Mobil Uyumluluk: Sık Karşılaşılan 7 Problem ve Çözümleri
- 2 Ocak 2015
- Pazarlama Tavsiyeleri, SEO Teknikleri, Web Tasarım ve Geliştirme
Hemen hemen bir çok makalede erişebileceğiniz mobil kullanım grafiklerini vererek size mobilin önemli olduğunu söylemek istemiyorum. Bugün artık tüm dijital pazarlama profesyonelleri mobilin öneminin farkında. Projelerimizin Google Analytics verilerini incelediğimizde dahi, mobil ve tablet trafiğinin toplam trafiğimizin %40’ına ulaştığını görüyoruz. Google’ın blogunda yaptığı açıklamada arama sonuç sayfalarında (SERP) mobil uyumluluk etiketine yer vermeye başladığını duyurması, 2015’de mobil deneyimin SEO için bir sinyal olacağının göstergesi.
Bu yazımda mobil tasarımlarda sıkça karşılaştığımız hataları ve bu hataları nasıl tespit edip, düzeltebileceğinizi anlatmaya çalışacağım.
- Sayfaların yüklenme sürelerinin uzun olması
Yavaş yüklenen web sitelerin ziyaretçilerine olumsuz bir deneyim sundukları bilinen bir gerçek. Mobilde internet bağlantısının çoğu zaman problemli olmasından dolayı bu durum mobil ziyaretlerde çok daha büyük bir problem haline geliyor.
Çözüm: Bu sorun ile ilgili onlarca araç bulabilirsiniz ancak benim önerim Google Page Speed Insight aracı. Mobil sekmesinden sitenizin performansı ile ilgili analizlerinize ualaşabilirsiniz.
- Site navigasyonunun mobil tasarıma aktarılamaması
Özellikle arama yaparak gelen ziyaretçileri, farklı sayfalara yönlendirebilmek için navigasyonun doğru şekilde kurgulanması gerekiyor. Kullanıcı almak istediğini aldıktan sonra doğrudan sitemizden çıkıyorsa, bir yerde yanlış yapıyoruz demektir.
Çözüm:Kullanıcıyı içeride tutmak için; E-ticaret sitelerinde benzer ürünlere, içerik sitelerinde ise benzer içeriklere ve kategorilere mutlaka bağlantılar vermeliyiz. Mobil uygulamanız olsa dahi responsive tasarım ile sitenize gelen ve mobil uygulamanızı indirmek istemeyen kullanıcıların sayısının oldukça fazla olduğunu ve onları da mutlu etmeniz gerektiğini unutmayın.
- Mobil için doğru optimize edilmemiş, doldurulması zor formlar
Site hedeflerimizde potansiyel müşteriyi ulaşmak önceliğimiz ise bunu en iyi sağlayacağımız araçlar formlardır. Sitemizin formlarının mobilden kolayca görüntülenip, doldurulabiliyor olması gerekir.
Çözüm: Cross browser testleri yaparak, formalarımızın ve validation’ların doğru görüntülenip görüntülenmediğini test etmelisiniz. Tarayıcı testleri için Browser Stack‘i şiddetle tavsiye ederim.
- E-Ticaret sitelerinde mobil uyumlu olmayan satın alma ekranları
E-ticaret siteleri için en anlamlı dönüşüm, satın alma aksiyonudur. Sitenizin trafiğininin ortalama %40’ını oluşturan mobil ziyaretçilerinize en temel fonksiyonunuzu sağlıklı sunamıyorsanız, ciddi bir probleminiz var demektir.
Google’ın Mobile Search Moments Study raporunda verilen grafikte kullanıcıların mobil search alışkanlıklarında alışverişin yüksek bir orana sahip olduğunu yukarıdaki grafikten net bir şekilde görüyoruz. Grafik 2013 yılına ait. 2015 yılında mobil aramanın daha da artacağını varsayarsak, e-ticaret siteleri için mobilin ne kadar öncelikli olduğunu anlamış oluruz.
Çözüm: Tarayıcı testleri ile sayfaların analizi ve sorunlarının tasarım ve yazılım ekibiyle hızlıca çözülmesi. Süreçte UX (kullanıcı deneyimi) ile ilgili danışmanlıkta alınabilirse çok yararlı olacaktır.
- CTA (Aksiyon Çağrısı) butonlarının mobil tasarımda etkili kullanılamaması
Inbound Pazarlama stratejilerinde ziyaretçileri lead’e dönüştürebilmek için kullandığımız en önemli araçlardan olan CTA butonlarını mobilde de etkin kullanmalıyız. Özellikle masaüstünde ekranların karmaşasından ve yoğunluğundan ikinci planda kalması yüksek bu butonlar, doğru UI (kullanıcı arayüzü) tasarımlarında mobilde tatmin edici conversion rakamlarına ulaşabilir.
Çözüm: CTA butonlarını ve formlarını tasarımın merkezinde belirgin büyüklükte tutarak mobil dönüşümü arttırmak. Butonlarda A/B testleri uygulayıp, geliştirmeler de yapılırsa çok yararlı olacaktır. A/B Testleri için HubSpot ve Optimizely kullanabilirsiniz.
- İçerik sayfalarının kolay okunabilir olmaması
Özellikle blog gibi içerik pazarlaması kanallarının mobilde kolay okunabilir olması çok önemli. Ziyaretçilelerin önemli bir kısmı tabletten ve telefondan içerik tüketmeyi tercih ediyor.
Çözüm:WordPress gibi başarılı bir CMS kullanıyorsanız, temanızı seçerken responsive (mobil uyumlu) tasarımını detaylı incelemenizi öneririm, sonrasında CSS ile düzenlemek çok vakit ve efor isteyebilir. Görüntülenme problemlerini yukarıda bahsettiğimiz test araçlarıyla kolayca yapabilirsiniz.
- İçerik sayfalarında kullanılan görsellerin mobil uyumlu olmaması.
Instagram’ın kullanıcı sayısında Twitter’ı geçmesi insnların metinlerden çok görsel içerikleri tüketmeyi tercih ettiğinin en güzel göstergesi. Artık sektörel analizler ve raporlar dahi infografik gibi görsel objelerle sunuluyor. Durum böyle olunca mobil ziyaretçilerimize görsel içeriklerimizin en iyi şekilde sunmak bir gereklilikten ziyade zorunluluk haline geldi.
Çözüm:Sayfaların geç yüklenmesine de sebep olan bu problem için kullandığınız CMS(içerik yönetim sistemi)’den mobil için farklı görsel seçenekleri oluşturmanızı öneriyorum. Bu problemle başa çıkmak için CSS ile özel style’lar oluşturup, gelişmiş sıkıştırma seçenekleri de kullanabilirsiniz.
Sonuç olarak 2012 yılında konuşmaya başladığımız mobil cihazlar için optimizasyon çalışmaları, 2015 yılında daha fazla gündemimizde olacak. Bu bağlamda SİTE HEDEFLERİNİZİN MOBİL TASARIMINIZ İLE DE KOLAYCA GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİYOR OLDUĞUNDAN emin olup, mobil için performans ve dönüşüm testlerinizi planlamayı unutmayın.
[hs_action id=”2686″]
Merhaba, mobil uyumluluk için google dışında başka online bir aaç yok mu?
Bu arada web sitenize virüs bulaşmış sanırım, yeni sayfada bir reklam açılıyor..