2015’te SEO Gelişmeleri, Google Kazanan ve Kaybedenleri

Karanlık taraf DeepWeb’in aydınlık yüzü  Web dünyasının en büyük arama motoru olan Google’ın 2015 kazanan ve kaybedenlerinin Moz tarafından yayınlandığı yazıyı sizlerle paylaşmak isterim.

Ancak onun öncesinde, 2015’te SEO’da neler oldu? Hangi gelişmeler yaşandı ve sebepleri neydi, dilerseniz kısaca onları 10 madde ile hatırlayalım.

 

1) Google her şeyi daha açık bir şekilde paylaştı
Geçtiğimiz senelerde yaşadıkları gizlilik ihlali sıkıntılarından oldukça tecrübe edindikleri fazlası ile belli olan Google, 2015 senesinde biraz daha şeffaf bir politika sergiledi. Olaya sadece Google Güncellemeleri, patentleri olarak bakmaktan ziyade otorite sitelere verdikleri demeçleri, açıklamaları da hesaba katarak bakmak gerekir.

2) Yapay Zeka’nın Yükselişi
Kesinlikle bir devrim olan Rankbrain! Önce Penguen güncellemesinin eş zamanlı olacağı yönünde haberler çıktı. Sonrasında ise yapay zekanın önderliğinde Rankbrain olarak adlandırılan ve sıralamalara ilişkin kalite sinyallerini hesaplayabilen bir kavramla tanıştık. Webrazzi’de kısaca bahsettiğim şu yazıyı okuyabilirsiniz.

 

3) Mobil Güncelleme
Google’ın neredeyse Şubat ayından itibaren duyurmaya başladığı, tabiri caizse bas bas bağırdığı ve eşsiz kaynaklar sağladığı mobil uyumluluk güncellemesi 21 Nisan’da yayınlandı. Mobil sıralamalar, masaüstü sıralamalardan farklı bir hale geldi. Mobil uyumluluk tabiri caizse artık zorunlu!

 

4) Arama Kalite Standartları Yayınlandı
Google’ın yayınladığı 160 sayfalık arama kalite standartları el kitabı büyük ilgi topladı. 1. maddede belirttiğim şeffaf adımlardan bir tanesiydi.

 

5) App Index
Mobil uyumluluğun ardından sıra mobil uygulamalara geldi ve uygulama içerisinde yer alan sayfaları da mobil sonuçlara dahil etti. Hatta gelişmiş teknolojiler ile birlikte “app-first” dediğimiz kavram ortaya çıktı.

 

6) Müşteri Eşleme
PPC dünyasında büyük yankı uyandıran bu yenilik, Adwords’te artık elinizde bulunan e-posta listelerini yükleyerek kişisel eşleme yapabilmenizi sağlıyor.

 

7) İçerik Dağıtımı ve Tüketimindeki Değişiklikler
Google’ın arama sonuç sayfalarında yayınladığı güncellemelerle sorulara cevap verebilen, aradığımız bilgileri web sitelerini ziyaret etmeden görebileceğimiz alanlar sağladı. Henüz tam olarak sayfalara entegre edilmese de, aşağıdaki örnekte de görebildiğiniz gibi, yapay zeka ile daha sık göreceğimiz de aşikar.

1

8) Knowledge Graph’in Yükselişi
Amacı kullanıcılarına en iyi ve en kaliteli bilgiyi en kısa sürede ulaştırmak olan Google, bir önceki maddemizde de incelediğimiz güncellemelerle beraber e-ticaret, sağlık, müzik, sinema, spor gibi pek çok konuda yenilikler sağladı. Knowledge Graph’in yükselişi 2016’da da devam edecek!

 

9) Güvenlik Güncellemeleri
HTTPS ve SSL güncellemeleri yayınlandı. Google güvenli olmayan web sitelerini 2. plana atacağını ilan etti. Daha ne kadar şeffaf olabilir ki!

 

10) Kullanıcı Davranışları
Kullanıcı deneyimi ve kullanıcıların gösterdikleri davranışlar SEO Görünürlüğü için bir sıralama faktörü haline geldi. Kullanıcı akışları, Kohort analizleri gibi pek çok yenilik de Google Analytics’e dahil oldu.

 

Gelişmeleri hatırladıktan sonra Google 2015 kazanan ve kaybedenlerinin sebepleri gözümüzün önünde daha sağlıklı bir şekilde canlanacaktır. MozCast Google’da rekabeti yüksek olan kelimelerde ilk sayfadaki sitelerin tamamını belli aralıklarla düzenli olarak takip etmektedir. Giriş kısmında sizlerle paylaştığım linklerinde Moz madde madde 1 Aralık itibariyle ‘’Top 10’’ listelerini bizlerle paylaştı:

2

“Paylaşım” oranları Tv reytinglerinden de alışık olduğumuz üzere her bir web sitesinin arama motoru datasındaki veri gruplarının tamamında sahip olduğu toplam sonuç yüzdesidir. Net sıralamalar ve sonuçlar verilere göre farklılık/değişkenlik gösterebilir lakin bu yazının amacı bu Dev markaların davranışlarını incelemek üzerinedir. Odaklanmamız gereken nokta tam manası ile ‘’Davranışlar’’.

 

2015’in En Büyük Galipleri ( Global – Moz )

Moz’un listesinde Top 100 üzerinden baz aldığı 2015 Google Winners tablosuna bakalım:

3

 

Moz veri tabanına göre online perakende devi Amazon 2. Sırayı kendine ayırarak en büyük genel kazancı elde etti. Etsy ise, Aralık 2014’te 81. Sıradayken, 2015 Aralık ayında 31. sıraya sıçrama yaparak, en hızlı yükselen web sitesi oldu. Facebook’un satın aldığı Instagram ise Top 100’ün dışından (141. sıradan) 57. Sıraya ilerlerdi.

