Growth Hacking… Her geçen gün hakkında daha fazla konuşuyor ve çeşitli yazılar okuyoruz. Paylaşımlar yapıyor ve sosyal medyada tartışıyoruz. Yurt dışındaki kaynakları incelediğimiz zaman pek çok kaynağın olduğunu görüyoruz. Growth Hacking ile ilgili Türkçe kaynakların da gün geçtikçe arttığını görüyoruz. Blogumuzda da mümkün olduğunca fazla kaynak paylaşmak istiyoruz. Bugünkü yazımızda da başarılı Growth Hacking örneklerinden ön plana çıkan 9 hikayeyi inceleyeceğiz.
1. AirBNB
Hemen hemen her Growth Hacking hikayesinin anlatıldığı yazılarda bulabileceğiniz ve muhteşem bir hikayeye sahip olan AirBNB, her sene milyarlarca dolar harcanan tatil sektörü üzerine kurulan bir girişim. Site üzerinden AirBNB’ye kayıtlı olan kullanıcıların tatil için kiraladıkları evleri, kalabileceğiniz otelleri görebiliyorsunuz.
AirBNB ilk kurulduğunda kullanıcılarına hizmet verebilmesi için kiralık ev ve otel seçeneklerini sunabilmesi, bunun için de ev ve otel sahibi kişilerin ilanlarının yer alması gerekiyordu. Böylece kullanıcılar tatil seçeneklerini belirleyebilecekti.
AirBNB’nin Growth için bulduğu yöntem ise hem maliyetsizdi hem de beklemedikleri kadar büyük bir etki yaratmıştı. Amerika’nın ünlü ilan sitesi Craigslist üzerinden verilen ilanları inceleyen AirBNB, tüm ilan verenlere tek tek ulaşarak AirBNB üzerinde de ilanlarını yayınlayabileceklerini iletiyordu. Bu sayede kısa sürede on binlerce kullanıcıya ulaşan AirBNB şimdilerde milyonlarca dolar yatırım alıyor ve sektörde otoriter bir konumda.
2. YouTube
Aylık 3 milyardan fazla aramanın yapıldığı ve dünyanın en büyük arama motorları arasında olan YouTube’un, ilk kurulduğu zamanlardan itibaren günümüze kadar yaşadığı büyüme hikayesi de oldukça etkileyici. Yüklediğiniz videoların embed kodları ile paylaşılabilmesi, neredeyse bütün dijital mecralarda yer alan YouTube’un viral olarak da yayılmasına imkan sağlamıştı.
3. Twitter
Kurulduğu 2006 yılından günümüze yüz milyonlarca kullanıcıya ulaşan ve artık gündemi etkileyebilen bir güce sahip olan Twitter, ilk aylarda istediği hedeflere ulaşamamıştı. Kayıt olan kullanıcıların bir süre sonra Twitter’ı yeniden kullanmadığı fark eden yetkililer konu ile ilgili olarak derinlemesine araştırmalar yapmış, kullanıcı deneyiminden teknik geliştirmelere kadar pek çok konuda yenilik yapmıştı. Ancak fark ettikleri bir nokta Twitter’ın günümüze kadar büyümesini sağlamıştı; ilk kayıt gününde 5 ile 10 arası profili takip etmeye başlayan kullanıcılar Twitter’ı yeniden ziyaret ediyordu. Bu nedenle kayıt olan yeni kullanıcılara takip etmesi için öneriler sunan Twitter, kısa sürede yüzbinlerce kullanıcıya ulaştı.
4. Botego
İnternet siteleri için kullanıcılarıyla canlı sohbet uygulaması sunan Botego’nun Growth Hacking hikayesi de oldukça etkileyici. Başarılı bir yöntem sonunda 1 ayda 22 farklı ülkeden kullanıcıya ulaşan Botego, rakip analizi, ücretli reklam kanalları analizi ve piyasa araştırması neticesinde büyük başarıya ulaşmış. Hikayenin tamamını detayları ile okumak için bu linke tıklayabilirsiniz.
5. Visual.ly
İnfografik hazırlama ve paylaşım platformu olan Visual.ly, 2011 yılında kuruldu. Sitede yer alan infografiklere odaklanan ekip, infografiklerin yazılı içeriklere göre 30 kat daha fazla trafik alması ile hedefledikleri önceliği sağlamışlardı. Ardından 145 bin kullanıcısına teşekkür mesajı gönderen Visual.ly, bunun ardından sosyal paylaşım kanallarında kullanıcılarının paylaşımları ile birlikte daha fazla büyüdü. Üretilen infografiklerin arama motorlarında da index almasının(kayıt) ardından büyük bir Growth hikayesi ortaya çıkıyor.
6. Harry’s
Word-of-mouth marketing yani ağızdan ağıza pazarlama ile siteye trafik çekmek için bir kampanya kurgulayan Harry’s, bu kampanyanın ardından topladıkları adreslere e-posta gönderen şirket, e-postasına şirket ile ilgili duyuruları bulabileceği sosyal platformları da ekleyince, aldıkları paylaşımlar sonucunda yüzbinlerce kullanıcıya ulaştılar. Ayrıntılı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.
7. Bidsketch
Riskli bir hamle ile ücretsiz planı kaldıran ve tamamen ücretli modele geçen Bidsketch bu uygulama ile ücretsiz üyeliklere göre 10 kat daha fazla ücretli üyelik alan kullanıcıya ulaştı.
8. Dropbox
İlk kuruduğunda yeni müşteriler edinmek için ücretli kanalları kullanan Dropbox, bu hamlesi sonucunda ücretli reklam kanallarında fazla rekabet olması ve beklediğinden daha fazla bütçe harcamasından dolayı yöntem değiştirerek farklı bir yol izledi. Ücretsiz üyelikle beraber “referral” sistemini kullanan Dropbox, kayıt olan her yeni kullanıcı için hesap sahiplerine 500 MB ek alan vermeye başladı. Bu sayede büyük bir kitleye ulaşan Dropbox günümüzün otoriter dosya depolama servisleri arasında.
9. Spotify
Müzik alanındaki boşlukları doldurmak üzere yola çıkan Spotify, geliştirdiği altyapı ile günümüzün en çok kullanılan dev müzik platformları arasında. Fremimum modelden yola çıkan Spotify, daha sonra ücretli abonelik seçeneği sunuyor. Diğer platformları iyi analiz ederek yola çıkan Spotify, diğer platformlardan daha kaliteli ses seçeneği sunması ile ilk zamanlarda büyük ilgi çekti. Sınırlı bir alanda kayıt kabul etmesi ile birlikte daha fazla ilgi çeken Spotify, davetiye ile üyelik almaya başlayınca kullanıcı sayısını hızla arttırdı. Günümüzde ise milyonlarca dolar yatırım almaya devam ediyor.
Evet bir yazımızın daha sonuna geldik. İlerleyen günlerde Growth Hacking ile ilgili daha fazla yazı paylaşmaya devam edeceğiz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!