Facebook, insanların geleceklerini öğrenmenin formülünü buldu!
Facebook’un bir süredir insanlık tarihinde çığır açacak projelerini geliştirdiğini hep okuyorduk. Ama geçtiğimiz günlerde NY Times’ta yer alan haber hepimizi gerçek anlamda bir kez daha düşündürdü. Haberi oluşturan yazarın kaynak olarak verdiği patent numaralarını araştırdığımızda karşımıza gerçekten çok ilginç şeyler çıktı.
Sadece dijital veriler üzerinden Amerika’da seçimlerin reklamlarla manipüle edildiğinin kanıtlanmasının ardından ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalı birlikte Facebook’u farklı alanlarda aksiyon almasını engellememiş görünüyor.
Henüz internete erişimi olmayan Afrika ülkelerine gökyüzünden internet dağıtımını gerçekleştirecek araç projesinden vazgeçen şirket, kullanıcılar üzerinde daha kesin öngörülerde bulunmak istiyor.
NY Times’ta yer alan bilgiye göre patent başvurusunda bulunulan yeni algoritma sayesinde kişilerin sosyal medya kullanım tarzlarından ne zaman evlenebileceğini, sosyo-ekonomik statülerinde olan değişimleri daha iyi öğrenmeyi amaçlıyor.
Bize daha çok futuristik film ve dizileri anımsatan Facebook daha önce, İngiltere’nin Brexit süreci ile Avrupa Birliği’nden ayrılmasına sebep olduğunu ve Amerikan seçimlerinde kullanılan reklamlarla seçimlerin manipüle edildiğini aktarmıştı. Şirket CEO’su Mark Zuckerberg konu hakkında ABD Kongresi’nde ifadeye çağrılmıştı.
Facebook’un bir diğer patent başvurusu da ‘Çevre Dinleme’ olarak geçiyor. Metinleri incelediğimizde cep telefonlarının mikrofonları sayesinde kişilerin TV’lerde ne izlediğini öğrenmeyi amaçlıyor.
Bu sayede Facebook’un herhangi bir şekilde online olarak mikrofonları ‘henüz’ dinlemediğini de bir şekilde anlamış oluyoruz. Lakin algoritmanın amacı kullanıcıların telefonları yoluyla ne izlediklerini öğrenmek olsa da, bu mikrofonlar sayesinde televizyonla etkileşimde olmasak bile kişilerin özel hayatları hakkında da veri toplayabileceğini düşünmeden edemiyoruz.
Şirketin 2012’den beri patent başvurusunda bulunduğu algoritmaları düşündüğümüzde, kişilerin paylaşımlarından; cinsiyetlerini, siyasi görüşlerini, medeni durumları gibi tahminlerde bulunabiliyordu. Google üzerinden de görülebilen bu patent başvurusu incelendiğinden günümüz teknoloji dünyasının gerçek bir fütüristik filme gebe olduğunu görmemek elde değil.