Facebook Google’ı Nasıl Suçladı?

 

Bugün mobildeki kullanıcı trafiğinin artmasıyla, işletmelerin  dijital dönüşüm planlarında ilk sıraya koydukları mobil gelişim süreçlerindeki gelişim Facebook tarafından reklam maliyetlerine de yansıtılmıştı. Daha önceki yazımda da bahsettiğim, Facebook gerçekleştirdiği güncellemeler ile 3 saniyeden fazla bekleme süresi tespit ettiği, web site bağlantı reklamlarının; güncelleme sonrası daha az kişiye eriştirileceğini aktarmıştı. Tabi bu durum ilgili işletme sayfasının reklam maliyetlerine de yansıyacak demekti bu.

Başta KOBİ’lere direkt ve en hızlı biçimde müşteri bulmalarını sağlayacak, Facebook’un sunduğu ‘Potansiyel Müşteri Bulma Formu’ sayesinde, reklamveren hedef kitlede formu dolduranların bilgilerine kolaylıkla erişebiliyor.

 

 

Form taslağında kendilerinin oluşturduğu şablon soruların kullanılma durumu ise burada en önemli unsur. Zira formun kendi yapısında bulunan bu soru kalıplarına API’nin gördüğü benzer ya da aynı sorular direkt olarak reklamların reddedilme sebebi. Bunu da çok güzel deneyimledik. Hedef kitlemize karşı ihtiyacımız olan verilerden birini soru olarak eklediğimizde, reklamın reddedildiğini gördük. Konu hakkında destek birimiyle görüştüğümüzde önce bizlere şablonda hazır olan bir sorunun, ekstradan eklenemeyeceğine dair bir mail attılar. İncelediğimizde böyle bir şablon soru görmediğimizi belirttik. Derken tarafımıza yönlendirdikleri bir temsilcinin ana dili Türkçe olması sayesinde haklılığımız ortaya çıktı.

 

 

Öğrendiğimize göre reklam modülündeki API’nin bazen çeviri hataları yapabildiğini, aynı soruyu sormadığını belirten reklamverenler için bile ilgili taslağı hata zannederek kendisinin otomatik olarak reddettiğini paylaştılar. Bu konuda da suçlu olarak Google görünüyor. 😊 Zira tüm çeviriler Google Translate aracılığıyla yapılıyormuş reklamlar için. Hatta bu durum için bir de geliştirici hazırlamışlar. Siz de Facebook’un şimdilik kullandığı Google Translate’e karşı yeni geliştiricisine katkı sağlamak için linke tıklayabilirsiniz.

 

 

Sanırım konu hakkında şikayetlerin gelmesi bu konuda mühendislerin de aksiyon almasını sağlamış. Demem o ki eğer bir KOBİ’yseniz, web sitenizin mobil görünümü sıkıntılı olup bir de geç açılıyorsa ya da bir kampanya yürüten bir reklamverenseniz benim en büyük tavsiyem kesinlikle müşteri formları bulunmaz bir nimet. Lakin forma eklediğiniz sorulara dikkate etmekte fayda var.

Sevgiler.

No Comments

Yorum Yap