2020 Yılında Dijital Pazarlamayı Neler Bekliyor?

“Artık Instagram’dan da takipleşmiyorlar, sanırım bu iş ciddi” dedim arkadaşıma geçen hafta. “Ama hala fotoğrafları duruyor” dedi bana. O zaman ayrılmamışlar ama ciddi bir tartışma yaşamışlar diye düşündük.

 

Eskiden el ele nasıl tutuştuklarına, birbirlerine nasıl hitap ettiklerine bakarak insanların ilişki durumlarını analiz ederdik. Şimdi analizlerimizi tamamen Instagram’daki yansımalarına göre yapıyoruz. Gerçi hangi taraf gerçek dünya veyahut illaki birisi sahte/sanal olmak zorunda mı?

 

Değil.

 

2020 yılında artık interneti, mobil mecraları sanal dünya olarak tanımlamayacağız. Dünya yaşamı olarak tanımladığımız şey ile sanal olan artık tamamen bütünleşik hale gelecek hatta bundan sonraki ilerleme grafikleri mobil’in web’e karşı üstünlük kurmasının benzeri şekilde, bugünkü sanal dünyanın gerçek olana üstünlük kurması şeklinde olacaktır.

 

 

Bu yazımda 2020 yılında Dijital Pazarlama’nın neden/nasıl olacağı konusunda bazı öngörülerimi paylaşacağım. Maddeler halinde devam edelim o halde:

 

  • Serbest Ekonomi:

 

Özellikle Amerika ve Avrupa’da yıllardır yer alan bu kültür yavaş yavaş ülkemizde de oluşmaya başladı. Hiçbir firmaya bağlı olmadan çalışan freelancer’ların, proje bazlı kontrat usulü çalışanların oluşturduğu bir ekonomi söz konusu artık. Herhangi bir kafede, herhangi bir durakta, herhangi bir masada bu arkadaşlarımızı görüyoruz. İşlerini yaparken nerede olduklarının bir önemi yok, sadece o işin bitmesi mevzu bahis. Dolayısı ile bu kültürün getirdiği yeni pazarlama metodları, yeni iş şekilleri, yeni yönetim biçimleri olacaktır. Sadece Medium üzerinde bir ülkeden farklı bir ülkeye taşınan ve şehir karmaşasından uzaklaşan digital nomad’ların binlerce farklı hikayesini bulabilirsiniz.

 

Örneğin ülkemize Starbucks’ın getirdiği bir kültürden bahsedelim. Starbucks bizlere kahve satmıyor; kahve içilebilecek ve kahveyi içerken herhangi bir şey yapabileceğiniz ortam pazarlıyor. Dolayısı ile freelance çalışan kişilerin en çok tercih ettikleri mekanların başında geliyor. Keza aynı şekilde günübirlik çalışılabilecek co-working alanları… Bu markaların / mecraların dijital üzerindeki pazarlama şekilleri tamamen hız, sadelik ve iş bitirme odaklıdır. Freelancer için oluşturulan fatura sistemleri, ödeme araçları bu ekonomi için oldukça güzel örnekler. 2020 yılında pazarlamacıların asla es geçmemesi gereken ve üzerine düşmesi gereken konuların başında geliyor.

  • Instagram:

 

 

Instagram ile başlamıştım yazıma malum. Instagram’daki etkileşimleri baz alırken, beğeni, yorum ve paylaşımlara bakıyoruz aslında. Paylaşım sayısını halihazırda zaten göremiyoruz. Dış gözlerin bir Instagram hesabının etkin / iyi olmasına kanaat getirecekleri metrikler yorum ve beğeniydi. Biliyorsunuz, Instagram artık beğeni sayılarını da göstermemek üzerine testlerine başladı / tamamladı. Dolayısı ile 2020 yılında Instagram’daki etkileşim metriğini sadece yorum sayılarına bakarak belirleyeceğiz. Bu da demek oluyor ki kampanyalar daha çok yorum üzerine olacak (Aslında daha çok markaların insanlaşması / muhabbet etmesi demek olabilir mi?).