Not düşülmesi gereken ilginç bir detay ise 2015’in en büyük kazananlarından ikisinin yine Google’ın markaları olan YouTube ve Google Play’in olmasıdır. Youtube 5. Sırada 4. Sıraya yükselmiş, Google Play ise Top 10’a yaklaşarak 12. Sırada yer almıştır.

Grafikteki rakamlar küçük görünebilir fakat unutulmamalıdır ki ‘’Top 10”da 9. Sıra ile 10. Sıra arasında sadece %0.01’lik bir fark vardır. Yüzdenin 10’da 1’i dünya geneli 1. Sayfa sonuçlarında devasa alanlar kaplar.

 

 

 

 

 

 

 

2015’in En Büyükleri – Türkiye ( Searchmetrics – Alexa )

Searchmetrics daha önceki yazılarımızda sizlere tanıttığımız ve aynı zamanda Türkiye partneri olduğumuz bir araç. Searchmetrics ile Alexa sonuçlarının farklı olmasının nedenini en başta belirtmekte fayda görüyorum. Searchmetrics’in SEO Görünürlük aracından elde ettiğimiz sonuçları paylaşmakla birlikte, SEO Görünürlüğü’nün ziyaretçi bazlı etkilerinin diğer araçlara nazaran daha düşük olduğunu da belirtmekte fayda var. Yüksek oranda Google gözündeki site içi SEO ve site dışı SEO performanslarını baz almaktadır.

4 5

2 ayrı sonucu incelediğimizde Hurriyet’in düşüş gösterdiğini ve Onedio’nun hızlı bir yükselişe sahip olduğunu görebiliriz.

 

2015’de En Çok Gelişme Gösterenler ( Moz )

2014 yılına göre karşılaştırma yapıldığı taktirde 2015’te oran bazlı en çok yükseliş gösteren siteler:

6

Gördüğünüz üzere 6 web sitesi ‘’Top Winners’’ta yer almaktadır. Lakin Etsy ve Instagram’ın başarılarını görmemek büyük bir hata olacaktır. Her 2 site de bir alkışı ve derin bir analizi hak ediyor bence 🙂

 

2015’in En Çok Kaybedenleri ( Moz )

Kazananın olduğu her yerde bir de kaybeden olmak zorundadır. Gelin 2015’in Google Kaybedenler listesini inceleyelim:

7

 

Ülkelerde devrimler yaptıran, baharları getiren Twitter, 2014 yılında 6. sırada yer alırken an itibariyle 15. Sıraya gerilemiştir. Bu kayıp sizlere hemen şu anlaşmayı hatırlatsın; 2015 Ağustos’ta Google ve Twitter’ın yaptığı anlaşma ile arama sonuçlarında Twitter gerçek zamanlı sonuçlar sağlamaya başlamıştı. Aşağıda örnek bir arama ve sonuç ekranı yer almaktadır:

8

 

Pinterest de aynı şekilde 2015’te kaybedenlerden. 2014’te 11.sırada yer alırken, şu anda 13. Sırada yer almaktadırlar. Tabii bu kayıplarında Google ile yaptıkları herhangi bir anlaşma bahanesi de bulunmamaktadır.

Google arama sonuçlarını domine eden Wikipedia ise bu yıl aynı başarıyı göstermedi ve sıralamasını Amazon’a kaptırdı. 2015’in başlarında Google’daki SEO görünürlüklerinde düşüş yaşadılar. Yılın ortasında HTTPS’e geçiş aşamalarında ve akabinde bu düşüşler devam etti, lakin son çıkan güncelleme ( HTTPS ) ile birlikte görünürlüklerindeki artışları hepimiz izleyeceğiz öngörüsünü de buradan paylaşmak isterim 🙂

 

Dünyanın en büyük online alışveriş sitelerinden birisi olan eBay, 2015’te de yeni sıkıntılar yaşamaya devam etti. 2015 yılının başlarında 9.sırada yer alırken 17. Sıraya geriledi.

Walmart, Overstock gibi devler ile, WikiHow gibi devasa içerik siteleri gibi Yelp de Google’ın Yerel SEO güncellemesinden nasibini aldı. 2014 yılında 4. Sırada yer alan Yelp bu sene 5. Sıraya geriledi.

 

Uzun lafın kısası…

Amazon, Wikipedia ve Facebook’un domine ettiği sektör sürprizleri de beraberinde getiriyor. El işi ürünleri satan ve oldukça niş bir alanda e-ticaret hizmeti veren Etsy.com ile Facebook’un satın aldıktan uzun bir süre sonra geliştirmeye başladığı Instagram.com’un ‘’Growth’’ kategorisinde incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye’de ise 2015’in dikkat çeken yükselmesi ise Onedio.com’dan gelmiştir. Kopya içerik, esinti içerik gibi sert eleştirilere maruz kalsalar da, kopya içerikle bu yükselişi göstermek de bir başarıdır 🙂

Türkiye’de 2015’in kaybedeni ise kuşkusuz Hurriyet.com.tr olmuştur. Özellikle ‘’Haber’’ kelimesindeki sert düşüşü ile Loser tacını takmıştır.

9

 

Markalar 2016’da nasıl davranmalı? Bir sonraki yazımızda muhabbetimiz biraz daha samimi olacaktır 🙂

Sürç-i lisan ettiysek affola.

No Comments

Yorum Yap