Kurumsal Firmaların Profesyonel SEO Danışmanlığı Almaları için 5 Sebep
- 21 Ocak 2015
- Pazarlama Tavsiyeleri, SEO Teknikleri
Bugünkü yazımda 5 yıldan beri aktif olarak kurumsal SEO danışmanlığı yapan, bu alanda iki farklı şirket kuran birisi olarak, firmaların neden kurumsal SEO danışmanlığı alması gerektiği ile ilgili tecrübelerimi size aktarmak istiyorum. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, bu yazıdaki amaç “Herkes SEO’yu yanlış biliyor, yapamıyor, en iyi biz yaparız, gelin size danışmanlık verelim” mesajı vermek değildir. Amacım tamamen bir farkındalık yaratmak.
- SEO başlı başına bir uzmanlık alanıdır. Tek bir kişi hem Adwords uzmanı, hem Webmaster uzmanı hem de SEO uzmanı olamaz.
Öncelikle şunun farkında olmalıyız: All-in-one bir dijital pazarlamacı yoktur. Tüm dijital pazarlama süreçlerine vakıf, pazarlama tecrübesine sahip, şirket hedefleri ile dijital pazarlama hedeflerini tanımlayabilen ve bu bağlamda operasyon takvimleri oluşturup, KPI’ları belirleyen profesyoneller tabii ki vardır. Ancak bu profesyonellerin tüm alanlarda doğrudan operasyonları da yürütmesi mümkün değildir. Bu tür profesyoneller, kurumların dijital pazarlama departmanlarında, SEO, sosyal medya, Adwords, tasarım ve içerik uzmanlarından sorumlu yönetici pozisyonunda çalışması gerekir. Bu düzenin alternatifi olarak, tüm hizmetlerin alanlarında uzman firma ve ajanslardan alındığını varsayalım. Bu durumda da yukarıda bahsettiğimiz profillerin ajans ve firmalarla iletişim ve koordinasyonunda sorumlu kişi olarak kurum içerisinde konumlandırılması gerekir.
SEO bir uzmanlık alanıdır. Bu uzmanlık alanı bir çok farklı disiplini ilgilendiren konularla ilgili bilgili ve tecrübe sahibi olmayı gerektirir. Örnek vermek gerekirse, SEO uzmanı sitenin link mimarisinin nasıl olacağından sorumlu olduğu gibi, sitede yayınlanan bir blog yazısının nasıl paylaşılabilir bir halde sunulacağından de sorumludur. Burada yanlış algılanan nokta, sitenin link mimarisinden sorumlu olduğu için bu kişinin Webmaster; blog yazısından sorumlu olduğu için de içerik yazarı da olabileceğidir. Bu bakış açısı ile dahiliye uzmanının beyin ameliyatı yapmasını beklememiz gerekir.
- SEO operasyonları analitik bakış açısı ve tecrübe gerektirir.
Ölçümleme ve analiz yapmadan hedeflerinizi koyup, bodoslama operasyonlarınızı yönetebileceğinizi düşünüyorsunuz, nereye gideceğinizi bilmeden uçak bileti almaya çalışıyorsunuz demektir. Bir SEO planlaması en az altı ayı, benim önerim, bir yılı kapsamalıdır. Bu bağlamda da çalışmanızın ilk ayında doğrudan rakiplerinizi ve sektörünüzü analiz ederek, operasyon takviminizi çıkarmanız gerekir. Rakip analizleri ve sektör analizlerini bir araya getirerek, doğrudan en büyük rakibinize odaklanarak hedef koymak Türk insanının yapabileceği en muhtemel hatadır. Burada şirketinizin hedeflerini iyi analiz ederek, kısa vadeli (6 ay) ve uzun vadeli (1 yıl ) ulaşılabilir SEO hedeflerini koymak en mantıklı olandır.
Şirkete alacağınız all-in-one dijital pazarlamacıların onlarca SEO aracını kullanarak, anlamlı analizler çıkararak, şirket hedeflerinizi de hesaba katıp detaylı bir SEO planı çıkarmasını beklemeniz gerekir. Ancak bu durumun gerçekleşeceğinizi düşünüyorsanız, gerçekten yanılgı içerisindesiniz demektir.
- SEO operasyonlarından sorumlu ekiplerin günceli takip etmeleri zaruridir.
Arama motoru optimizasyonu adı üstünde optimizasyon çalışmasıdır. Kaynak kodlarına ulaşamadığımız Google, Yahoo, Yandex gibi arama motorlarının çalışma mantığını anlayarak sitelerimizi onların daha iyi anlayacağı, olumlu değerlendirebilecekleri hale getirebilmek için yaptığımız iyileştirmeler, aslında bu optimizasyonun en önemli parçası. Bu bağlamda sizce arama motorlarının çalışma prensibini ve yönergelerini bilmeden bir optimizasyon yapılabilir mi?
