Görsel İletişim Tasarımı ve Grafik Tasarım Arasındaki Fark Nedir?

Herkese Merhaba! 

Bu soruları sormaya başladığınıza göre muhtemelen 12 senelik iki de bir değişen bir eğitim sisteminin sonuna geldiniz. Hayalleriniz ve kariyerinizi yönlendirebileceğiniz bir fırsatla karşılaştınız. Biliyorum, her şey çok zor gibi görünüyor, fakat her şeye rağmen  aslında hayatınızın en eğlenceli yılları yeni başlıyor diyebiliriz.
Bunun haricinde, belki de okuduğunuz bölümü sevmediniz yada mezun oldunuz ama kendinizi bir başka alanda da geliştirmek için yeniden sınava girdiniz. Merak etmeyin, sizler için de değerli önerilerimiz olacak. Hoş geldiniz!

 

Kendinizi keşfetme aşamasında, görsel algınızın yüksek olduğunu fark ettiniz. Afiş eleştirirken veya sayfa tasarımlarını beğenmezken, hatta izlediğiniz filmlerdeki kamera açılarına aşık olurken yakaladınız kendinizi. İşte tam da o an dediniz ki böyle bir mesleğe sahip olmalıyım! Ben de üretmek istiyorum! Hem de daha iyilerini!.. Ancak tercihlerinizi yaparken karşınıza yeni yeni duymaya başladığımız ama aslında 10-15 senedir var olan bir bölüm çıkıverdi: Görsel İletişim Tasarımı. 

 

“Nedir Görsel İletişim Tasarımı?”, “Nereden çıktı şimdi bu?”,“Grafik-Tasarıma ne oldu?”, “Acaba iş bulabilir miyim?” gibi sorular sormaya başladınız ve Google’ın altını üstüne getirdiniz. 


Baştan söylüyorum: İkisi arasında bazı temel farklar var, ancak prensip olarak benzer diyebiliriz. Biliyorum kafalar karıştı. O yüzden yavaş yavaş detaylara girelim…

 

Görsel İletişim Tasarımı Nedir?  

10-15 yıldır var olan bir alan. İletişim şekillerinin oldukça çeşitlenmesi sebebiyle ihtiyaç duyulan bu hizmeti tanımlamaya yönelik olarak kurulmuş bir bölüm idi Görsel İletişim Tasarımı. Daha önceleri durağan olan tasarımlar azalarak  ihtiyaçlar doğrultusunda değişti ve görsel iletişim tasarımında gittikçe hareketlilik ve deneyim ön plana çıkmaya başladı. Çağın gereksinimlerine göre doğal olarak tasarımlar da daha hareketli animasyon tasarımı gibi alanlara doğru evrilmeye başladı. Offline diye tabir ettiğimiz, durağan yayınlar gittikçe önemini yitirirken, daha dijital temelli ortamlarda çözüm üreten, görsel iletişim tasarımlarının önemi arttı. Bu duruma bağlı olarak da günümüzde birçok sanat disiplinini kavramış ve uzmanlaşmış olmanız gerekiyor. Mezun olduğunuzda birçok disiplin hakkında çok geniş bir bilgi birikimine sahip olarak bulacaksınız kendinizi. Çünkü verilen görsel iletişim eğitimi o kadar geniş bir yelpazeye sahip.  Örneğin, arayüz tasarımları, kullanıcı deneyimini arttırmayı hedefleyen tasarımlar (UI/UX), hareketli ekran görüntüleri, kullanıcıyla etkileşimli tasarımlar ve tüm bunların üretildiği programlara hakim olmanız bu eğitim ile mümkün Fakat şunun altını çizmek gerekir ki birçok disiplinde uzmanlaşmak tek bir yoldan geçiyor: Üretkenlik. 

 

Özetle, endüstriye hizmet eden, kariyer olanakları geniş bir alan diyebiliriz Görsel İletişim Tasarımı bölümü için. 

 

 

 

Grafik Tasarımı Nedir? 

