Tasarım Prensiplerinin, İyi tasarım Anlayışının Babası Dieter Rams

Dieter Rams, Braun’un ürün tasarımcısıdır. Braun’daki kariyerine mimar olarak başladıktan bir sure sonra ürün tasarım bölümünün başına geçmiş ve burada yaptığı tasarımlar ile ‘iyi tasarım’ anlayışının isim babası olmuştur. Tasarladığı ürünler her zaman, temiz, sade, anlaşılır olmuştur. Apple’ın tasarımlarında esin kaynağı olduğu söylenmektedir. Peki nedir bu İyi Tasarım ?

 

İşte burada 10 temel prensip devreye giriyor.

 

1.İyi Tasarım Yenilikçidir.

İyi tasarım her zaman yenilikçi olandır. Var olan bir şeyi tasarlamanız bir şey ifade etmeyecektir. Ancak tasarladığınız şey var olan bir şeyin kopyası bile olsa, yenilikçi olup, yaratıcılığınızı kullandıktan sonra emin olun o kopya olmaktan çıkar, yepyeni bir şeye dönüşür. Bu yaklaşımı var olmayan bir şey üzerinde yaparsanız mükemmel olur.

350

 

2.İyi Tasarım Kullanışlıdır.

Bir ürün ve ya hizmet ortaya koyuluyorsa tek bir amaç vardır. O da bu ürünleri ya da hizmetleri hedef kitleye satabilmek ve bir amaca hizmet edebilmesini sağlamak. Eğer ki ürün ve ya hizmet hedef kitlenizin ihtiyaçlarını karşılamıyorsa bırakın; o tasarım kötü bir tasarımdır.

351

3.İyi Tasarım Estetiktir.

Bir ürün ne kadar amacınıza uygun olarak var olmuşsa da estetik kaygı ile yaratılmış olan her zaman kazanan olacaktır.

352

 

 

4.İyi tasarım ürünü anlamanıza yardımcı olur

Tasarım, ürünün içini dışına dökmeye yarar. Daha iyi bir tasarım ürünün yaşamasını sağlar. Hedef kitle olarak belirlediğiniz insanlar siz bu şu işe yarıyor demeden, onun işlevini anlıyorsa iyi bir tasarıma sahipsiniz demektir.

353

 

5.İyi tasarım fazla öne çıkmaz

Yapılan tasarımlar sadelik kokmalı amacına uygun tarafsız ve kontrollü olmalıdır.

354

6.İyi tasarım dürüsttür.

Hedef kitlenizin sizden beklediği şeyi, daha iyi bir şekilde sunmalı. Tutamayacağı vaatlerden oluşmamalı ve her zaman gerçekçi olmalıdır.

355

 

7.İyi Tasarım dayanıklılıktır.

Hızlı tüketim çağında olsak da önemli olan tasarlanan ürünün uzun ömürlü olmasıdır. Kısa ömrü olan tasarımlar demode ve kısa sürede tüketilen tasarımlar olacaktır.

356

 

8.İyi tasarım son detayına kadar uyumludur.

Tasarımda her şey bir arada uyumlu olmalıdır. Kullanılan hiç bir şey birbirinden ayrı olarak düşünülemez. Hepsi bir bütündür. Kapıyı açmak için kullanılan anahtarlar (Çelik bir kapınız varsa en az iki anahtarı vardır.) her ne kadar birbirinin aynısı olmasalar da bir bütün olup sizin için o kapıyı mükemmel bir uyum içerisinde çalışarak açarlar.

357

 

9.İyi tasarım çevrecidir.

Günümüzün en büyük problemlerinden olan çevre kirliliği insanların bir şey üretirken dikkat etmesi gerekenleri yerine getirmemesinden kaynaklanıyor. Çevre kirliliği bir yana görsel kirliliğe ve çevrenin yok edilmesine de sebep oluyor. Bu yüzden bir şey tasarlar ve üretirken doğru malzeme ve geri dönüşüm hesaba katılmalıdır.

358

 

10.İyi tasarım mümkün olduğunca az tasarımdır.

Rohe’ninde söylediği gibi “Less is more” (az çoktur) cümlesine, Dieter Rams babamızda katkıda bulunmuştur. Az olan her zaman daha iyidir. Çünkü gerekli detaylara konsantre olmayı ve gereksiz olanlarla vakit kaybetmemeyi sağlar. Sadelik ve basitlik her zaman var olacaktır.

359

 

Kaynak: https://dieterrams.tumblr.com/

 

 

No Comments

Yorum Yap