UI Tasarımında Kullanabileceğiniz En İyi 5 Araç

Mesleğiniz ya da ilgi alanlarınız tasarım ile ilgiliyse, UI/UX kavramını son birkaç yılda çok fazla duymaya veya çoktan üzerinde çalışmaya başlamışsınızdır. Ben de bu yazımda sizlerin işlerini kolaylaştırmak adına UI tasarımı odaklı olarak tamamen kendi deneyimlerime dayalı kullanılabilirlik ve performans açısından birkaç aracı derleyip sıralama yapmak istedim.

 

 

Acelesi olanlar için kısa bir liste,

2020 yılında UI Tasarımında Kullanabileceğiniz En İyi 5 Araç:

  1. Figma (MacOs,Windows)
  2. Adobe XD (MacOs,Windows)
  3. Sketch (MacOs)
  4. Principle (MacOs)
  5. Framer X (MacOs)

 

 

2020 yılına girmeye hazırlanırken tasarım camiasında işlerin öyle eskisi kadar seçeneksiz olmadığını fark ediyoruz gün geçtikçe. Özellikle UI tasarım ürününü ortaya koymanız için çok fazla sayıda araç var. Bunların arasından seçim yapmanız veya hangisinin üzerinde uzmanlaşmanız gerektiğine karar veremiyorsanız bu yazının sizler için oldukça faydalı olacağını düşünüyorum.

 

Başlamadan önce basitçe hatırlatmakta fayda var: UI tasarımı diğer tasarım disiplinlerinden ayrı olarak deneyim (UX) odaklı geliştirmelere açık olmalı. Kendini yazılımcıya çok çok iyi anlatabilmeli. Yazılım ve tasarım cemiyetlerini kullandıkları dil açısından ortak noktada buluşturabilen, birbirine düşürmeden çalışmalarını sağlayabilen araçlar günün sonunda en çok kullanıcıyı çeken araçlar oluyor doğal olarak.
Daha detaylı bilgi isteyenleri de şöyle alalım.

 

Yani günün sonunda profesyonel UI tasarımının, değişikliğe ve UX odaklı geliştirmelere açık olması, yazılımcıyla ortak bir dilde buluşması ve güncel görsel estetik trendlerini, kullanım alışkanlıklarına göre optimize etmek zaten halihazırda zor bir süreç. Bu noktada oluşturulan araçlarında tasarımcı bireye (aslında ürün tasarımının süreçlerinde yer alan herkese) epey bir yardımcı olması gerekli.

 

Ancak merak etmeyin! Büyük işletmelerin ve çok sağlam projelendirilmiş birçok App’in web sitesinin bu konularda çok büyük sıkıntılar çektiği için ilerleyemediği günler eskide kaldı diyebiliriz. Şimdi gelin listemize geçelim.

 

Unutmadan bu sıralamanın bir performans/deneyim sıralaması olduğunu ve herhangi bir çıkar amacı gütmeden mesleki deneyimlerimden yola çıkılarak hazırlandığını söylemem gerekli. Keyifli okumalar!

 

 

1. Figma

 

Özellikle 1. sırada yer vermek istediğim Figma, ücretsiz kullanım seçeneklerinin geniş olması, bütün işletim sistemlerinde kullanılabilmesi ve hafifliği-akıcılığı ile kendini benim gözümde oldukça yükseltmiş bir UI tasarım aracı. Online olarak bir çok plug-in’i kendi menüsünden anında ekleyebiliyor ve kullanmaya hemen başlayabiliyorsunuz. Vakit kaybetmeden deneyimlemeniz gereken bir yapısı var. Diğer tasarımcılarla ve UX tasarımcılarla aynı projede aynı anda çalışabiliyor, iş birliği içerisinde projeyi-ürünü çok hızlı sonuçlandırabiliyorsunuz. Yaptığınız çalışmayı diğer insanlarla kolayca canlı olarak paylaşarak deneyimlerini gözlemleyebiliyor ve çok hızlı feedback alabiliyorsunuz. Ayrıca kendi Youtube kanallarından neredeyse her konuda yardım alabiliyor, eğitimleri izleyebiliyorsunuz.

 

 

 

 

2. Adobe XD 

 

Benim için Adobe XD’nin ikinci sırada yer almasının en büyük sebebi yıllardır alışık olduğumuz arayüz ve kullanıcı-tasarımcı alışkanlarına hakim olması. Tasarım ve prototipleme aşamasında da oldukça fazla destek sunan araç, her gün kendini geliştirmeye devam ediyor elbette. Örneğin takım halinde çalışma seçenekleri ve canlı görüntüleme-deneyim izleme seçenekleri son güncellemelerde eklendi.

 

3. Sketch

 

Eğer bu yazıyı 2018’in sonlarında hazırlıyor olsaydım Sketch’i ilk sırada verebilirdim. Nitekim sektöründe oldukça öncü bir araç idi. Ancak günümüzde hem sadece MacOS’da kullanılabiliyor olması, hem de rakiplerine oranla biraz daha offline bir anlayışının olması onu birkaç adım geride bırakıyor diyebilirim. En iyi özelliklerine gelecek olursak oluşturabileceğiniz devasa bir library sistemi sunması. Bu sayede, ‘Symbol’lerinizi her arayüzde kullanabiliyor oluşunuz sizin tutarlı tasarımlar çıkarabilmenize yardımcı oluyor. Bu arada çoğu araçtan önce üretildiği için diğer araçlarla uyumlu çalıştığının da altını çizelim.

 

 

 

 

4. Principle

 

Animasyon ve geçiş seçeneklerinin bu kadar geniş yelpazede destekliyor olması Principle’ın en iyi özelliklerinden biri. Eğer principle kullanıyorsanız buton animasyon ve etkileşim odaklı animasyonlar konusunda size çok yardımı olacağına emin olabilirsiniz. En negatif özelliği ise sadece macOs işletim sisteminde kullanılabiliyor olması. Kullanımı en kolay araçlardan biri olduğunu da söylemeden edemeyeceğim. İyi bir UI tasarımının böyle küçük detaylarda yattığını bilmekte fayda var.

 

 

 

 

5. Framer X 

 

Framer X ise Tasarım programlarından daha spesifik görsel şeyler bekleyen tasarımcılar için hoş detaylara sahip bir araç. Özellikle 3 boyutlu bazı animasyonlar ve arayüzünüzün görünüşü ile ilgili kaygılarınız varsa. Hatta biraz mükemmelliyetçi bir yapıdaysanız Framer X size çok fazla şey sunabiliyor. Sizin için basitleştirdiği bazı adımlar ileri seviye bir ui tasarımı için onu vazgeçilmez kılabiliyor.

 

 

 

 

Bonus:

 

 

ProtoPie

Bütün çalışma alanlarının sonunda ortak bir detaylı prototyping aracına ihtiyacınız var ise ProtoPie’ı mutlaka deneyin derim. Özellikle Sketch, Adobe XD veya Figma hazırladığınız çıktılara mini etkileşimler ve geçiş-dokunuş detayları vermek istiyorsanız size iyi bir deneyim sunabilir.

 

 

 

No Comments

Yorum Yap