Tekrardan Merhabalar,
Grafik semboller ve piktogramlar serimizin ikinci kısmı ile karşınızdayız. Birinci kısımda Sembollerden bahsetmiş ve birazda olsun Piktogramlara giriş yapmıştık. Bu bölümde Piktogramlara geniş bir açıdan bakacağız.
Evrensel Sembol ve Piktogramlar
Simgelerden(sembollerden) sonra incelememiz evrenselleşen bir diğer dilde Piktogramlardır.
Aynı zamanda Sembolleri tanımlarken bahsettiğimiz evrensel sembollere ve piktogramlara örnek olarak “Acil çıkış(şek.3), bina iç yönetim levhaları, alışveriş marketlerindeki ürünlerin ambalaj üzerinde bulunan sembolleri(şek.4),dolar işareti(şek.5-6), Müziksel simgeler,Matematik,Fizik,Kimya gibi bilim simgeleri,Kara hava deniz ulaşımı, Üniformalar, şemalar ve harfler” gibi sembol ve piktogram örneklerini inceleyelim.
Görsel iletişim açısından modern mantık, semiyoloji, sibernetik ve matematik gibi bilim dallarında kullanılan işaretlerle, müzikte kullanılan notalar ve trafik işaretleri ya da ulusal bayraklarda kullanılan renkler ve işaretler de sembolik anlamlar taşırlar.
Günümüzde grafik tasarım alanında kavramsal bir mesajı iletirken evrensel bir dil oluşturan sembolik çözümler tasarımcıların sıkça başvurdukları yöntemdir.
İşaretler gibi, sembollerin de kendilerinden beklenen görsel işlevleri yerine getirebilmeleri için aşağıdaki özelliklere sahip olmaları gerekir :
-Bir sembol tanımlanabilir bir düzene ve yapıya sahip olmalıdır.
-Bir sembolde yer alan yapısal elemanların kullanım biçimleri (çizgi, form ilişkisi, bütünsellik, kontur, kesişmeler, geçişler, boyutlar, bölmeler, renk ve diğer biçimsel özellikler) estetik kurallar içerisinde olmalıdır.
-Değişik ülkelerin insanları sembolleri aynı anlamda algılayabilmelidir.(Şek.8)
-Bir sembol, var olan kural ve alışkanlıklara uygun olmalıdır.
Bir sonraki Yazımızda Evrensel Sembollerin anlamlarını bir kaç örnekle birlikte tanımlarken sizlere nasıl kullanıldığını ve nasıl kullanılacağından bahsedeceğiz.
Teşekkürler
İyi günler dilerim ^.^