SEO 101: Sık Kullanılan SEO Terimleri ve Anlamları

SEO-101-

Herkese merhabalar! Bu hafta SEO’ya yeni başlayanlar için sık kullanılan SEO terimleri ile ilgili bir kaynak hazırlamaya karar verdik. Dijital dünyada sıkça duyduğumuz SEO terimlerini kullanarak kısa açıklamalarla “SEO Nedir?” sorularına cevaplar vereceğiz. İlerleyen günlerde orta ve ileri düzey SEO anlamında da kaynaklar paylaşacağız.

 

Site İçi SEO (On-Page SEO)

on-page-seo

Nedir?: Sitenin ana sayfasından başlamak üzere tüm site içerisinde yapılan SEO değişikliklerini belirtir.

İpucu: Site içi SEO yapısının en az hata ile kurgulanması, arama motoru yazılımlarının siteye girdiğinde verileri rahat okumasını ve anlaşılabilir olmasını sağlar. Aynı zamanda kullanıcı deneyimini de arttırır.

 

Başlıklar (Title)

title

Nedir?: Başlıklar yani Title’lar sitenizin her bir sayfasının başlığını belirtir. Arama sonuç sayfalarında(bu terimi de birazdan açıklayacağız.) doğrudan görüntülenirler.

İpucu: Arama sonuç sayfalarını ücretsiz bir reklam alanı olarak düşünebilirsiniz ve bu sayfalarda en doğal yapıyı kurgulayarak kullanıcıların dikkatini çekmeye çalışın! Arama motoru yazılımları her sayfanız için farklı başlıklar kullanmanızı tavsiye eder. Etkili ve SEO uyumlu başlıklar tıklanma oranlarını arttırır. Arama motorları, sonuç sayfalarında 55 karakteri doğrudan gösterir.

 

Meta Açıklama (Meta Description)

meta description

Nedir?: Meta açıklamalar yani Meta Description’lar, sitenizde yer alan her bir sayfa ile ilgili kısa özetler içermektedir.

İpucu: Yukarıda Title alanları için anlattıklarımız burada da geçerli. Arama motoru yazılımları her sayfanız için farklı açıklamalar kullanmanızı tavsiye eder. Etkili ve SEO uyumlu açıklamalar tıklanma oranlarını arttırır. Arama motorları, sonuç sayfalarında 160 karakteri doğrudan gösterir.

 

Robots.txt

robots txt

Nedir?: Robots.txt dosyası arama motoru yazılımlarının siteyi ilk ziyaret ettiğinde baktığı dosyalardan bir tanesidir ve site ile ilgili hangi sayfaları ziyaret edeceği, hangilerini kayıt altına almaması gerektiği ile ilgili bilgiler sunar.

İpucu: WordPress, Joomla gibi hazır içerik yönetim sistemleri robots.txt dosyalarını otomatik olarak kurgular. Sitenizde arama motorları tarafından kayıt altına alınmamasını istediğini dosyaları robots.txt’da belirtebilirsiniz.

 

Site Haritası (Sitemap)

sitemap site haritası

Nedir?: Site haritası, robots.txt gibi arama motorlarının siteyi ilk ziyaret ettiğinde baktığı diğer dosyalardan bir tanesidir. Site haritasında, site içerisinde bulunan bütün sayfaların linkleri yer alır. Arama motoru yazılımları bu sayede siteyi daha hızlı gezme imkanı bulur.

İpucu: Site haritası kullanımı, arama motorlarının işini kolaylaştırdığı için bir artı puan hanemize yazılır.

 

SEO Uyumlu İçerik – İçerik Optimizasyonu

içerik optimizasyonu seo uyumlu içerik

Nedir?: SEO uyumlu içerik, anahtar kelimelerin metin içerisine yoğunluk olarak iyi bir şekilde yer almasını ve kullanıcıya istediği bilgiyi veren içerikleri belirtir. İçerik optimizasyonunda en önemli noktalar kullanıcı deneyimi, kaliteli içerik ve anahtar kelimelerdir.

İpucu: Sitenizde yer alan içerikler, kullanıcılarınıza sunduğunuz en önemli bilgi kaynaklarıdır. Arama motoru yazılımları sitelerde yer alan içeriklerin kelime sayılarını ve kullanıcıların ortalama ne kadar sürede içerikleri okuduğunu anlayabilmektedir. Örneğin; 400 kelimelik bir içeriğin ortalama 3 saniye okunması o içeriğin kullanıcıya istediği bilgiyi vermediğini gösterir.

 

Anahtar Kelime Kullanımında Spam Yapmak (Keyword Stuffing)

keyword stuffing - anahtar kelime spam

Nedir?: Sıralamalarda ilk sayfayı hedeflediğiniz anahtar kelimeleri kullanıcılar için anlamsız diziler şeklinde ardı ardına kullanmak İngilizce olarak “Keyword Stuffing” anlamına gelmektedir.

İpucu: Türkiye’de özellikle haber sitelerinde içeriklerde ve WordPress tabanlı sitelerde(etiket kullanımında) bu tür kullanımlara rastlıyoruz.

