Bir WordPress Sitesi Yayınlayacaksanız SEO Hakkında Neler Bilmeniz Gerekiyor?

WordPress, yeni web siteniz için mükemmel bir seçenek olabilir, fakat kutudan arama motoru optimizasyonu yapılmış halde çıkmaz. Köşe yazarı Neil Pattel, WordPress’i nasıl SEO odaklı hale getirebileceğinizi anlatıyor.

WordPress dünyada en çok kullanılan İçerik Yönetim Sistemidir (CMS) – neredeyse CMS kullanan sitelerin yarısı WordPress kullanır.

WordPress’in bu kadar popüler olmasının iyi bir sebebi vardır.Bu da, birçok eklenti ve temanın mevcut olmasından dolayı, çok amaçlı, kolay kullanılabilir ve her kullanıma göre uyarlanabilir yapıda olmasıdır.

Pekçok kişi web sunucusu olarak WordPress’i kullanmanın, otomatik olarak iyi bir SEO’yu garantilediğine inanır. İnanışa göre tek yapmanız gereken bir WordPress sitesi kurmaktır ve SEO kendiliğinden hallolacaktır.

Ne yazık ki işler bu şekilde yürümez. Eğer yeni bir WordPress sitesi yayınlamanıza ramak kaldıysa, SEO görünürlüğünü maksimize etmeniz için birazdan anlatacağım bilgileri bilmeniz gerekir. Bu yazıda ki amacım size, arama potansiyelinizi artıracak (Teknik nasıl yapılır rehberinden ziyade) birçok şeyi kapsayan stratejiler sunmaktır.

 shutterstock_227074108

  1. WordPress Bir Otomatik SEO Çözümü Değildir

İlk olarak, WordPress’in bir SEO sihirli değneği olmadığını tekrarlamak isterim. SEO için WordPress’in değeri basit ve sezgiseldir. Bu platform çok fazla kodlama veya zor uyarlamalar gerektirmez. Aslında muhteşem arama optimizasyonu işleviyle, çalıştırmak oldukça kolaydır.

WordPress’in bir başka yararı teknik güzelliğidir. Açıkçası WorPress’in teknik mucizeleri sadece kullandığınız tema kadar iyidir. Ancak genel olarak konuşmak gerekirse,  temaların çoğu güvenilir teknik yapı kullanırlar, gereksiz kodları elerler ve mobil uyumludurlar.

Daha öncede söylendiği gibi, WordPress sizin için otomatik olarak SEO yapmaz. Bunu birkaç örnekle açıklayalım:

  • İlk izlenim olarak WordPress yavaş olma potansiyeline sahiptir. Yükleme zamanı önemli bir arama faktörü olduğundan ve WordPress otomatik olarak önbellekleme sağlayamadığından, kullanıcılar kendi önbellekleme fonksiyonunu kurmak zorundadır. WpSuper Cache ve W3 total cache sitenin daha hızlı yüklenmesini sağlarlar.
  • Ayrıca, WordPress’in varsayılan permalink ayarları da optimize edilmemiştir. Web sitenizin URL’inin arama-dostu olması için permalink yapısını ayarlamanız gerekir. Varsayılan permalink yapısı — https://example.com/?p=N — çok da iyi değildir. Bunun yerine, insanların okuyabileceği (ve daha arama-dostu olan) şekilde düzenleme yapın.

Uyarı: Eğer varolan bir WordPress sitesini düzenliyorsanız, permalinklerinizi değiştirmemelisiniz. Bu işlem tüm varolan URL’lerinizi değiştirir, sonucunda 404 hataları ve (neredeyse kesin olarak) büyük bir trafik ve sıralama kaybetmenize sebep olur. Eğer varolan bir WordPress sitesinde ki  permalink yapınızı değiştirme ihtiyacı duyarsanız, ilk olarak düzgün çalışan 301 Yönlendirmeleri kurmaya zaman ayırın. 

  • Varsayılan olarak WordPress, aynı pencerede açmak suretiyle harici linkler oluşturur. Eğer bir kullanıcı sayfanızda bulunan linki açarsa, sayfanızın dışına, yeni bir siteye veya sayfaya yönlendirilir. Yani başka bir değişle, bir okuyucu, kullanıcı veya müşteri kaybetmiş olabilirsiniz.
  • Son olarak, WordPress otomatik olarak XML site haritalarını oluşturmaz. Site haritası oluşturmak, arama optimizasyonunun tamamlayıcı bir parçasıdır.

