılığı ya da stratejisi geliştirmek gerekir. Çoğu firmanın bu konularda eksik olduğunu görebiliriz. Nedeni ise sadece blog yazmaya odaklı çalışanlara sahip olması sanırım!
Blog stratejilerinden biri de düzenli ve sürekli paylaşım yapmak olacaktır. Bu mecra sürekli aktif halde olursa müşteriyle daha çok iletişime geçebilir, özgün yazılarınızla ziyaretçilerinizi de artırabilirsiniz. Bu sayede ziyaretçi olarak düzenli ve sadık ziyaretçilere ulaşmış olup içeriklerinizin de paylaşıldığı bir fan grubu oluşturabilirsiniz. Bunun için de sizlere mesaisini tamamen bu işe ayıran “içerik pazarlaması” ve “SEO” bilen bir çalışana sahip olmaktan ya da profesyonel danışmanlık almaktan başka bir seçenek kalmıyor.
E-Ticaret Sitelerinde Etkili Bloglar;
* İçerikleriniz müşteriye güven vermeli, doğrudan satış odaklı olmamalı;
Güvenilir olduğunuzu bir şekilde müşteriye kanıtlamalısınız. Ürünleriniz ne kadar uygun olursa olsun tüketici eğer ürünü ve sizi güvenilir bulmuyorsa satış gerçekleştirebilmeniz bir hayal olur. Bunun için e-ticaret sitesinin kendi bloglarında yeni ürün ya da hizmetlerin tanıtımı yapılması düşünülemez elbette. Fakat bunu rahatsız edici bir formatta vermektense; eğlenceli, ilginç bilgilerle ya da istatistiksel rakamlarla paylaşım yapmak daha faydalı olacaktır. Bunun dışında yazının içinde merak uyandıracak ve doğrudan satış ya da iletişim odaklı sayfanıza yönlendiren linklerde kullanabilirsiniz. Mesala bunun gibi 🙂
* İçeriklerdeki üslubunuzun samimi olması, kurumsal olmaması gerekir;
Bunun kararını blog yayıncılığına başlamadan vermeniz gerekmekte. Resmi bir dil sizin ziyaretçilerinizle iletişiminizi olumsuz etkileyebilir. İçerikleriniz hazırlanırken çok resmi bir dilden kaçınarak ancak çizgiyi de çok aşmadan iletişimi en uygun seviyede tutabileceğiniz bir üslup seçmelisiniz. Sizin sitenize ziyaretler gerçekleştiği zaman insanlar sizi bir fenomen ya da bir akımı sürükleyen marka olarak algılamalı. Ancak iş dalınızın dışında siyaset, spor gibi tartışmalara girmekten de kaçınmalısınız.
* Ziyaretçilerinizin kabul gördüğü değer yargılarına hitap eden içerikler sunmalısınız;
Alışverişle ilgili bir yapıdaysanız son moda trendleri, teknolojiyle uyumlu yapıdaysanız yeni nesil teknolojileri, haberleri ya da önerileri keyifli ve bilgilendirici bir dille kullanıcılara sunabilirsiniz. Kendi ürün ve hizmetiniz hakkında da müşterilerinizi bilgilendiren, başka kanallarda bulamayacakları özgün içerikler de düzenli olarak blogunuza trafik getirecektir.
* Arama motorlarında görünür olmak için içeriklerinizi arama motorlarına optimize edin;
Google ve Yandex gibi arama motorlarının özgün içerikleri üst sıralara çıkarma mekanizması, ürettiğiniz paylaşımları da etkilemektedir. Görünür olmak size ekstra trafik getireceği gibi siteniz ve blogunuz arasında da bir köprü vazifesi görecektir. Ayrıca SEO’nun kavramları arasında yer alan link paylaşımları da içeriklerinizdeki etkileşimleri artıracaktır. Kwfinder’in keywords yapısını kullanarak sizin sitenizle ya da ürününüzle ilgili en çok aranan terimler üzerinden içerik oluşturabilirsiniz. İçeriğiniz ne kadar özgün ve kaliteli olursa SEO’nuz da o kadar güçlü olacaktır.
*Analiz ve kontrol ederek ziyaretçilerinizi takip edin ve onlara geri dönüş sağlayın;
İnternet kanallarında ve sosyal medyada sizinle ilgili yapılan yorumları ve konuşulanları takip edebilirsiniz. Bunun için Google’ın Google Analytics yapısını kullanarak, ziyaretçilerin en çok hangi içeriklere yoğun ilgi gösterdiğini, hangi gün ve saatlerde ne kadar süre aktif olduklarını analiz edip içeriklerinizi yeniden tasarlayabilirsiniz. Takip etmek ve ölçümlemek her pazarlama stratejisinin olduğu gibi etkili bir “içerik pazarlaması” aracı olan blogların da en önemli ayaklarından. Ayrıca blogunuza gönderilen her tür kullanıcı mesaj ve yorumuna da dönüş yapmalısınız. Ancak bu şekilde sosyal medya ve e-posta pazarlama yöntemleri gibi bloglar da entegre kampanyalarınızın en aktif mecralarından olabilir.
Dijital dünyanın hayatımıza adapte olmasıyla birlikte internet üzerinden alışverişler düzenli bir şekilde artış göstermekte. Bu yarışta içerikleriniz ve özgünlüğünüzle bir üst sıraları almak sizlere çok yönlü kazanç sağlayacaktır.
[hs_action id=”2683″]