 

Meta Etiketler (Meta Tag)

meta-tags

Nedir?: Bir web sitesini teknik ve kodsal anlamda arama motoru yazılımlarına tanıtırken kullanılan ifadelerdir. Title, Meta Description gibi etiketler Meta Tag’lar içerisinde yer alır .

İpucu: SEO’nun doğru bilinen yanlışları yazı dizimizde meta tag’ların doğru kullanımları ile ilgili ipuçlarını bulabilirsiniz.

 

Site Dışı SEO (Off-Page SEO)

site-disi-seo-ufak

Nedir?: Site dışı SEO, sitenizin aldığı linkler, marka bilinirliği doğrultusunda yapılan çalışmaları belirtir.

İpucu: Etkili ve organik bir link inşası ile hem SEO değerlerinizi yükseltebilir, marka bilinirliğinizi arttırabilir ve sıralamalarınızı daha iyi konumlara getirebilirsiniz.

 

Arama Sonuç Sayfaları (SERP)

serp - arama sonuç sayfası

Nedir?: Arama motorlarında yaptığımız aramalarda ekranımıza gelen sonuçların yer aldığı sayfalardır.

İpucu: Title ve Meta Description alanları arama sonuç sayfalarında doğrudan görüntülenirler. Kullanıcı uyumlu ve anahtar kelimeleri içeren yapılar iyi kurgulayan siteler, tıklanma oranlarını da arttırırlar.

 

Backlink

backlink nedir

Nedir?: İnternette sitenizin dışında yer alan sitelerden sizin sitenize verilen linkleri belirtir.

İpucu: Bu linkler, sitenin footer, header diye tabir edilen kısımlarından ve yazı içinden verilebilir. Organik yollarla alınan kaliteli linkler Google sıralamalarınıza ve marka bilinirliğinize doğrudan etki eder.

 

Domain Otorite Değeri

domain otorite nedir

Nedir?: Dünyaca ünlü SEO komünitesi ve SaaS SEO yazılımları sunan Moz’un geliştirdiği bir metrik olan domain otorite değeri, 0 ile 100 arasında bir değer belirtir ve site içi SEO metrikleriniz ile birlikte sitenizin aldığı linkleri değerlerini de hesaba katar.

İpucu: Yeni açılmış bir sitenin domain otorite değeri 1’dir.

 

Sayfa Otorite Değeri

sayfa otorite değeri nedir

Nedir?: Yine Moz tarafından geliştirilmiş bir metrik olan sayfa otorite değeri, sayfanızın site içi SEO durumunu ve sayfanızdan yapılan link çıkışları ile aldığı linkleri analiz ederek 0 ile 100 arasında bir değer belirtir.

İpucu: Sayfalarınızda yer alan içeriklerde, SEO değerleri yüksek ve alanında otoriter sitelere link vermek (Vikipedi gibi) sayfa otorite değerinizi arttırır.

 

Trust Flow Değeri

trust flow nedir

Nedir?: Türkçesi ile “Güven Akışı, Güven Skoru” olarak tanımlayabileceğimiz Trust Flow, Majestic tarafından geliştirilmiştir. Sitenizin aldığı linkleri kalitesine göre incelemektedir. 0 ile 100 arasında bir puan belirlenir.

İpucu: Değeri sizden yüksek olan sitelerden link almak, Trust Flow değerinizi arttırır.

 

Citation Flow Değeri

citation flow nedir

Nedir?: Citation, Türkçe anlamı ile “Çağrı, Alıntı, Aktarma” anlamına gelmektedir. Majestic tarafından geliştirilen Citation Flow, sitenizin aldığı link sayısına göre 0 ile 100 arasında bir puan belirler.

İpucu: Değeri sizden yüksek olan sitelerden link almak, Citation Flow değerinizi arttırır.

 

Google Dance

google dance nedir

Nedir? Özellikle son iki yıl içerisinde arama motorları neredeyse 3-4 ayda bir güncellemeler yayınlamıştır . Bu güncellemeler ile tüm siteler sıralamalarında dalgalanmalar yaşar. Bu da Google dance yani dalgalanma anlamına gelir.

İpucu: SEO’yu anlatırken, analizler sunarken sürekli doğal yapılar üzerinde durmaktayız. Google doğal olmayan yollarla link alan siteleri cezalandırmaktadır.

 

Sandbox

google sandbox nedir

Nedir?: Google, doğal olmayan yollarla yükselmeyi hedefleyen siteleri cezalandırmaktadır. Sandbox cezası durumunda sitenin arama motorlarına kayıtlı bütün sayfaları silinir ve cezai durumlar ortadan kalkana kadar site arama motorlarında görünmez.

İpucu: Eğer ceza aldıysanız, cezai duruma neden olan noktayı bulmak için Zararlı Link Analizi ve Google Sandbox/Filtre cezası yazılarımızda belirttiğimiz adımları uygulayabilirsiniz.

Google, Sandbox cezası ile ilgili SEO araçları yazımızda tanıttığımız Webmaster Tools’a bildirim gönderir.