Toplayacak olursak, WordPress SEO’nuzun oluşmasını sağlamaz. Peki SEO’nun oluşmasını ne sağlar? Tema mı?

Tabi ki hayır. Okumaya devam edin.

shutterstock_282298697

  1. Temanız Kendiliğinden SEO-Dostu Değildir

WordPress’in en güzel özelliklerinden biri, seçebileceğiniz birçok temanın bulunmasıdır. Dakikalar içerisinde sitenizi göz alıcı yapabilirsiniz – tek ihtiyacınız olan bir temadır.Peki bunun en iyi yönü ne mi? Birçok temanın bedava olması.

Ama ya SEO ne olacak? Birçok tema “arama optimizeli”  olduğunu iddia ediyor. Bu iddianın yanlış olduğu ortada. Bir web sitesini aramaya en uygun hale getirmenin tek yolu, hedef kullanıcılarınız için yüksek kalitede içerikler oluşturmaktır.

Bir temanın arama optimizeli olduğunu söylemesi, öyle olduğu anlamına gelmez.Bir WordPress temasını seçerken bakmanız gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Hız. Yukarıda da bahsedildiği gibi hız, arama başarsı için kritik bir faktördür. Bu sebeple hızlı yüklenen bir tema bulmaya odaklanın.
  • Hafif Kodlama. Amatörce hazırlanan temanın bir belirtisi de kodla şişmiş olmasıdır. Konuyla ilgisi olmayan kodlama veya kodlama hataları, sitenin hızını düşürebilir ve SEO kapasitesini azaltabilir. Temaya para vermeniz gerekse bile, modern kodlaması olan güvenilir bir tema bulun.
  • Birçok yeni tema HTML5’le geliştiriliyor, ki bu SEO için en iyisidir. Bazı temalar, benim önermediğim şekilde, bir sayfada çoklu H1 etiketleri içerirler.
  • Google’ın mobil algoritması sebebiyle, sitenizin mobil optimizeli olması büyük önem taşır. İyi bir temanın dahili uyumluluk özellikleri olacaktır.
  • Schema Biçimlemesi. org verilerinin artan önemi düşünüldüğünde, schema girdisini destekleyen bir tema kullanmak akıllıca olacaktır.

Birçok WordPress uzmanı ve SEO profesyoneli, StudioPress’s Genesis Framework’ü tercih ederler, çünkü optimal SEO performansı ve fonksiyonelliği özelliklerini barındırır.

shutterstock_196510706

  1. Bir SEO Eklentisi Optimize Bir Site Oluşturmaz

Peki ya SEO eklentileri?

Aklınızda tutmanız gereken şey şudur: Bir SEO eklentisi kullanıyor olmanız, sitenizin optimize olacağı anlamına gelmez.

Neden? Çünkü eklenti sadece SEO yapmanızı sağlar, sizin için sitenizi optimize etmez.

Genel olarak eklenti, sitenizin bazı yönlerini kolayca modifiye etmenizi, özelleştirmenizi veya geliştirmenizi sağlar. Eklentiyle, kod dosyalarına erişmenize veya geliştirme bilgilerine sahip olmanıza gerek olmaz. Eklentiye sadece ne yapması gerektiğini söylersiniz, o da yapar.

İş SEO eklentilerine geldiğinde, aynen doğrudur. Bir SEO eklentisi, mesela, sitenizdeki meta açıklamaları optimize etme iddiasında bulunabilir. Ancak meta açıklamaları yazmak size kalmıştır.

Bu yanlış bilinenleri belirttikten sonra, size bir SEO eklentisi kullanmanızı öneririm. Ama hangisini?

Ben Yoast eklentisini kullanıyorum. Size muazzam bir SEO araçları dizisi sağlarken, benim bildiğin en temiz ve güvenli kodu kullanır.  Eğer Yoast’ı seçerseniz, lütfen bu bilgilendirici rehber bakın. Adım adım nasıl etkili biçimde kullanabileceğinizi öğreneceksiniz.

