Geçmişten Günümüze Google’ın Gelişimi

geçmişten-günümüze-googleın-gelişimi

Günümüzün en popüler arama motoru olan Google’ın geçmişten günümüze yaşadığı macerayı inceleyeceğiz. Google’ın şirket olarak yaşadığı kırılma noktaları ve kullanıcılarına sunduğu yenilikleri aktaracağız.

İlk zamanlarda bir dizin olarak ortaya çıkan arama motorları, dikeyde işlemlerin yapılabildiği(sitelerin, kullanıcıları tarafından gönderildiği ve editör onayı sonrasında onaylandığı) bir şekilde işliyordu. Ancak 90’lı yılların başında temelleri atılan ve diğer arama motorlarından farklı bir yapı ortaya koyan Google, arama motorlarının yönünü değiştiren bir teknoloji geliştirecekti.

Stanford Üniversitesi’ne kayıt olmaya hak kazanan Sergey Brin ile onu gezdirmek üzere görevlendirilen Larry Page, üniversitenin ilk günlerinde tanışmışlardı. İlk zamanlarda çok anlaşamadıkları söylense de 1996 yılında Backrub adı verilen bir arama motoru kurdular ve Stanford Üniversitesi’nin sunucularında çalıştırmaya başladılar. Backrub, sunucuların kaldıramayacağı bir büyüklüğe ulaşınca Larry Page ve Sergey Brin, yeni bir sunucuya geçmeye ve yeni sunucuya geçiş yaparken de arama motorlarına yeni bir ad vermeye karar verdiler. Biraz beyin fırtınasının ardından 10 üzeri 100 anlamına gelen “gugol” kelimesinden yola çıkarak “Google” ismi ortaya çıktı.

google ilk hali

2000 yılına kadar şirketin kurulması ve yatırım alması süreçleri geride kalınca, dizininde 1 milyar URL’e ulaşan Google dünyanın en büyük arama motoru haline geldi. İlerleyen yıllarda şirket gelirlerinin %90’a varan kısmını oluşturacak Adwords’ü de bu zamanlar da kuruldu.

adwords1

Kullanıcılarına bilgiyi en hızlı bir şekilde ulaştırmayı felsefe edinen Google, bu amaçla sürekli kendini yenilemiştir ve yenilemeye de devam ediyor.

Kullanıcılarının alışkanlıklarını takip ederek kendini geliştiren Google’ın, gelişimi ile ilgili bilgi verdiği ilginç bir dipnotu paylaşmak istiyorum. “Evolution of Search” adlı videoda 2001 yılında bir kırılma noktası yaşandığı söyleniyor, bu kırılma noktasının Google’ın sunduğu “Google News” hizmetinin nasıl ortaya çıktığı ile ilgili bilgiler içeriyor. 11 Eylül 2001’de yaşanan “İkiz Kule Olayları” saldırılarında konu ile ilgili anlık yapılan “İkiz Kuleler” aramalarında genel bilgiler veren siteler çıkıyordu.

google 2001

Bu konu ile ilgili olarak beyin fırtınası yapan Google ekibi, arama yapılan anahtar kelimeler ile ilgili güncel haber sonuçlarını önce ana sayfaya sonra da arama sonuçlarına dahil etti.

google 2001 haberler

google 2001 news

Her gün büyümeye devam eden Google, dizine eklenen site sayısının artması ile birlikte çeşitli algoritmalar yayınlamaya başladı. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) kavramının yavaş yavaş ortaya yaygınlaştığı bugünlerde ilk versiyonu sürekli geliştirilen PageRank algoritması esas alınıyordu. İlk zamanlarda alan adlarında anahtar kelime ve kod yapısında meta etiketleri içeren siteler üst sıraya çıkarken, site sayılarının artması ile birlikte, sıralama algoritması değişmeye başladı. Tabi bu arada Google, popüler servisleri satın almaya devam ediyordu.

2003 yılında ünlü blog servisi Blogger’ı satın alan Google, servislerini genişletti.

Blogger-Logo

2005 yılında görsel aramaları yayına alan Google, yine bir ilki başarmış ve çok başarılı sonuçlar elde etmişti. Arama sonuç sayfalarının tasarımları ve kullanıcı kolaylığı Google’ın daha fazla büyümesine olanak sağladı. Görsel aramaların ardından haritalar servisini de yayına alan Google, artık her anlamda kullanıcıları istediği bilgilere ulaştırma yolunda büyük bir adım daha atmış oldu.

2006 yılına kadar olan süreçte pek çok servisini hayata geçiren Google, tarihinin en büyük satın alımlarından birisini gerçekleştirerek, dünyanın en büyük video arama motoru ve servisi olan YouTube’u satın aldı.

youtube

2008 yılından itibaren büyüme hızı anlamında en büyük adımlarını atan Google, arama algoritmasındaki güncellemeleri ile birlikte adından söz ettirmeye başladı. İnternetin sosyal medya ile birlikte ani büyümesi sonucunda hızla artan internet sitesi sayısı, sınıflama ve tasnif anlamında Google’ı yeniliklere itti. Aynı zamanda beta sürecini aşan ve 2004’te kurulurken Googlemail olarak hayatını sürdüren yeni Gmail büyük bir ses getirdi. Yine 2008 yılı içerisinde sonradan Google Play olarak adı değişecek olan Android uygulama platformu “Google Market” hayata geçti.

 

google play

2008 yılından günümüze değin Google Çeviri, Takvim, Anında Arama, Akıllı Arama Sayfaları gibi bu yazıya sığdıramayacağımız pek çok özelliği hayata geçiren Google, 2008 yılı sonrasında sosyal medyaya yeni kuracağı servislerle girmeye çalışıyordu.

2004’te Türk yazılımcı Orkut Büyükkökten’in geliştirdiği sistemle kurulan ve dünya çapında beklenen başarıyı gösteremeyen Orkut’un ardından, Buzz gibi yeni mecralarla kullanıcıların karşısına çıkan Google, yine başarıyı yakalayamadı ve son olarak 2011’de hayata geçirdiği Google+ ile bu alanda yoluna devam ediyor.

Google-Plus-Logo-650x318

 

Kuruluş hikayesinden, getirdiği yeniliklere ve büyük satın alımlarıyla Google’ın geçmişten günümüze kadar süren macerasını meraklılar için özetlemeye çalıştım.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

 

[hs_action id=”2688″]

No Comments

Yorum Yap