İçerik Pazarlaması Araçlar Seti [İnfografik]

 

Inbound metodolojisinin temelinde de olduğu gibi, içerik pazarlamasında da süreç 360 derecelik bir döngünün içerisinde devam eder. İçeriğin oluşturulması ve paylaşılması, üzerinde en çok durulan konular arasında yer alsa da, aslında 5 temel adım söz konusudur: İçerik fikri, içerik organizasyonu, içerik oluşturma, oluşturulan içeriklerin paylaşımı ve analiz. Ancak süreç analiz ile bitmez: Analizler sonucunda elde edilen verilerden yola çıkılarak ve planlama yapılarak ilk aşama olan içerik fikrinden yeniden başlanır. İçerik Pazarlaması Araçlar Seti, bütün süreçlerde kullanabileceğiniz araçları derlemek ve hazır bir kaynak edinmenizi sağlamak için oluşturulmuştur. Peki, infografikte de üzerinde durulan 5 temel adımın her biri ne anlama geliyor?

1- İçerik Fikri: Genellikle en çok zorlanılan süreç, hedef kitleyi yakalayacak içeriklerin konularının bulunduğu ilk aşamadır. Burada detaylı hedef kitle analizinin yapılmış olması işinizi birçok açıdan kolaylaştıracaktır: Hedef kitlenizin hangi soruları sorduğu, hangi konu başlıklarıyla ilgilendikleri ve hangi anahtar kelimeler üzerinde yoğunlaştıkları çok büyük önem arz eder. Bütün bunlar hakkında fikrinizin olması ya da direkt olarak hangi soruya cevap vereceğinizi bulabilmeniz için yukarıdaki kaynaklar büyük ölçüde yeterli olacaktır.

2- İçerik Organizasyonu: İçerik pazarlaması devamlılığı olan, olmak zorunda olan bir süreçtir. Bu nedenle kaynakları toplayabilmek ve derleyebilmek çok önemlidir. İçerik fikirlerinizi günlük olarak bulup her gün aynı sıkıntıyı çekmek yerine, kendinize bir havuz ve takvim oluşturarak büyük bir iş yükünden kurtulabilirsiniz. Bu kısımda düzenliliği sağlamanız, hem içeriklerin kalitesini arttıracak hem de özellikle haftasonları gibi kurumsal firmalar için içerik üretilmesinin zor olduğu zamanlarda yararlanabileceğiniz bir havuz olmasını sağlayacaktır.

3- İçerik Oluşturma: İçeriğinizin türü çoğunlukla, hedef kitlenizin taleplerine göre şekillenir. E-kitaplar, infografikler, blog yazıları, video içerikler gibi birçok türü kullanırken analiz kısmında elde ettiğiniz verilerden yola çıkarak bir seçim yapmanız gerekir. Doğru bir içerik türü konumlandırmasının ardından, yukarıdaki kaynakları kullanarak istediğiniz etkiyi yaratacak içerikleri oluşturmaya başlayabilirsiniz.

4- Paylaşım: İçeriklerinizi paylaşabileceğiniz kanalların farkında olmak, maksimum kitleye ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Paylaşımı sadece sınırlı takipçi kitlesinin olduğu sosyal medya hesaplarınızda yapmak artık yeterli değil. Hedef kitlenizi besleyecek içeriklerinizi, onların bulunduğundan emin olduğunuz bütün kanallar yolu iletmeli ve düzenli olarak mutlaka ölçümlemelisiniz.

5- Analiz: Ölçümleyemediğiniz hiçbir şeyi başarmış sayılmazsınız. Mükemmel içerikleri mükemmel kaynaklarda paylaşmış ve hedef kitlenize istediğiniz şekilde iletmiş olabilirsiniz. Peki sonuçlar sizi tatmin edecek nitelikte mi? Rutin bir şekilde devam ettirdiğiniz içerik planlamanız aslında çok daha iyi sonuçlar getirebilir mi? Bu ve benzeri soruların cevabını bilmeden ilerlemek, sadece yapılması gereken bir işi zorunlu olduğu için özensizce yapmak anlamına gelir. Bu nedenle mutlaka içeriklerinizin istediğiniz dönüşümü ne ölçüde sağladığını analiz edin. Ancak en sağlıklı analizi yapabilmek için de sürecin en başında gerçekçi hedefler koymayı ihmal etmeyin.

Biz Netvent ekibi olarak; sektörümüze ait otorite blogları takip etmek için Feedly’yi, başlıklarını ve konularını beğendiğimiz makaleleri daha sonra detaylı bir şekilde inceleyebilmek için Pocket’ı, incelediklerimiz arasından faydalı olduklarını düşündüğümüz yazıları ekip arkadaşlarımızla paylaşmak için Sendtoinc’yi ve sosyal medya hesaplarımızda paylaşmak istediğimiz yazıları planlamak için ise HubSpot’u kullanıyoruz. Netvent içerisinde bu alışkanlığın bir şirket kültürü olarak devam etmesi, hem bilgilerimizi güncel tutmaya hem de yeni içerik fikirleri üretmemize yardımcı oluyor. İçeriğin önemini kavrayan ve gücünden faydalanmak isteyen herkese, benzer bir strateji izlemelerini ve yukarıdaki araçları incelemelerini tavsiye ediyoruz.

 

No Comments

Yorum Yap