 

Filtre

google filtre cezası nedri

Nedir?: Google’ın sandbox cezalarından önce verilen sıralama cezalarıdır. Planlama yapılmadan alınan linkler, anlamsız ve tekrar eden içerikler siteyi filtreye sokabilir.

İpucu: Filtre cezalarında arama motorları doğrudan bir bildirim vermez. Filtre cezasını Analytics üzerindeki ani organik trafik değişimlerinden anlayabilirsiniz.

 

 

Bonus: SEO ile Birlikte Bu Terimler de Sık Kullanılıyor!

Doğrudan SEO ile ilgili olmamakla beraber, pek çok dijital kaynakta bu terimleri de sıklıkla duyacaksınız;

Webmaster

Webmaster

Nedir?: İnternet sitesini geliştiren ve yöneten kişi anlamına gelir. İngilizce “Master” kelimesi uzman anlamına gelmektedir. Webmaster’lar sitenin yazılım, grafik-tasarım, SEO gibi işleriyle ilgilenebilirler.

İpucu: Webmaster forumlarını ziyaret ederek konu ile ilgili topluluklara ulaşabilir, pek çok kaynağa erişebilirsiniz.

 

WordPress

wordpress nedir

Nedir?: İçerik yönetim sistemleri arasında en yaygın ve popüler olan açık kaynak kodlu WordPress, sunduğu altyapı ile kolay yönetilebilir internet siteleri oluşturmanızı sağlar.

İpucu: WordPress’in komüniteleri ile birlikte SEO ve kullanıcı uyumlu temalar ile sitenizi daha etkili kullanmanızı sağlayan eklentileri mutlaka inceleyin!

 

Joomla

joomla nedir

Nedir?: WordPress’in ardından en popüler açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemidir.

İpucu: Tıpkı WordPress gibi aktif bir komünitesi vardır. Kullanıcılar tarafından geliştirilen temaları ve eklentileri inceleyebilirsiniz.

 

Adsense

nedir

google adsense nedir

google adsense nedir

Nedir?: Google’ın webmasterlar için yayıncı uygulamasıdır. Adsense sayesinde webmasterlar web sitelerine koyduğu reklamlar sayesinde para kazanabilir.

İpucu: Her konuda seçici olan Google, bu konuda da boş geçmiyor. Adsense reklamları başvuran her sitede yayınlanmaz. Ayrıca Adsense reklamı barındıran bir site ise aldığı trafik durumuna göre çok güzel kazançlar elde edebilir.

 

Adwords

nedir2

Nedir?: Google Adsense’nin reklam verenlere yönelik sürümüdür.

İpucu: Adwords reklamları Adsense kullanan internet sitelerinde ve Google’ın arama sonuç sayfalarında yayınlanır. SEO’da üst sıralarda yer alamayan ve yeni kurulan siteler, hedefledikleri anahtar kelimelerde arama sonuç sayfalarındaki reklamlarda yer alabilirler.

 

Bu Terimlerin Devri Bitti!

Aşağıda yer verdiğimiz terimler, 2-3 yıl öncesine kadar sıkça duyduğumuz ve sitenizin sıralamalarına doğrudan etki eden metrikler durumundaydı. Günümüzde bu terimlerin kullanım sıklığı her ne kadar çok olsa da arama motorlarının ( Özellikle Google ) gözünde değerleri bitmiştir.

Meta Keywords

Nedir?: Tıpkı Title ve Meta Description alanları gibi her sayfanın yapısında bulunması organik trafiği arttırabilecek bir etken olan Meta Keywords, sayfanızda bulundurduğunuz içeriklerin anahtar kelimelerinin yer aldığı bir alandı ve arama motoru yazılımlarına yönelikti. Ancak Google’ın daha akıllı bir yapıya geçmesinin ardından Meta Keywords tarihe karıştı.

Pagerank

google pagerank nedir

Google’ın web sitelerine verdiği sayısal bir değerdir. Pagerank, Google’ın sitenizin diğer sitelerden aldığı linkler doğrultusunda  anlamını taşımaktadır. Pagerank değeri yüksek olan siteler Google tarafından daha çok önemsenir ve sıralamalarda daha üst sırada çıkarlardı.

İpucu: Pagerank’in kısaltılmış hali ‘PR’ şeklinde ifade edilir.

 

Pagerank Güncellemesi

Nedir?: Google’ın son zamanlarda güncellemediği, sıralamalara etki eden bir konumdan çıkardığı, geçmiş yıllarda normal şartlarda her 3 ayda bir gelen bir güncellemedir.

 

Link Değişimi

link değişimi nedir

Nedir?: Kendi değerinizde olan bir site ile karşılıklı link değişimini belirtir. Bu sayede alınan linkler SEO değerlerinize etki eder ve sıralamalarda daha yüksek konumlar elde edebilirdiniz.

 

Dijital dünyada SEO ile ilgilenen kişilerin sıkça duyduğu terimleri ve anlamlarını paylaştık. Sizler de bu yazımıza katkıda bulunabilir ve görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

[hs_action id=”2688″]

No Comments

Yorum Yap