Reklam, logo, kurumsal kimlik, kitap, dergi, katalog,basın ilanı, ambalaj tasarımı, broşür gibi niş ve özel uzmanlık gerektiren bir alana hakim olmaları için eğitilirler. Daha kompakt bir eğitim sürecinden geçerler. Ders içerikleri Görsel İletişim Tasarımı  gibi multidisipliner bir yapıda değildir. Daha hedefe yöneliktir. Çok sayıda program diline hakimdir ancak özellikle günümüzde daha dar bir alanda iş bulabilmektedirler.

Klasik reklam ajansları – Dijital reklam ajansları 

 

Grafik Tasarımı ve Görsel İletişim Tasarımı bölümlerinden mezun olanların daha çok nerelerde kendilerine yer edindiklerinden bahsetmek gerekirse; önce sektörde bu bölümlerden mezun kimseleri hangi ünvanlarla görebileceğinizi aktarmak faydalı olacak. Grafik Tasarımı bölümünden mezun ve bu alanı meslek edinen kişiler genellikle Grafik Tasarımcı (Graphic Designer) olarak adlandırılırken; Görsel İletişim Tasarımı bölümünden mezun olup bu alanı meslek edinenler Görsel İletişim Tasarımcısı (Visual Designer) adlandırılmakta. 

 

Bu iki meslek grubuna kariyer olanağı sağlayabilen mecralar da aslında çok temel olarak örneklendirmek gerekirse; klasik ve dijital reklam ajansları olarak birbirinden ayrılıyor. Klasik reklam ajansları offline reklamcılık disiplinine sahip kuruluşlardır ve çoğu, grafik tasarım mezunlarına hitab ederler. Özellikle de klasik reklam ajanslarının büyük çoğunluğunun, yukarıda “Grafik Tasarımı Nedir?” başlığı altında sıraladığımız işleri yaptığını göz önünde bulundurursak.

 

Dijital reklam ajansları ise daha çok online, interaktif, deneyim üzerine kurulu ve güncel içerikler üretiyor. Yani bu durumda, dijital reklam ajansları için multidisipliner bir tasarım anlayışı içinde yetişen görsel iletişim tasarımı mezunları doğal olarak kendine daha çok yer bulabiliyorlar. 

 

Birbiriyle örtüşürler mi?

 

Bazı çevrelere göre  grafik tasarım terimi artık bir mesleği tanımlamıyor. Artık deneyim tasarımı ve dijital altyapıdaki birçok disiplin o kadar geniş bir alana yayıldı ki bu alanda terminolojik bir değişikliğe gidildi diyebiliriz. Dolayısıyla bu tür dijital ihtiyaçları karşılayan alan olarak karşımıza Görsel İletişim Tasarımı çıkıyor.  

 

Görsel İletişim Tasarımı ile İlgili Bazı Kaygılar

 

Bölümün & mesleğin kendi içinde  çok sayıda farklı alan içeriyor olması genelde kaygıya sebep oluyor. Basılı ortamlarda, etkileşimli ortamlarda ve web sitesi, arayüz tasarımı, bilgilendirme, yönlendirme, 3D animasyon gibi o kadar geniş bir kapsamda çalışıyorlar ki bu alanların çoğu aslında bir meslek içeriği olarak düşünüldüğünde dağınık bir algı yaratıyor. Ancak endişe etmeyin! İnancınız ve kendinizi geliştirme arzunuz devam ettikçe nereye giderseniz gidin kendinize hep doğru yollar seçeceksiniz. 

Yetenek önemli mi?

 

Yetenek de günümüzde grafik tasarım gibi anlamını yitiren veya  değişikliğe uğrayan kavramlardan diyebiliriz. Yetenek artık, özellikle  Görsel İletişim Tasarımı söz konusu olduğunda, zeka ve bilgiyi entegre biçimde yönlendirmek ve üretime dönüştürmek anlamına geliyor. Yaratıcılık da burada devreye giriyor. Bu da daha fazla üretmek demek. Dolayısıyla bu bölümlere girişte bir yetenek sınavı ve benzeri eleyici uygulamalarla üniversite yönetimlerinin tercihlerine göre karşılaşabiliyorsunuz. 

 

Eğer bu yazıyı beğendiyseniz şu yazıyı da öneririz: İçeriklerinizi Güçlendirecek 14 Ücretsiz Fotoğraf Sitesi 

No Comments

Yorum Yap