Google BERT Güncellemesi Nedir?

Geçtiğimiz hafta Google, arama kısmında yaptığı en yeni güncellemeyi duyurdu: BERT.
Peki Google BERT nedir?

BERT, Google arama motoru tarafından kullanıcıların sorgularına daha iyi sonuç vermesi için sunulan, botların; arama sorgusunun amacını ve içeriğini tüm arama niyetine göre yorumladığı Google arama güncellemesidir.

Google Bert Güncellemesi, yükselen teknolojilerin etkisiyle artan sesli aramaların etkisiyle 2020 yılında gerçekleşmesi beklenen diğer güncellemelerin ilk ayağı olarak görülüyor.

Henüz sadece İngilizce dilini kullanan ülkelerde yapılan aramaları kapsayan güncelleme, arama sonuçlarının şimdilik %10’unu etkilediğini belirtememiz gerekiyor. Lakin önümüzdeki günlerde farklı dillerin de konuşulduğu ülkelerde de güncellemenin aktif edileceği bildirildi.

 

Rankbrain, kullanıcıların yaptıkları sorgularda her bir sözcüğü ayrı ayrı değerlendirerek anlamlı sonuç çıkarırken, artık makine öğrenimi sayesinde sorgudan daha doğru sonuçlar sunabilmek için benzer kelimeleri dikkate alacak.
Güncellemenin amacının, doğrudan kullanıcı deneyimi olduğunu söyleyebiliriz.

 

Bir işletme olarak düşündüğümüzde Google, arama motoru kullanıcıları ve reklam verenleri sayesinde bugün dev bir şirket. Şirket olarak rekabet ettiği alanlardan birisi de kendi yarattığı pazar.

 

Arama motorunun son yıllarda yaptığı güncellemeler ve piyasaya sunduğu ürünleri göz önünde bulundurursak artık kendi bünyesinde bulunan şirketlerle de rakip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz.

Örneğin, kullanıcıların seyahat planlarını daha rahat gerçekleştirmelerini sağlamayı hedefledikleri Google Flights, Amerika ve Hindistan’da başlayan, Google Maps üzerinden yemek dağıtım işlemlerini gerçekleştirmesi bu alanda yer alan işletmelerle rekabete girdiğinin göstergesi.

 

Peki Google İşletmelerle Neden Rekabete giriyor?

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki bugün Google’ın reklam harcamalarından elde ettiği gelir, ana kalemini oluşturuyor. Artan tüketim alışkanlıkları neticesinde bir işletme olarak kazanç gördüğü alana da yatırım yapıyor. Daha önce arama algoritmasında gerçekleştirdiği majör değişikliklerden biri de Featured Snippet’lerdi.

 

 

Kullanıcıların sorguları neticesinde karşılarına çıkardığı, arama gerçekleştiren kişinin yayıncı web sitesine bile tıklamasına gerek kalmadan “rank0” adını verdiğimiz kısımda ilgili sorgunun yanıtını, Google kendi verebiliyor. Aradığı sonuca doğrudan erişen kullanıcının, böylece karşısına çıkan bağlantıya tıklamasına bile gerek kalmıyor.

Bu da hem ilgili sorguda ilk sırada görünen (Featured snippet kısmının hemen alt kısmında) işletmenin de web site trafiğine direkt olarak negatif etkide bulunuyor.

 

Yine bu güncellemeyle, ilgili sorguya en uygun sonuçları gösterebilmek için daha önceki sorgularla alakalı yine en doğru gördüğü içerikleri kullanıcıya sunuyor.

 

Google açıklamasında, BERT güncellemesiyle birlikte özellikle kişilerin gündelik hayatta kullandığı dillerle gerçekleştirdiği sorguları anlayıp yine bu dile en yakın yazılı sonuçları getirmeyi amaçlıyor.

 

Google’a göre, kişilerin yaptıkları sorgularda karmaşık dizeler kullanmalarının sebebi, arama motorunun başka türlü konuşma sorgularını anlayamama korkusu.
Yani kişi, bu uzun cümleleri yazıyor çünkü kendisine en anlamlı sonuçların gelmesini bekliyor. Karşısına çıkacak, acısını gidermeyecek içerikleri olabildiğince elemek onlarla karşılaşmamak adına sorgusunu spesifikleştiriyor.

