Growth Hacking ve SEO İlişkisi Vol.1

e-ticaret siteleri için SEO önerileri-01

Özellikle 2000 yılından itibaren oldukça hızlı bir şekilde ilerleyen dünya nüfusu ile birlikte teknolojik gelişmeler, yeni buluşlar ve fikirlerin neredeyse birçoğuna maruz kalıyoruz. Birçok teknolojik gelişmeden haberdar olmakla birlikte aynı zamanda bu gelişmeler neticesinde ortaya çıkan ürünlerin de kimi zaman tüketicisi kimi zaman ise üreticisi / dağıtıcısı konumunda yer alıyoruz. Hal böyle iken müthiş bir rekabet ortaya çıkıyor. Devir ekonomi devri der her zaman büyüklerimiz. Özellikle piyasalardaki değişmeler göz önüne alındığı vakit 2015 yılı itibari ile birçok konuda karar alırken ince eleyip sık dokumak lazım olduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor.

Rekabet ve ekonomi demişken bunu SEO‘dan mahrum bırakmak olmazdı 🙂 . Tüm dünyada hızlı bir şekilde yayılan “Growth Hacking” ile ilgili daha önce bir yazı paylaşmıştık. Bu hafta Growth Hacking ve SEO ilişkisini inceleyeceğiz. Öncelikle Growth Hacking’in tanımı ile başlayalım;

İlk defa 2010 yılında duyduğumuz Growth Hacking, özetle; bir proje çıkmadan önce en doğru ve verimli analizler ile birlikte, çeşitli yöntemlerin denenerek projenin en kısa sürede en yüksek performansı vermesi demektir.

Growth Hacking ile birlikte minimum bütçelerle maksimum verimi elde edebilirsiniz. Peki SEO’da Growth Hacking yapılabilir mi? Öncelikli olarak aşağıda vereceğimiz 5 maddeyi iyi bir şekilde incelememiz gerekiyor;

  1. Hedef kitlenizi iyi tanıyın. Hedef kitleniz neyi arıyor, hangi problemlere sahip veya hangi bilgileri öğrenerek avantaj sağlamak istiyor?
  2. Hedef kitlenizle ürünleriniz/hizmetleriniz hakkında asla konuşmayın!
  3. Hedef kitlenizin içinde yer alan bireylerin tüketici olarak hangi bilgileri öğrenmesi durumunda bir adım daha atabileceğini biliyor musunuz?
  4. Hedef kitleniz hangi online platformları daha çok kullanıyor, hangi kaynakları takip ediyor ve neyi dinliyor, neye güveniyor?
  5. Hangi kelimelerde başarılı olduğunuz için trafik alıyorsunuz?

İlerleyen haftalarda Growth Hacking ile ilgili kaynaklar paylaşmaya devam edeceğiz. Gelin tüm dünyada denenen ve başarılı olan bazı yöntemleri hep beraber inceleyelim.

 

SEO’da Growth Hacking Yapmak Hangi Yöntemleri Kullanabilirsiniz?

  • Sayfa Açılış Hızı

2010 yılında Google, resmi bloğundan duyurduğu güncelleme ile sayfa açılış hızının bir sıralama faktörü olacağını belirtmişti. Bu güncelleme hem kullanıcılar hem de arama motoru yazılımları için çok önemli bir nokta. Kissmetrics’in yaptığı bir araştırmada bir sayfanın 2 saniyeden uzun bir sürede açılması kullanıcıların %50’ye yakınının antipatisini kazanmanıza neden oluyor. Bu da özellikle e-ticaret sitelerinin organik trafik ve dönüşüm oranları arasındaki bağını incelediğimizde  çok yüksek bir kayıp demek.

Sayfa Açılış Hızı

 

Amazon.com’un A/B testleri uygulayarak açılış hızını sadece 100 milisaniye arttırarak satışlarını %1 arttırması çok güzel bir örnek!

Amazon Sayfa Açılış Hızı ve Satış Oranı

Bu yazdıklarımızdan yola çıkarak hem kullanıcıları hem de arama motoru yazılımlarını mutlu etmek için sayfa açılış hızınızda rakiplerinize göre daha iyi performans sağlayarak önemli bir adım atabilirsiniz!