 

  • Influencer Marketing:

 

Özellikle reklam engelleyici eklentilerin kullanım oranlarının ciddi oranlara ulaştığını, ücretli abonelik modellerinin kullanım oranlarının ciddi artışını ( Netflix, Spotify, YouTube vs ) göz önüne alırsak 2020 yılında da artışını sürdüren kalemlerden birisi de Influencer marketing olacaktır. Markaların mevcut platformlarda etkin / etkileyici isimlerle mikro düzeyde basit ama sayıca fazla kampanyalarına şahit olacağız. Ayrıca bu sene sıkça tartışılan “Influencer’lar gerçekten ne kadar etkili?” sorusuna da cevap arayacağız. Zira Influencer’lar ile ilgili zaman zaman patlayan skandallar, sahte işler konuları sektörü kötü etkiledi. Bu yüzden de mikro influencer’lar konusu önemli bir hale geldi.

 

  • İnteraktif İçerikler:

 

Özellikle Snapchat’in hayatımıza soktuğu en önemli detaylardan birisidir bence. Instagram’ın stories özelliğinde yer alan anketler, soru-cevaplar, Instagram’ın testlerine başladığı/ tamamladığı anlık ürün satın alım yönlendirmeleri ve WhatsApp’ın yeni tanıttığı ürün katalogları bunların en güzel örneklerinden. Dolayısı ile e-ticaret firmaları başta olmak üzere marka / kurum / isimlerin 2020 yılında daha interaktif olmasını izleyeceğiz.

 

  • Video İçerikler:

 

5G teknolojisini büyük bir heyecanla bekliyoruz. Veri aktarım hızını arttıracak olan bu teknoloji video içerikler için büyük bir nimet olacak. Bir araştırmaya göre 2021 yılında internet bant hacminin %80’ini video içerikler tüketecek. Dolayısı ile 80’e 20 kuralı burada ters işlemeye başlayacak. Üretilen her 10 içerikten 8’inin video olduğunu göreceğiz. 2020 ise bunun artarak devam ettiği ve kalıcı olarak temellerinin atıldığı yıl olacak diyebiliriz. Lakin burada da aynı içeriklerde olduğu gibi ( metinsel ) özelleştirmeler yapmanın altını çizmek gerekir. Aynı videoyu bütün platformlarda aynı anda paylaşmak yerine aynı videonun her platform için özelleştirilmiş konseptlerini farklı zamanlarda paylaşmak çok daha karlı olacaktır.

 

Üzülerek söylüyorum ki o lokmacı ve etçilerin, her şeye “cheddar” ekleyenlerin sınır bilmez videoları ile karşılaşmaya devam edeceğiz. Bu konuda yapacak pek bir şey yok.

 

  • TikTok:

 

Alternatif, bazı kesimlerin ötekileştirdiği sosyal mecra büyümeye devam edecek. Oldukça yapay bir hal alan Instagram’ın aksine doğallığı savunan TikTok’u göz ardı eden kişi / markalar ne yazık ki 2020 yılında büyük hata yaparlar. TikTok için kendi fenomenlerini üreten markalar ve TikTok fenomenleri ile anlaşmalar yapacak ajanslarda artış görülecektir. Sadece Türkiye’de 10 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan TikTok bu hali ile şimdiden en güçlü reklam alanlarından birisi haline gelmiş durumda.

 

  • SEO ve Sesli Aramalar:

 

Her yıl mobilin yılı olabilir, hükümetler değişebilir ama Google’ın devlet olduğu gerçeğini de unutmamak gerekir. Dolayısı ile organik algoritmalar 2020 yılında fazlası ile değerini korumaya devam edecek.  Google özellikle son 4 güncellemesinde soru – cevap içeriklere verdiği değeri açıkça ilan etti. Gerçi bu Google’ın verdiği değer demek yanlış olur, kullanıcıların hızlı sonuç alma istekleri Google’ın algoritmasını bu şekilde güncellemeye itti demek çok daha doğru olur. Google artık her alan için alanında uzman kişilerin içerik üretmesini tercih ediyor. Dolayısı ile içerik üretmeyen kişilerin, kurumların, bloglarında influencer ağırlamayan blogların trafiklerinin bu durumdan olumsuz etkileneceğiniz söylemek mümkün.