Bu güncelleme ise tam bu noktada devreye giriyor. Google’ın kullanıcılar üzerinde yaptığı testler sonucunda ortaya çıkan, anlamlandıkları verilerle Makine Öğrenimi Algoritmaları BERT güncellemesinde kullanmış. Aşağıda BERT’in teknik kısımlarını açıklayan Danny Luo’nun aşağıdaki Meetup videosunu izleyebilirsiniz.

 

Kullanıcıların karmaşık sorgu gruplarına odaklanan, kişilere daha doğru sonuçlar getirmek isteyen Google’ın yukarıda bahsettiğim kısımlarda rekabeti daha da sertleştireceği anlamına geliyor.

İşletmelerin organik ziyaretçileri bu sebeple düşüş yaşayabillir.

BERT güncellemesinin arama sorgularındaki günlük konuşma diline odaklandığını aktaran Google, doğrudan sesli aramaya etki edecek ilk güncellemesini de yapmış oldu diyebiliriz. 2020 yılında yapılan sorguların %50’sinin sesli arama kaynaklı olacağı düşünülüyor.

 

İnsanlar Sesli Arama İle Neler Arıyor?

İnsanların,

  • %68’i sesli arama ile kısa özet bilgiler aradığını,
  • % 58’inin yerel işletmeler hakkında alakaları bilgilere erişmek için aradığını
  • % 65’i yol tarifleri aradığını,
  • % 31’i ürün ve hizmetleri karşılaştırmak için sesli arama kullandığını,

belirtiyor.

 

Google’ın Google Assistant’ı ve Amazon’un Alexa’sı, Apple’ın Siri’si ve Microsoft’un Cortana’sı gibi cihazları düşündüğümüzde, 2020 tam anlamıyla sesli aramanın odağında olacak gibi geliyor. BERT güncellemesi de odaklandığı konuşma dili sayesinde, sesli aramaya yönelik bir geliştirme güncellemesi olarak yorumlanıyor. Şimdilik İngilizce dilinde olmasından ötürü “for“, “to” ya da “not” ve “no” gibi sözcüklere bağlı aramalarda, Google’ın sunduğu sonuçlar hemen farkedilmiş.

Örneğin, İngilizce dilinde “Kaldırımsız bir tepeye nasıl park edileceğini” aradığınızda Google şimdiye kadar odaklandıkları kısmı “parking on a hill” kısmı olarak belirtirken, artık “no curb” kısmını dikkate alacağını ve kaldırımsız park etme talimatlarını içeren en iyi sonuçları göstereceğini belirtiyor.

 

 

Güncellemeyle birlikte, yukarıdaki arama sorgusu “to” ifadesiyle tetiklendi. Güncellemede gördüğümüz, Google’ın bu küçük kelimelere odaklanması sayesinde arama sorgularında daha faza başarı elde edeceği görülüyor.

 

Peki BERT güncellemesine karşı web siteleri neler yapmalı? Web Sitenizi Google BERT için Nasıl Optimize Edersiniz?

 

  • İçeriklerinizi arama motoruna göre değil, karşı taraftaki insanlar için yazmanız önemli. Doğru anahtar kelimelerinizi belirlemek içinse, sizinle rakip olarak gördüğünüz içeriklerde, index alan kelimelere odaklanın.
  • İçeriğinize, konuyla alakalı olabileceğini düşündüğünüz görsel ve videolar ekleyin.
  • Kullanıcının konuşma dilinde yaptığı aramalara odaklanarak, içeriğinizi buna göre oluşturmaya çalışın.
  • “Long tail” dediğimiz uzun anahtar kelime gruplarına odaklanarak, kullanıcıların spesifik olarak sordukları soruya yanıt vermeye çalışın. Bu sayede artan sesli aramaların odağında da kendinize yer edinebilirsiniz.Örneğin; kullanıcılar “Yazın nasıl kilo verilir” sorusunu arıyorlarsa ve bunun için oluşturduğunuz içeriğinizde yaz mevsiminde kilo vermenin dezavantajları hakkında paraflar bulunuyorsa, insanlar  bu içerikleri okumayı o noktada bırakır, web sitenizi terk ederler. Bu ve bunun gibi yorumlamalarla içerik stratejinizi genişletin.

 

Google BERT güncellemesi hiçin çektiğimiz podcast yayınımıza Spotify üzerinden de ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Kaynak:

Google Blog – Kaynak 1

Search Engine Land – Kaynak 2

Search Engine Journal – Kaynak 3

Search Engine Journal – Kaynak 4

Search Engine Journal – Kaynak 5

 

No Comments

Yorum Yap