Dijital pazarlama ile uğraşmaya başladıysanız sıklıkla karşınıza çıkacak ve başta kafanızı karıştıracak bir konuya değinmek istedim, UTM takip kodları. UTM link, (Urchin Tracking Module) URL sonuna eklenen ve yeni oluşan URL’lerin Google Analytics üzerinden takip ve analiz etmenize yarayan kod parçacıklarıdır. Kod dediğime bakmayın; tek işlevi linklerinize anlam kazandırması yani metin olarak takip edilebilmesidir.
Bir dijital pazarlama danışmanıysanız kendinizi anlatmanız, verdiğiniz önerilerin sonuçlarını analiz etmeniz ve ölçümleyebilmeniz gereklidir. Analiz ve ölçümleme deyince hemen aklınıza binlerce dolarlık araçlar gelmesin. Aslında Google’ın sizlere sunduğu iki araç ile kampanyalarınızı analiz edip ölçümleyebilirsiniz: Bunlar Google UTM (Urchin Tracking Module) ve Google Analytics’tir. UTM linklerinizin içerisine eklediğiniz ekstra bilgi parçaları olduğu için hemen hemen her dijital ortamda kullanılabilir. Özellikle Sosyal Medya paylaşımları ve internet reklamcılığında sıkça kullanabilirsiniz.
UTM link neye benzer?
Hemen örnek vermem gerekirse www.ozansari.com/?utm_source=Netvent&utm_medium=netvent-blog-23-06-2015&utm_campaign=Blog-Yazisi linkinde soru işaretinden sonra başlayan kısım UTM’dir. Burada ozansari.com olarak link vermek yerine linkime biraz daha bilgi ekliyorum. Bu eklediğim bilgiyi daha sonra Google Analytics’de izleyebiliyorum. Google Analytics’te ozansari.com’un analizine baktığımda, UTM kullandığım için hangi kampanyadan tarafıma nasıl ulaşıldığı ile ilgili anlamlı çıkarımlar yapabiliyorum.
UTM’in bileşenleri nelerdir?
UTM 5 adet bileşenden oluşur. Bunlar:
1-utm_champaign: Kampanyanın ismi (zorunlu)
2-utm_source: Linkimin kaynağı (zorunlu)
3-utm_medium: Pazarlama aracı (zorunlu)
4-utm_term: Anahtar kelime reklamında kelime tanımlama
5-utm_content: İçerik (özellikle A/B testlerinde farklı reklamları ayırt eder)
Yukarıda verdiğim örneği tekrar buraya yazacak olursak www.ozansari.com/?utm_source=Netvent&utm_medium=netvent-blog-23-06-2015&utm_campaign=Blog-Yazisi bu link tıklandığında bana şunu söyleyecek. Blog yazısı kampanyasında, Netvent sayfasında yayımlanan, 23 Haziran tarihli yazının içeriğinde bir ziyaretçi web sayfamı ziyaret etmiş. Diyeceksiniz ki zaten düz link verseydin Analytics’te yine referansların arasında gözükecekti. Peki Netvent sayfasında aynı sayfada bir de reklam banner’ım olsaydı o zaman ne olacaktı? Yazının içerisinden mi? Yoksa banner’dan mı? Ziyaretçi aldım, nasıl çözecektim? Sorunun yanıtı gayet basit: utm_content terimi kullanarak bu sorunu kolayca çözerdim. Yazı içerisine utm_content=yazi , banner’a utm_content=banner terimlerini linkime ekstradan eklerdim. İşte şimdi aynı sayfada olsalar dahi banner’dan mı yazıdan mı ziyaretçi aldığımı analiz edebilirim.
Biraz kafa karıştırıcı olabilir. Google bunu düşünerek linklerinize otomatik olarak UTM atabileceğiniz bir araç geliştirmiş. Bu araç ile formdaki alanları doldurarak linklerinize rahatlıkla UTM kodu ekleyebilirsiniz.
Google Analytics’de UTM linklerini nasıl izleriz?
Analytics’in sol tarafta bulunan menüsünden Edinme, Kampanyalar ve Tüm Kampanyalar’a tıklıyoruz. Buradan utm_campaign kısmına yazdığınız metinlere ulaşabilirsiniz. Burada kampanya isminize tıklarsanız, kaynak ve detayı bulabilirsiniz. Benim ekran görüntüsünde görülen şu şekilde. Kampanyam sosyal medya, kaynağım Facebook (FB olarak kodladım yani utm_soruce=fb yazdım), ve detayım fb grubunda 22 Haziran’da paylaştığım görsel.
Gördüğünüz gibi ücretsiz ve kullanımı çok kolay bir araç ile dijital pazarlama kampanyalarınızı anlamlandırabilir ve doğru araçlara doğru kaynağı yatırarak başarıya daha hızlı bir biçimde ulaşabilirsiniz. Unutmayın, ölçümleyebildiğiniz her şey sizi başarıya bir adım daha yaklaştırır; beklenilen sonuçları vermese dahi…