 

  • Akıllı Etiketler ile 1. Sırada Olmasanız Dahi Tıklanma Oranını Arttırmak

İlk defa 2009 yılında tanıtılan Akıllı Etiketler; Google, Yahoo, Yandex ve Bing’in bir araya gelerek oluşturduğu ve akıllı arama yapıları üzerine geliştirilen bir sistem. Akıllı etiket işaretlemeleri ile arama motoru yazılımlarını site içerisinde en doğru şekilde yönlendirebilir ve sitenizi anlamlandırmalarına yardımcı olabilirsiniz. Arama sonuç sayfalarında görünen akıllı etiketler, kullanıcıların ilk dikkat ettiği alanlardan bir tanesi olarak göze çarpıyor. Akıllı etiketlerin 29 Aralık 2011’de  Search Engine Land’de yayınlanan makalede tıklanma oranlarını %30’a varan oranlarda artırdığı belirtiliyor.

Rakiplerinizi inceleyerek, 2-10. Sıralar arasında yer aldığınız kelimelerle ilgili sayfalarınız akıllı etiket yapılarını kullanarak tıklanma oranlarınızı arttırabilirsiniz.

İpucu: İçeriklerinizde çok sayıda görsel kullanmak sayfa açılış hızınızın düşmesine neden olabilir. Bunun için görsel kalitenizi düşürmeden, sadece görseli sıkıştırarak daha iyi değerlere sahip olabilirsiniz. TinyPNG.com üzerinden görsellerinizi %70’e varan oranlarda sıkıştırabilirsiniz!

 

  • Anahtar Kelime Analizi Yapmak ve Google Trends, Anlık Arama Önerilerini Kullanmak

Blogumuzda daha önce anahtar kelime analizi ile ilgili bir yazı paylaşmıştık. Arama motorlarının semantik yapıya geçmesi ile birlikte içeriklerinizde birbiri ile bağlantılı kelimeleri kullanarak sıralamalarda iyi pozisyon elde edebilirsiniz. Burada yapmanız gereken yazımızın başında yönelttiğimiz sorular doğrultusunda hareket etmek. Agresif bir şekilde tek bir kelime üzerine iyi bir sıralama elde etmek isteyebilirsiniz; ancak hedef kitlenizi tanıyarak yaptıkları “uzun öbekli arama sorguları”na yönelmekte fayda var. Uzun öbekli arama sorguları rekabet oranları düşük olan ve en yüksek dönüşüm potansiyeline sahip kelimelerdir.

Google-long-tail-keywords-in-SEO

 

İçeriklerinizi uzun öbekli arama sorgularına göre optimize ederek rekabeti düşük kelimelerde rakiplerinize göre avantaj sağlayabilirsiniz. Dönüşüm oranı potansiyeli yüksek olan uzun öbekli arama sorgularında avantaj sağlamak satış oranlarınızı arttırabilir. Bu sayede site dışı SEO çalışmalarınızda da maliyetleri düşürebilir ve kolay bir şekilde iyi pozisyonlar elde edebilirsiniz. Bu da organik trafiğiniz için önemli bir hamle!

Uzun öbekli arama sorgularında hedef kitlenizin yaptığı aramalara ulaşmak için Google’ın anlık sorgu önerilerini kaydedebilirsiniz. Daha önceki yazımızda da örnek olarak verdiğimiz görseli yeniden paylaşabiliriz. Aşağıda “anahtar kelime analizi” araması ile ilgili önerileri görüyoruz.

anahtar kelime analizi

Tüm dünyada uygulanan ve başarılı sonuçlar elde edilen yöntemleri paylaştık. İlerleyen haftalarda daha detaylı analizlerle birlikte (ki muhtemelen eğlenceli sunumlar halinde olacaktır ) Growth Hacking ve SEO ilişkisini incelemeye devam edeceğiz!

İlginizi Çekebilir: Neden Kurumsal SEO Danışmanlığı almalısınız?

Değerli vaktiniz için teşekkür ederim, sürç-i lisan ettiysem affola…

Lütfen yorumlarınız ve eleştirilerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin!

No Comments

Yorum Yap