Çalışma Dosyamı Hangi Formatta Kaydetmeliyim?

İnsanlar okuduklarının %10 unu, duyduklarının %20 sini, gördüklerinin ise %30 unu hatırlarlar. Çoğu zaman onlarca kelimeyle anlatılabilecek bir konuyu, tek bir görselle daha etkili bir şekilde ifade edebiliriz.

 

Dijital dünyada görsellerin nerede ve nasıl kullanılacağı kadar, formatları da kalitesi açısından oldukça önemlidir. Kullanılan görsellerin uygun formatta olmaması kalite kaybından, görsellerin sıkıştırılmasına kadar bizlere birçok sorun yaratırlar. Örneğin; bir fotoğrafı JPG yerine PNG olarak kaydetmek çok daha büyük bir dosya yükü oluşmasına sebep olabilir. Dosyaların formatlarını doğru kullanmamız bizlere tasarım ve geliştirme sürecinde büyük fayda sağlar. Web sitelerinde sık kullanılan görsel formatlardan PNG, JPG ve GIF ne anlama geliyor ve nerelerde kullanılıyor biraz bunlardan bahsedelim.

 

Vektör ve Bitmap (Pixel) Grafikler

 

Tasarımcı iseniz bitmap ve vektör arasındaki ayrımları bilmeniz gereklidir. Tasarımcı değilseniz ve tasarımcılarla çalışıyorsanız o zaman onların dilinden anlamak için yine bu konu hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

 

Boyutlandırma esnasında bozulmanın olmadığı, oran orantı çerçevesinde her şekilde boyutlandırabileceğiniz bir obje hayal edin. İşte vektör grafik tam olarak bunu sağlar. Günümüzde en çok bilinen ve kullanılan Adobe Illustrator ve Corel Draw bize vektör tabanlı çalışma olanağı sağlar.

 

 

Milyonlarca renkten oluşabilen ve belirlenen boyutlarda bize kusursuz görüntü şenliği sunabilen grafik biçimi Bitmap ise yan yana ve alt alta dizilen pixellerden oluşur. Pixel, bir Bitmap görüntüyü oluşturan en küçük noktadır. Pixellerle oluşan bir görüntü büyütüldüğünde – vektör görüntünün aksine – görüntü kalitesinde kayıp yaşanır. Bitmap grafikleri oluşturmak için en bilindik ve en popüler program olan Adobe Photoshop’u kullanırız.

 

JPG (Joint Photographic Experts Group)

 

JPG dijital mecralarda en sık kullanılan görsel formatıdır. Düşük boyutlarda yüksek kaliteli görsellerin elde edilmesini sağlar. JPG formatlı görseller sıkıştırıldığında %60-%70 oranında çok az kalite kayıplarıyla boyutları küçültülebilir. JPG formatlı bir dosya sıkıştırıldığında orijinalinin mutlaka saklanması gereklidir. Çünkü sıkıştırılmış dosya üzerinde düzenleme yapıp tekrar sıkıştırma uyguladığınızda bu, görselin çok daha fazla bozulmasına sebep olur. JPG formatlı görseller en doğru sonucu fotoğraflar için verir. Dosya boyutu diğer dosya formatlarına göre daha küçüktür.

 

PNG (Portable Network Graphics)

 

JPG’den sonra en sık kullanılan görsel formatı PNG’dir.PNG, GIF’e açık bir alternatif olarak geliştirildi. LZW sıkıştırma algoritmalarını kullanan bu format, özellikle internet üzerinde paylaşılan görseller için mükemmel özellikler ve avantajlar sunuyor. Ayrıca PNG şeffaf olarak kullanılabiliyor. PNG formatında bir dosyayı küçülttüğünüzde kalite olarak bir kayıp yaşamaz. Mutlaka bilinmesi gereken bir husus ise PNG ile kaydedilen dosya diğer formatlara göre biraz daha büyüktür. Dosya boyutu JPG’e göre 3-4 kat daha fazla olur. PNG formatı, bilgisayardan alınan ekran görüntülerinde, keskin kenarlı, vektörel ve metin içeren resimlerde daha başarılı sonuç verir.

 

GIF (Graphics Interchange Format)

 

15 haziran 1987’de icat edilen ve 90’lara damgasına vuran GIFler Grafik Değiştirme Biçimi anlamına gelir. Bir sayısal resim saklama biçimi olan GIF, kayıpsız sıkıştırma kullanıyor ve 8-bit renge (yani 256 renge) kadar destek veriyor.

 

PNG ve JPEG ile birlikte bilgisayar dünyasında kullanılan en yaygın resim saklama biçimlerinden olan GIF, bunlardan farklı olarak piksel tabanlı animasyonların üretilmesine olanak tanıyor. Herhangi bir videonun bir kesitiyle veya statik görsellerin bir loopa bağlanmasıyla oluşuyor. Son zamanlarda sosyal medyada fazlasıyla popüler olan GIFler neredeyse bir iletişim diline dönüşmüş ve emojileri tahtından indirmek üzeredir. İleride sinemagrafların da GIFlerin yerini alabileceği tahmin ediliyor.

 

TIFF (Tagged Image File Format)

 

Grafik, fotoğraf gibi dosyalar için kullanılan bir biçimdir. Basılı materyallerde yüksek kaliteli görsellerin için kulanılan bilgisayarlar arası ortak bir dosya formatıdır. Bu formatta kayıtlı dosyalar, herhangi bir uygulama programının sayfa içine alındığında görüntü ve zeminin renk değerlerini azaltma ve değiştirme olanağı verir. Fotoğrafların orijinal hallerine nazaran kalite kaybı yaşamaksızın sıkıştırma yapılabilmesini sağlayan ideal bir formattır. Dosya boyutları çok yüksektir. Şeffaflığı destekler.

 

Farkları bilmek neden önemli?

 

Öncelikle görsellerin kalitesi kullanıcılar için oldukça önemli. Ancak erişim sorunları, yüklenme problemleri ve dosya boyutları gibi sorunlarla birlikte kullanılan teknoloji ve ekran çözünürlüklerindeki değişimlere de bağlı olarak yetersiz kalabiliyor.Bu dosya formatlarını basılı veya dijital mecralarda, her nerede kullanacak olursanız olun amacınız her zaman kaliteli görünüm sunmak ve dosya boyutlarının optimizasyonlarının en sağlıklı şekilde gerçekleşmesidir. Bir dosya formatını belirleyici en önemli unsur ise onun ne amaçla kullanılacağıdır.

 

No Comments

Yorum Yap