Inbound Pazarlama ve Grafik Tasarım

Endüstri Devrimi, makineleşme, mal ve hizmet üretimindeki artış, kalitenin yükselmesi ve beraberinde gelen yoğun rekabet grafiğin günümüzdeki durumuna gelmesinde önemli rol oynamıştır. Üretilen mal ve hizmetlerin daha geniş kitlelere ulaştırılması çabaları gelişen üretim teknolojilerinden daha fazla yararlanılması gerektiğini ortaya çıkarmış; bu durum, iletişim araçlarından etkin mesajlar göndererek hedef kitleleri etkileyen reklamcılık mesleğini daha gözde hale getirmiştir. Tabii ki teknoloji ile gelişen reklamcılık mesleği kendisine yeni isimler ve tanımlar bulmuş, artık bir ürünü tanıtmak için başka yöntemlere yönelmişlerdir.

 

Marshall's_flax-mill,_Holbeck,_Leeds_-_interior_-_c.1800

Peki, Ürünü, Markalaştırma Sürecini Nasıl İşleriz?

 

Markalaşma sürecinde öncelikle;

 

  1. Markamızın ismini seçeriz
  2. Markamızın hedef değerlerini belirleriz
  3. Markamıza Amblem-logo tasarlarız
  4. İşe uygun üst yönetim kadrosu seçeriz
  5. Etkili iletişimi sağlarız
  6. Tabii ki bir ürün sunarız!
  7. Markamızın konumlandırmasını yapar hedef kitlesini belirleriz
  8. Amblem-logo seçildikten sonra kurumsal kimliğimizi hazırlar ve pazarlama kısmına geçeriz
  9. Pazarlama/Satış stratejisini belirleriz
  10. Kaliteyi her zaman en üst seviyede tutmaya ve geliştirmeye çalışırız.

Bu 10 kural markalaşma sürecinde her zaman geçerlidir.Marka olmak istiyorsanız mutlaka bu kurallara uymanız gerekir.

Biz yazımızda Markalaşma sürecinin Grafik tasarıma etkisini konuşacağımız için, inbound pazarlama ve grafik tasarım konusunda nelere dikkat edilmeli kısmına değineceğiz.

marka-pracodawcy-a-brand

 

1.Amblem/ Logo ( Tüm pazarlama statejleri için geçerlidir.)

Markanızı yaratırken, sadece meşhur bir isim yaratıp herkes tarafından bilinen, ancak; marka olamayan firmalardan olmamak için sağlam bir kurumsal kimlik tasarımına yani, firmanızın kurumsal duruşunu anlatan bir imzaya ihtiyacınız vardır. Sık sık bu kurumsal kimlik tasarımının değiştirilmemesi gerekir.. Siz nasıl ki imzanızı değiştirmiyorsanız, kurumsal kimliğin de aynı şekilde sizin imzanız gibi olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer ki kurumsal kimliğiniz eski, bilinirliği zayıf, anlaşılmayan bir kurumsal kimlik tasarımına sahipse, uygun bir değişim ve pazarlama stratejisi ile kurumsal kimliğinizi değiştirebilirsiniz.

starbuck-in-yeni-logosu

 

2.Yarattığınız markanıza ait bir web sitesi;

Bir web sitenizin olması demek, alışveriş merkezinde bir dükkanınız olması demektir. Inbound pazarlama yaklaşımınızı aktaracağınız ilk etkileşim noktanızın pazarlama stratejinizle paralel olması gerekir. Dolayısı ile Kullanıcı deneyimine uygun, güncel ve mobil tasarıma ihtiyacı vardır. Tasarımı,kullanıcıyı harekete geçiren (CTA)Call-to-Action’lar ile desteklemeli ve kullanıcıya uygun içerikleri sunmalısınız.

 

Ekran-Resmi-2015-05-08-11.51.18

 

3.Yararlı İçerik ve Bu İçeriklerden Oluşan Tasarımlar

Paylaşmak önemsemektir ve inbound, içerik yaratmak ve dünyayla paylaşmak ile ilgilidir. Dolayısı ile yaratılan içerikler, paylaşılmak için yaratılan özel içerikler olmalıdır. Hedef kitlenize hitap etmelidir. Hedef kitlenize iletilme aşamasında dönüşüme uğrayan içerikler; E-book, infografik, sosyal medya paylaşımları olarak geri döner ve hedef kitleye ulaşır. Bu içerikleri, tasarlanan web siteniz üzerinden, sosyal medya mecralarından ya da farklı içerik paylaşım platformlarından sunar ve insanlarla paylaşılmasını sağlarsınız.

04

Dönüşüm sonucu oluşan e-book ve infografikleri, CTA( Call-to-action)’lar sayesinde Landing Page’lere iletir ve kullanıcılarınızın bu içeriklere ulaşmasını sağlarsınız.

Ekran Resmi 2015-05-22 10.17.50

 

  1. Sosyal Medya Paylaşımı

 

Sosyal medya ve bu mecrada, söz sahibi olmuş siteler sizin ihtiyacınız olan hedef kitleye ulaşmanın en kolay yolunu sunar. Sosyal medya kullanımının 1.28 milyarın üstünde olduğu bir dünyada bu rakam ciddi bir rol oynuyor. Sosyal medya kurgularınızı belirlediğiniz mecraya göre yapmalı, boyutlandırmalı ve bu kurguya göre tasarlamalısınız. Sosyal medyadaki insanlar ihtiyaçları olan bilgiye hızlıca ulaşmayı severler. Jenerasyonlara göre fark gösterebilir tabii. Bu en iyi anlatan infografiğe buradan ulaşıp bilgi sahibi olabilirsiniz. Sosyal medyada yapacağınız tasarımların boyutları şu şekilde olmalıdır.

(2015 yılı itibari ile güncellenmiştir.)

Facebook – 1,200 x 628

Twitter – 1,024 x 512

LinkedIn – 800 x 800

Google+ – 800 x 1,200

Pinterest – 735 x 1,102

Instagram – 1,200 x 1,200

Ekran Resmi 2015-05-22 10.29.13

Ekran Resmi 2015-05-22 10.31.44

Bu boyutlarda hazırladığınız tasarımları paylaşarak hedeflediğiniz kitleye ulaşmanız. Yapacağınız bir afiş tasarımının sancılı sürecindençok daha kolay ve çok daha etkili olacaktır. İşte Inbound Pazarlamanın, tasarlama ve üretme sürecinde attığı en büyük fark da budur! Tasarım her zaman hayatın her alanında olmuştur olacaktır ama hızlı, kolay, ucuz ve kaliteli tasarım inbound pazarlama sayesinde var olmaya devam edecektir.

 

No Comments

Yorum Yap