Benim özellikle faydalı bulduğum birkaç özelliği sizinle paylaşmak isterim:

  • İndekslemeyi kontrol etmek için sitenin robots.txt dosyasını ayarlamak kolaydır.
  • Sayfanın kanonik versiyonunu belirleyebiliyor.
  • Ekmek kırıntıları basit ve anlaşılır, çok iyi bir kullanıcı deneyimi ve arama-dostu navigasyon sunuyor.
  • XML site haritası otomatik olarak oluşturuluyor.
  • Yoast, başlıklarımı, meta açıklamalarımı, üstbilgilerimi ve arama için içeriklerimi optimize etmemi hatırlatıyor.

Eklentiyi kullanmak zor değil. Temel düzeyde SEO’dan haberdar olmak ve doğru kutuları doldurmak kadar kolay.

Bir başka sağlam SEO eklentisi de All in One SEO Pack’tir.

Sadece tek bir SEO eklentisine ihtiyacınız var. İşini gördüğü sürece, ek olarak yenilerini almanıza veya kurmanıza gerek yok. Ben önbellekleme (WP Super Caching) ve sıkıştırma için ek eklentiler kullanırım, mutlak SEO amaçları için değil.

shutterstock_315248837

  1. Sitenizi Arama Motoru İçin Optimize Etmek Size Bağlıdır

Eğer gerçekten optimize edilmiş bir site isterseniz, onu bu şekilde yapmak size bağlıdır.

Arama motoru optimizasyonu sadece doğru eklentileri yüklemek veya doğru temayı seçmek demek değildir. Bu sadece bir başlangıçtır. Web sitenizi arama-motoru dostu yaparak kontolü ele almanız gerekir.

Yeni WordPress site sahibi için verilecek 4 öneri şu şekilde sıralanabilir:

  • İçerik Oluşturun. Kesinlikle yapabileceğiniz en önemli şey, içerik üretmeye başlamaktır. İçeriği sitenizde ki her sayfaya koyun.
  • Daha Fazla İçerik Oluşturun. Sitenizdeki her ana sayfayı optimize ettikten sonra, daha fazla içerik üretmeye başlayın. Modası geçmeyen sayfalar, blog makaleleri, videolar, rehberler, bilgilendirmeler – makul olacak şekilde üretibileceğiniz kadar çok yüksek kalitede içerik üretin. Deneyimlerime dayanarak, uzun formda içerikler – 1000 kelimeyi aşan makaleler veya sayfalar – en çok SEO gücünü toparlarlar. Bunlar indekslenir, sıralanır ve kısa içerikli sayfalara nazaran daha fazla trafik çekerler.
  • SEO Hakkında Öğrenebildiğiniz Kadar Çok Şey Öğrenin. SEO hakkında ne kadar bilirseniz, o kadar iyi SEO yapabilirsiniz. Eğer temel kavramları biliyorsanız, daha fazlasını öğrenmeye çalışın.
  • Çok Fazla Eklenti Yüklemeyin. Eklentiler yardımcı olduğu kadar, sitenizi sitenizi hantallaştırabilir ve yavaşlatabilir. Ben sadece birkaç farklı amaç için belirli sayıda kullanırım. Sorunsuz bir şekilde olabildiğince çok eklentiyi kullanabilen site sahipleri biliyorum. Burada ki mesele eklentilerin sayısıyla alakalı değil, eklentinin ne yaptığıdır. Eğer seçtiğiniz eklenti; komutlar, stiller, veritabanı sorguları, dolaylı istekler ve diğer kompleks işlemler yüklüyorsa, sitenin hızını aşağı çekecektir. Eklentinin bunu yapıp yapmadığını bilemiyebilirsiniz, bu yüzden en iyi yaklaşım çok fazla eklenti yüklememek olacaktır.

 

Sonuç

Sonuç olarak, WordPress kullandığınız diye bir numaralı site olabileceğinizi düşünmeyin. Google’da SEO performansınızı yüksek tutmak sizin elinizdedir, SEO eklentilerinizi seçin ve ayarlayın, ve sonra muazzam içerikler üretmeye başlayın.

[hs_action id=”2686″]

 

No Comments

Yorum Yap