Growth Hacking Nedir?

Growth-Hackling-Nedir_

İlk defa 2010 yılında duyduğumuz Growth Hacking; bir proje çıkmadan doğru ve verimli analizlerle, projenin en kısa sürede kullanıcıya ulaşarak, en yüksek performansı vermesi demektir. Sean Ellis tarafından ortaya atılan bu yöntemi uygulayanlara ise Growth Hacker denilmektedir.

Bu yazıyı okuduktan sonra;

  • -Growth Hacking’in Ne Olduğunu,
  • -Growth Hacker’ların T Shaped Modeli ile Nasıl Eşleştiklerimi
  • -Growth Hacker’ın ve En İyi Yönlerini Ne Olduğunu
  • -Growth Hacker’ların Proje Sürecinde Nasıl Bir Rol Üstlendiklerini ve
  • -Hubspot’un Growth Hacking hikayesini öğrenebilirsiniz.

growth-hacking

Growth Hacker nedir?

Aslında dijital pazarlama uzmanı olan Growth Hacker’lar, SEO, analitik araçların kullanımı ve analizlerinde, kullanıcı testlerinde, sosyal medya planları ve viral içerikler konusunda belirli bir çizginin üzerinde beceriye sahiptirler.

Growth Hacking kavramının son iki yıl içerisinde sıkça konuşulmasının sebebi, proje başlangıcı öncesindeki yüksek analizler ve düşük maliyetle işe başlayabilme imkanıdır. Son kullanıcıya dönük olarak analizler yapan Growth Hacker’lar artık yeni bir trendi de oluşturmuş durumdalar. Burada Growth Hacker’ların “T Shaped” modeli ile eşleştikleri konusuna değinmekte fayda var. Yatayda pek çok konuya hakim olan ve analitik yönleri ile hakim oldukları konularda iyi analiz yapabilen Growth Hacker’lar, dikeyde ise son kullanıcıyı baz alarak bu analitik analizler konusunda uzmanlaşmaktadır.

2

Pek çok projede karşılaşılan en önemli sorunlardan bir tanesi, projenin geliştirilmesi ile birlikte pazarlama süreçlerinin entegre olamamasıdır. Dolayısı ile Growth Hacker’lar burada devreye girer. Analitik yönlerinin güçlü olması ile birlikte beyinlerinin de sağ tarafını sıklıkla kullanan Growth Hacker’lar, geliştirme ve pazarlama kanadı arasında köprü görevi görürken, sundukları veriler sayesinde hem projenin geliştirilmesine yardımcı olur, hem de bu geliştirme doğrultusunda pazarlama operasyonlarını yönlendirir. Geliştirme ve pazarlama arasında kurulan bu bağ, projenin başarıya ulaşması için önemli bir altyapı oluşturur. Projenin çıkmasının ardından ise SEO, analitik araçlar ile analizler, kullanıcı testleri sayesinde son kullanıcı profillerinin ortaya çıkmasını sağlayan Growth Hacker’lar, yine bu aşamada, mevcut projede yapılabilecek geliştirme önerilerini sunarken, projenin pazarlama tarafı da bu veriler doğrultusunda nasıl dönüşüm yakalayabileceğine dair bir yol haritası edinmiş olur.

Tüm dünyada büyük şirketler tarafından kullanılan Growth Hacking yöntemine dair pek çok hikaye duyabilirsiniz. Türkçe kaynaklarda geçen en ünlü hikaye ise Twitter’a aittir. Twitter’ın ilk açıldığı zamanlarda kullanıcıların siteye üye olduktan sonra terk etmeye başlaması üzerine analizlerin çıkartılması, aktif olan kişilerin ilgilerini çeken kişileri takip ettiklerinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu nedenle geriye dönük yapılan bu analiz, Twitter tarafından iyi kullanılmış ve bugünkü popüler yapısını oluşturmasında kolaylık sağlamıştır. İlk üyelikten sonra, takip etmemiz için önerilenler kısmını hatırlatalım.

Burada tüm dünyaya Inbound Pazarlama’yı tanıtan Hubspot’un da hikayesine değinelim.

hubspot-3

2004 yılında tohumları atılan ve 2014 yılının sonuna gelindiğinde milyonlarca dolar yatırım almış, dünyada 8 binden fazla müşteriye sahip olan bir dijital pazarlama şirketinden bahsediyoruz. 2011 yılında bir önceki yıla göre %89 büyüyen Hubspot, gerçekten büyük bir Growth Hacking örneği sergilemişti.

Peki bu rekor artış nasıl yaşandı?

2009 yılında Shah ve Halligan tarafından yazılan Inbound Pazarlama’nın el kitabında şirketlerin Inbound Pazarlamayı kullanarak dönüşüm yakalamada %61 oranında daha az bir maliyet ile başarılı olabilecekleri anlatılıyordu.

Bu çıkış ile birlikte Hubspot,

      • 2006 yılında bu yana servise sunduğu Website Grader 4 milyon site tarafından kullanılmış,
      • Twitter Grader 2009 yılında çıktığında farklı veriler ve yönler sunması ile çok sevilmiş,
      • Blogunda yönlendirici yazılar paylaşılmış ve çağrı aksiyonları kullanılarak müthiş bir dönüşüm yakalanmış,
      • E-kitaplar ile birlikte açılış sayfası kurguları ile birlikte büyük veriler toplamış,
      • Webinar’lar ile birlikte video içerikler de sunarak büyük bir kitle ve marka bilinirliği elde etmişti.

Hubspot’un ilk hızlı büyüme hikayesinde gerçekçi veriler elde ederken ve bunları iyi analiz etmesi, Twitter gibi bir servise yönelik Twitter’ın büyümeye başladığı ilk anda Twitter Grader aracı ile birlikte ses getirmesi, içerik açısından farklı kaynaklar sunması ve açılış sayfaları, çağrı aksiyonları ile her zaman bir adım daha yukarıya çıkmıştır.

Bu yazımızda Growth Hacking ile alakalı sizlere genel hatlarda bilgi vermek istedik. İlerleyen dönemlerde ara ara alt dallara inerek bilgiler veremeye çalışacağız.

Değerli vaktiniz için teşekkür ederim, sürç-i lisan ettiysem affola…

Lütfen yorumlarınız ve eleştirilerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin!

[hs_action id=”2686″]

2 Comments
  1. Pingback: Growth Hacking nədir?

  2. Pingback: HYTurkyilmaz

Yorum Yap