Grafik Semboller ve Piktogramlar Serisi Vol.3

Grafik-semboler-ve-piktogramlar

 

Merhabalar!

 

“Her türlü hayal edilebilir kavramı ifade etmek için kullanılan, özellikle toplumsal anlamları işaret yolu ile anlatmaya yarayan ya da toplumsal değerleri çağrıştıran evrenselleşmiş somut şekillere sembol denir” demiştik daha da fazla örnekler ve serimizin 3. yazısı ile  karşınızdayız. Önceki yazılarımızda bahsettiğimiz Semboller , Piktogramlar ve örnekler ile başlamıştık. Şimdi ise kaldığımız yerden devam ediyoruz.

 

1- Hıristiyanlığı temsil etmek amacıyla kullanılan “haç” Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesini çağrıştırır. Aynı şekilde, “hilal” İslam toplumlarının ortak sembolüdür. İki üçgenden oluşan “DavudYıldızı” Yahudiğiliği simgeler. Semboller bir öykü ya da olayın güçlü temsilcileridir. Bunları açıklayacak olursak.

 

 

Ekran Resmi 2014-10-24 15.46.28

 

2- Ay ve yıldız, bir çok insan için İslam’ın sembolü olarak görülür. Aslında kökeni kadim ay kültlerine dayanır, daha sonra Bizanslılar tarafından kullanıldı ve son olarak Türkler tarafından Müslüman ülkelere yayıldı. Resimde görülen sekiz köşeli yıldız da bu kaynaklardandır. Onun yerinde güneş veya dolunay olabilir. Türk bayrağındaki beş köşeli yıldız Mars çağrışımı yapıyor. Yukarı bakan hilal boynuzlar olarak da telakki ediliyor. Güneşe yakınlığından dolayi Venüs de hilal şeklini alır, ancak bazı sembollerde yıldız Venüs’tür. Genel olarak bu sembolü ateş ye su birleşkeni olarak görebiliriz. Ay suyun simgesidir.

Ekran Resmi 2014-10-24 15.47.40

3-Heksagram, Musevilerin sembolü olarak bilinir ve Davut yıldızı olarak anılır. Ancak, bu sembolü pek çok başka din ve kültürlerde de görmek mümkündür, özellikle Hindularda. Resimde görülen ve bir üçgeni siyah ve diğer üçgeni beyaz iç içe heksagram ateş ve suyun birleşimini simgeleyen okült bir semboldür. Ancak genelde kırmızı ve mavi renkleri kullanılır.

Ekran Resmi 2014-10-24 15.47.44

4-Taoizmin klasik sembolü Yin ve Yang bulunduğu Ta Ki’dir. Dişi (yın) ve Erkek ( yang ) güçlerini simgeler. Doğada da bütün tezatlı güçleri ve onların ahenkli birleşimi simgeler. Bu tabi özellikle ateş ve su, toprak ve hava için geçerlidir.

Ekran Resmi 2014-10-24 15.47.47

 

5-Budizmin sembolü Dharma tekerleği. Budha hava elementin hakim olduğu orta yolunun takip edilmesini önermiştir.

 

Ekran Resmi 2014-10-24 15.47.50

 

6-En alta Hinduizmin sembolü ve AUM mantranın karşılığı. Hindulardaki element bilimi (Tatva yoga) Doğu Ezoterizmi: Çakra ve Kundalini sayfamızda bulabilirsiniz. Bu sembolün her bölümü beş elementten birine tekabül eder.

Ekran Resmi 2014-10-24 15.47.51

 

7-Lakşmi Yıldızı, bir kompleks {8/2} yıldız figürüdür. Hinduizm’deki sembollerden olan bu yıldız sembolü, tanrıça Lakşmi’nin Aşthalakşmi, sekiz formu veya “servet çeşitleri”ni temsil etmektedir.

 

Ekran Resmi 2014-10-24 15.47.54

8-Ichtys, Yunanca “balık” anlamına gelen kelimedir. Kesişen iki yay parçası içeren bir sembolü tanımlamakta kullanılır, bu sembolün ismidir. Bir balığı andıran sembol, ilk Hristiyanlar tarafından kullanılan gizli bir semboldü.

 

Ekran Resmi 2014-10-24 15.47.57

 

Görüyoruz ki din amblemleri arasında Batı dinlerinde elementlere dönük sembolizm daha yaygın ve doğu dinlerde daha kozmik ve ruhsal prensipler simgelemekte. Taoculukta Yin ve Yang, Hindularda puruşa ve prakiti ikilisine benzetebiliriz. Budizm’de ve Hinduizmde kullanılan semboller genelde kozmik siklüsleri göstermektedir. Dharma tekerleği veya doğa kanunların ve maddenin çarkı büyük zaman siklüslerde dönmekte ve reenkarne olan ruhların aydınlanıncaya dek sürmektedir.

Önümüzdeki hafta ise günümüzde sıkça karşılaştığımız hatta hepimizin farklı anlamlar yüklediği sembollerin gerçek anlamları ile karşınızda olacağız.

İyi haftalar dilerim ^.^

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Yorum Yap