Dijital Dünya’nın Veliahtları: Z Kuşağı

Z Kuşağı basit bir deyişle 1996 ve takip eden yıllarda doğan, günümüzde en büyük üyesinin 19 yaşında olduğu demografik gruba verilen isimdir. 2020 yılına gelindiğinde, bu neslin dünya çapında en büyük tüketici grubu olması öngörülmektedir. Global ekonominin geleceği olan Z kuşağı bu yüzden markalar için oldukça değerlidirler. İşin çok daha ilginci bu jenerasyon için dünya gerçekten global bir köyden ibaret. Global gelişmelerden ve trendlerden herkesten önce haberdar olan bu gençler, dijital dünyada da bir o kadar aktif. Kiminin milyonlarca abonesi olan bir YouTube kanalı var, kimisi ise Instagram’da çok yüksek takipçi sayıları olan hesaplara sahip ve günde ortalama 10 saatlerini dijital dünyada etkileşim halinde geçiriyorlar. Peki ya aslında onlar kim? Nelere ilgi duyuyorlar? Nasıl bir gelecek hayal ediyorlar?

 

İnternetime dokunma!

 

Z Kuşağı internetsiz geçen bir an bilmiyor, araştırmalara göre bu genç ve çocukların %72’si internet erişimleri ellerinden alındığında duygusal stres ve depresyon belirtileri gösteriyor. Diğer yandan bir çoğu hayatlarının büyük bir kısmında video içeriklerine yer veriyorlar. Onlar için televizyon programları ve uzun metrajlı filmler çok tercih sebebi değil. Fakat geleneksel haber yayınlarına sosyal medyada gördüklerinden daha çok inanıyorlar. Yalnız sakın onların bir sesli mesaj bırakmalarını veya uzun bir blog yazısını okumalarını istemeyin. Z kuşağının daha kısa iletişim biçimlerine tercih ediyor.

 

Toplumun her alanında eşitlik

Bu nesil, farklı aile yapıları, daha çeşitli etnik gruplar ve çok çeşitli cinsiyet rolleri ile büyüdükleri için hayatın her alanında eşitliğe önem veriyor. Sadece toplumda değil, aynı zamanda reklamlarda da çeşitlilik, eşitlik ve ayrımcılık yapılmamasının gerektiğini düşünüyorlar. Kendi yaş gruplarının dünyayı değiştireceklerine inanıyor ve bu hedefe ulaşmak için çok çalışmaktan korkmuyorlar.

 

Sürekli çevrimiçi etkileşim

 

Gündelik yaşantılarında sürekli etkileşim halinde olduklarını eminim ki siz de gözlemlemişsinizdir. Alışverişe çıkmadan önce, Pinterest, Instagram, Facebook ve YouTube gibi platformlarda fikir sahibi olmak için arama yapıyorlar. Ne zaman mağazada alışveriş yapıyorlarsa, WhatsApp ile arkadaşlarından gerçek zamanlı geribildirim alıyorlar.

Daha önceki neslin satın alma süreci basitti: gör ve satın al. Dijital dünyanın varislerinin ise satın alma davranışları daha çok ‘ilham’ üzerine kurulu.

Sayılarla Z Kuşağı

 

  • Bireysel olarak günlük ortalama 10 saat 19 dakika çevrimiçi teknolojik alet kullanıyorlar.
  • Hepsi bir günde toplamda 5 milyar 100 milyon arama gerçekleştiriyor,
  • 4 milyar YouTube içeriği görüntülüyor,
  • 500 bin tweet atıyor,
  • 1 milyon uygulama indiriyor.
  • “Başarı senin için nedir?” sorusuna;%75 oranında yüksek maaşa sahip olmak, %60 oranında neyden zevk alıyorlar ise o işi yapmak, %75 oranında kim olduğunla mutlu olmak, %69 oranında bir fiziksel görünüme sahip olmak ve %56 oranında ise saygın bir üniversiteden mezun olmak diyor.
  • %80’i gece cep telefonu ile beraber uyuyor ve %89’ı uyandıklarında ilk iş olarak telefonlarını kontrol ediyor.
  • %85’i Youtube’u diğer sitelerden daha çok ziyaret ediyor.
  • %93’ü ev alışverişine etkide bulunuyor.
  • % 34’ü, markaların onlara sosyal medya yoluyla % 33’ünün e-posta yoluyla ve % 28’inin çevrimiçi reklamlarla ulaşmasını istiyor.
No Comments

Yorum Yap