İçerik Pazarlama Stratejileri: Viral İçerik

İçerik Pazarlama Stratejileri- Viral İçerik-01

 

İçerik Pazarlama Stratejisi, son dönemlerde hızla artan rekabette şirketler için ne kadar önemli olduğunu, şirketlerin ömrü ve satışında ne denli etkili olduğunu gözler önüne sermeye başladı. Artık geleneksel medyaya değil yeni medyaya yatırımların arttığını görebiliyoruz.

 

Yeni Medyanın en büyük gücünün içerik olacağını söylemek yersiz olmaz. Fakat içerik üretilirken, dilden dile dolanıp dallanıp budaklanması, twit edilmesi, paylaşılması ve bu içeriğin viral olması için dikkat edilmesi gerekenler var. İster bir blog yazarı olun, ister web yöneticisi olun, ister şirket olun, hedeflerinizi maliyeti düşük şekilde büyütmek için içeriğe, viral içeriğe ihtiyacınız olacak.

 

Peki, virale dönük içerik pazarlama stratejisi oluşturmak için nelere dikkat edilmeli?

 

İçeriğin Sağlayacağı Faydaya: Alacağınız ürünün size bir fayda sağlaması gerekir. Maddi ya da manevi faydasının, soyut ya da somut faydasının açık ve net göz önünde bulunması gerekir. İçeriğiniz de bir üründür aslında. İnsanlar içeriğinizden ya bir şey öğrenmeli, ya eğlenmeli ya da real hayatına adapte edebileceği birikimler elde etmelidir. Ancak bu takdirde içeriğiniz değerlidir.

 

Tıklama Hevesi Uyandırmalı: Ürettiğiniz içerik insanlarda tıklama hevesi uyandırmadığı müddetçe içerik istediğiniz kadar kaliteli olsun, bir değer ifade etmez. Değeri yüz milyon dolarla ifade edilen Mashable gibi sitelerde ‘’How to’’, ‘’ 5 Ways To’’, ‘’10 Steps For’’ gibi yazı başlıklarına sıkça rastlıyorsunuzdur. Bunun sebebi insanların bu başlıkları görünce psikolojik kırılma yaşamaları, heyecanlanmaları, merak etmeleri… Birisi size bir şeyin nasıl yapılacağının formülünü veriyor, ya da birkaç adımda nasıl yapabileceğini gösteriyor. Neden tıklamayasınız ki? ‘’Tıklamak’’ insanların oturup üzerinde düşündükleri bir şey değil, diğer bir deyişle surf yaparken rastladığınız bir içeriği ‘’ya acaba tıklasam mı’’, ‘’yok yok tıklamayım’’ diye düşünmezsiniz. Karar verme süreniz anlıktır. Ya tıklarsınız ya da tıklamazsınız, her iki eylemde de düşünmezsiniz, davranışınızı akıl süzgecinden geçirmezsiniz. Bu yüzden içeriğinizin tıklanma hevesi uyandırması öncelikle içerik başlığından geçiyor. İçerik başlığında ‘’ 7 Kilit Metod’’ , ‘’ Nasıl…., ‘’Yapılır’’ gibi sözcüklere yer vermeniz o içeriğin tıklanabilirliğini arttırır. Bu tarz üç başlık seçimi dışında bir başlığa karar verecekseniz başlığınız aşırı dikkat çeken, merak uyandıran sözcükler içermelidir.

 

jtdj

 

 

Başlık Beklenen İçerikle Uyumlu Olmalı:  Eğer içerik- başlık uyumu vasatsa şüpheniz olmasın kısa süre sonra terk edilirsiniz. Siz onlara bir söz verdiniz, onlara bir yol göstereceksiniz, umut verdiniz, sözünüzü tutmalısınız. Yazdıklarınız, başlığınızı teyit etmeli, insanlar yazıyı okuduklarında aldatıldıklarını hissetmemeli, aksine bir fayda sağlamalılar. Yoksa, popülarite uğruna itibarınızı zedelersiniz. Çünkü merak edilen bir konunun formülünü maddeler halinde açıklayacaktı. Eğer vaad ettiğini gerçekleştirmemiş olsaydı, muhtemelen buraya kadar gelmezdiniz.

 

Kolay Paylaşılabilir Olmalı: Mükemmel bir başlığınız var ve başlığınıza uyan kaliteli bir içeriğiniz var ise yolun yarısını yarıladınız demektir. Yolun diğer yarısında karşınıza çıkan en önemli faktör, fayda sağlayan içeriğin paylaşmaya teşvik etmesidir. Bunun için, her içeriğinizin sonunda sosyal paylaşım butonları mutlaka bulunmalıdır, butonlar yalnızca birkaç büyük sosyal ağ oyuncusunu değil, piyasada rağbet gören 10-15 sosyal ağı kapsamalıdır. Kısaca, paylaşılabilecek her mecranın ‘’paylaş’’ butonu bulunmalıdır.

 

fhfdh

 

Arama Motoruna Uygunluk ‘SEO’: Bu madde viral bir içerik için olmazsa olmazlardan biri değil, fakat daha çok kişiye ulaşmak için Google’ın dilinden biraz anlamanız fena olmaz.

Google başlık kısmında, yazının hemen başında ve yazının sonunda anahtar kelime bulunduran içerikleri, o anahtar kelime arandığında ilk sayfalarda çıkarmayı sever. Çünkü Google, en alakalı ve kaliteli içeriği ilk sayfalarda göstermek ister ve kullanıcısını böylelikle memnun eder. Kullanıcılarını arama yaptıklarında alakasız, spam içeriklerle gereksiz bilgi bombardımanına tutmaz, en azından bunu ilk sayfalarda yapmaz.

Örneğin; infografik hakkında hizmetlerinize dair içeriğiniz arama motorlarına ne kadar uygunsa o kadar üst sıralarda görünmektedir.

 

Adsız

 

 

Burada dikkat etmeniz gereken nokta, anahtar kelimelere odaklanarak anahtar kelime işini abartıya kaçırmamak olacaktır. İlk sayfada çıkacağım diye okuyucuyu rahatsız etmemelisiniz. Eğer böyle bir amaç güderseniz Google bunu da fark edecek ve sizi arka sayfalara itecektir.

 

Doğru Zamanda Doğru Mecrada Paylaşım: Bir medya gücünüz vardır, ya da müthiş bir ziyaretçi trafiğiniz vardır, içeriğinizi kendi sitenizde paylaşmanız yeterli olabilir. Fakat eliniz bu kadar güçlü değilse elinizdeki diğer seçenekler nelerdir?

1- Sosyal medyada alakalı kişilerin Twitter hesabınızı takip etmelerini sağlamak, ya da Facebook ve diğer mecralarda alakalı kişilere kendinizi beğendirmek ve içeriğinizi bu hesaplarda yaymak

2- Özellikle B2B şirketiyseniz içeriğinizi alakalı Linkedin gruplarında paylaşmak

3- Siteniz ya da blogunuza giden ziyaretçi sayısını arttıracak faaliyetlerde bulunmak

[hs_action id=”2683″]

No Comments

Yorum Yap