 

 

Sesli aramaların da uzun bir süredir “Geliyor, geliyor” diye duyurulduğunu artık söylemeye gerek yok sanırım. Yakın dönemde evlerimizde sıkça yer alacak olan akıllı kutuları da es geçmemek gerekiyor (Google Home, Amazon Alexa).

 

2020 yılında tüm internet aramalarının %50’sinin sesli arama üzerinden yapılacağı söyleniyor. Amazon, Google, Apple gibi firmaların sesli asistanları, akıllı hoparlörler, smart TV’ler…

Dolayısı ile web sitenizi bu kullanıcı alışkanlıklarına göre şekillendirmelisiniz.

 

Örneğin masaüstünden ‘’Ankara restoran’’ diye aratan bir kullanıcı artık sesli asistana ‘’Ankara’da nerede güzel bir yemek yiyebilirim?’’ şeklinde aratacak. Hal böyle iken ürettiğiniz içeriklerin muhabbet odaklı, hedeflediğiniz kelimelerin de long tail ve kullanıcıların sorabileceği sorular şeklinde olması gerekiyor.

 

  • Growth Hacking:

 

Henüz Türkiye’de 3-5 isim harici öne çıkan olmasa da ( Sırf kalabalık olsun diye web sitelerine growth hacking sayfası ekleyen ajansları ve kişileri saymıyorum ) Growth Hacking 2020 yılının yıldızlarından olacaktır Dijital Pazarlama’da. Bunun en büyük sebebi artan reklam maliyetleri ve oluşan içerik çöplüğüdür. Bu çöplük arasından sıyrılıp kanallarda önümüze çıkacak içeriklerin çığ etkisi yarattığını ve Growth Hacking’in örnekleri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Özellikle ülkemizde sürekli artan içerik ve reklam maliyetlerini de göz önüne alırsak Growth Hacking’in daha değerli bir hale geleceğini söyleyebiliriz.

 

 

  • Mobil:

 

Yapılan aramaların %70’inin mobile ait olduğu gerçeğini bildiğimiz halde bir projenin sadece masaüstünden incelenmesi tabiri caizse en büyük intiharlardan birisi olacak. Kaldıysa, henüz web sitelerini mobile entegre etmeyen, mobil akışları incelemeyen, reklam stratejilerini mobil odaklı hale getirmeyenler 2019 bitmeden bir an önce acil eylem planı oluşturmalı!

 

 

  • Smart TV:

 

Özellikle 2018 ve 2019 yıllarında dünya geneli Smart TV kullanım oranları oldukça hızlı bir şekilde arttı ve 2020 yılında eski TV’lerin yerine smart’ların daha fazla geleceği aşikar. Dolayısı ile markaların reklam / etkileşim stratejilerini planlarken Smart TV’leri de bir kanal olarak ele almaları gerekecek. Özellikle YouTube için içerik üreten veyahut reklam kampanyası yapan markalar smart TV’lerin kullanıcı alışkanlıklarını bir an önce ele almalı.

 

 

BONUS:

Ekonomi:

Özellikle genç işsizlik artışı, lise / üniversite mezunlarının iş bulma sürelerinin oldukça uzun olması sebebi ile görece daha basit alternatif arayışlarına geçilecek. Bu gençler sosyal medya üzerinden ticaret hacmini arttıracak, evden iş yapan kişiler ve dolayısı ile evde yapılabilecek işlerde ciddi bir artış söz konusu olup, freelancer platformlara olan rağbet artacak.

 

2020 yılında özetle detayları istemeyen, sonuç odaklı, hız odaklı bir kullanıcı kitlesi bizleri bekliyor olacak. Dolayısı ile markalar kendileri ile alakalı içerik yığınları yerine daha basit, kişisel, kişiselleştirilmiş içeriklerle devam etmek durumundalar. Muhtemelen Instagram filtrelerinde kullanım azlığı görülebilir. Öze dönüş sürecine şahit olabiliriz. Kısaca sürekli üretim değil, düzenli / işe yarar üretim söz konusu olmalı. Uzun değil, olması gerektiği kadar olmalı.

 

Katkılarınız olursa yorum üzerinden belirtebilirsiniz.

Sürç-i lisan ettiysek affola.

No Comments

Yorum Yap