Arama motorlarının asıl amacı insanların yaptığı aramalarla en iyi eşleşen sonuçları arama sonuçlarında yer vermek. Peki en iyi eşleşen sonuç ne demek? İşte burada arama motorlarının muazzam bir yapay zeka ile çalışan arama algoritmaları devreye giriyor. Bu algoritmalar tüm web’i gezerek(crawling), tüm içerikleri anlayıp, insanların bu içerikleri beğenip beğenmediğini anlıyor. Geçmişte insanlar bir içeriği beğendiklerinde kendi sitelerinden link verirken artık Facebook’da like ediyor, Twitter’de retweet ediyor. Web’in değişen dinamikleriyle güncellenen arama algoritmaları her geçen gün daha da kompleks hale geliyor. Bu gelişmeler karşısında SEO uzmanları hem arama motorlarının kaynaklarını takip etmek zorunda hem de otoritelerin makalelerini okuyarak stratejilerini geliştirmek zorunda.
Örnek vermek gerekirse biz Netvent’te yaklaşık 500 farklı blog’dan yayınlanan binlerce makaleyi okuduğumuz gibi, Google başta olmak üzere diğer firmaların Amerikan patent enstitüsündeki arama patentlerini takip ederek stratejilerimizi geliştiriyoruz.
- Yanlış ellere bırakılan SEO, misliyle negatif etki yaratır.
Arama algoritmaları doğru optimizasyon çalışmaları yapan siteleri ödüllendirip, üst sıralarda pozisyonlarken, spam çalışmalarla manipülasyan yapan siteleri de cezalandırır. Özellikle bilinçsizce yapılan link ve içerik çalışmaları ile Panda ve Penguen kurbanı siteleri kesinlikle duymuşsunuzdur. Cezalar belirli kelimelerde arama sonuçlarında sıralanmamadan, doğrudan markanız ile ilgili aramalarda dahi arama sonuçlarından silinmeye kadar gider. Böyle bir cezadan sonra dijital itibarınıza ve markanızın alacağı zararın maliyeti tahmininizin çok üzerinde olacaktır.
- Kurumsal SEO maliyetsizdir.
Evet kurumsal ve profesyonel ellere bırakılan SEO’nun maliyeti, tecrübesiz kişiler tarafından yapılan çalışmalara göre çok daha ucuzdur. Hemen beraber maliyet unsurlarına bir bakalım. Oyunu kuralına göre oynayıp, şirkette SEO’dan sorumlu bir profesyonel istihdam ettiniz. Bu kişinin maaş, sigorta, yemek gibi tüm masraflarını sepete atalım. Her ay SEO çalışmaları için hedef ve sektöre göre belirlemeniz gereken tanıtım bütçesini ve yukarıdaki hatalara düşmeyerek analiz ve ölçümlemeye de bütçe ayırdığınızı varsayarak kullanmanız gereken araçların aylık ya da yıllık maliyetlerini de ekleyelim.
Bununla birlikte sürekli gelişen ve değişen sektörde, SEO uzmanımızın kendini geliştirmesini de sağlamak amacıyla her ay kaynak alımı için ayırmanız gereken bütçeyi de unutmamanız gerekiyor (Nielson’ın raporları ortalama 300$). Sadece bir kişiyi kurumumuz içinde konumlandırarak SEO operasyonlarımızı yürütmek için aylık maliyeti ortalama olarak hesaplayabilirsiniz.
Sizce sektördeki ortalama SEO maliyetleri ne kadar? Sektörel rekabete göre değişmekle birlikte gerçekten bu işi standartlara uygun yapan ajanslarda sektör rekabetine ve mevcut duruma göre değişen skalada profesyonel SEO danışmanlığını şirket içinde yapmanıza kıyasla daha az maliyete daha kaliteli alabilirsiniz.
Peki buradaki tek dayanak noktamız maliyet mi olmalı? Tabii ki hayır.
- -Tek kişi ile değil bir takım ile SEO çalışmalarınızı yürütmüş olursunuz.
- -Sadece adam/saat’i değil, ajansın tecrübesini de satın alırsınız.
- -Tanıtım çalışmaları için (guest blogging) yayıncılarla iletişim sürecine gererek zaman yatırımı yapmış olmazsınız. Ajansın networkü ile bu işler kolayca yapılır.
- -Siz sadece bir enterprise SEO yazılımı için 500TL öderken ajansın satın almış olduğu binlerce dolarlık yazılımlardan da faydalanmış olursunuz. (Netvent’de sadece SEO yazılımlarına aylık 6.000$ ödüyoruz)
- -Ajansın içerik pazarlaması, kullanıcı deneyimi, CRO(Conversion Rate Optimization) gibi SEO çalışmalarını doğrudan etkileyen kaynaklarından da faydalanabilirsiniz.
[hs_action id=”2688″]