Inbound Pazarlama KOBİ’ler için Gerekli Mi?
- 14 Mayıs 2015
- Girişimcilik, Inbound Pazarlama Teknikleri, Pazarlama Tavsiyeleri
Pazarlamanın küçük büyük ayırmadan bütün işletmeler için gerekliliği artık tartışmaya açık bir konu değil. Söz konusu KOBİ’ler olunca da bu durum çok değişmiyor. Ancak incelenmesi gereken şey, hangi parametrelerin Inbound pazarlamayı KOBİ’ler için gerekli kıldığıdır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler gerçekten Inbound Pazarlama’yı benimsemeli mi? Yoksa farklı pazarlama çözümleri KOBİ’ler için çok daha etkili olabilir mi? Şimdi gelin, KOBİ’ler için gerekli konu başlıkları üzerinden karşılaştırmaları yapalım.
KOBİ’ler için İnsan Kaynağı Yönetimi
Bu maddeyi çok farklı açılardan değerlendirmek gerekir. Kurum içi bir pazarlama departmanı kurduğunuzu ya da tek kişilik dev kadro olduğuna inandığınız bir pazarlamacıyı istihdam ettiğinizi ele alalım. Bu senaryoda departmandan ya da istihdam ettiğiniz kişiden yapması istediğiniz şeyler listesi en kaba haliyle şöyle olacak:
- Web sitemiz yapılsın, hatta mümkünse ödül alabilecek bir tasarım olsun.
- Google’da ilk sayfada, hatta ve hatta ilk sırada olalım. Bunun için para vermiyor muyum zaten?
- Sosyal medyada bütün hedef kitlemiz bizden bahsetsin, bizi tanısın, bizi sevsin. Twitter’da trend topic, Vine’da fenomen, Facebook’ta en çok beğenilen olalım. Bütün bunlar olurken bütün gelişmeleri de ilk biz duyalım ve kullanalım.
- Öyle bir bloğumuz olsun ki hem her gün güncel içerikler girilsin, hem insanlar her yazıyı çok paylaşsın, hem de yakından takip etsin.
Hâl böyleyken, küçük ölçekli şirketinizde dijital pazarlamanın bütün dengelerine hakim ve operasyonel anlamda da kusursuz bir pazarlama yönetimi yapmak, takdir edersiniz ki realist bir bakış açısı değil.
İşe Inbound pazarlama tarafından baktığımız zaman ise insan kaynağını yönetmek ve maksimum verim almak çok daha rahat görünüyor. Ortak bir platformdan yapılması gerekenleri “doğru bir şekilde” uygulamayı öğrenip yönetmek şirket içerisinde efor yönetimini çok daha sağlıklı bir hale getiriyor.
Bu senaryoda da Inbound pazarlamanın SEO, Sosyal Medya, İçerik Pazarlaması ve Mail Marketing’i detaylı olarak kapsayan bir pazarlama stratejisi olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, kurum içerisinde “best practice”leri bilen birinin olması, operasyonların da aynı titizlik ve verim ile yapmalarını beklemek makul görünmüyor. Bu nedenle, profesyonel bir Inbound Pazarlama danışmanlığı almak, sadece KOBİ’lerde insan kaynağı yönetimi açısından bile akla yatkın bir seçenek olarak görünüyor.
KOBİ’ler için Inbound Pazarlama Maliyeti
KOBİ’ler ve Inbound Pazarlamanın gerekliliği yan yana getirildiğinde incelenmesi gereken en önemli parametrelerden bir tanesi de maliyet. Küçük veya orta ölçekli bir işletmede Inbound Pazarlama danışmanlığı almak satış maliyetini ve potansiyel müşteri edinme maliyetini etkiler mi? Biraz verilerden bahsedelim. Ometria, 2013 yılında kurulmuş ve spesifik olarak perakendeciler için geliştirilmiş bir analiz ve pazarlama platformu. Yeni ve küçük bir şirket olması ve girdiği sektörün rekabet açısından yoğun olması gibi önemli etkenlerin söz konusu olduğunun farkında olan kurucu Ed Gotham, maliyet açısından onları zorlamayacak bir çözüm arıyor. Ufak araştırmaların sonunda HubSpot’ta Inbound Pazarlama ile karşılaşıyor ve 2013 yılının sonunda hizmet almaya başlıyor. Aşağıda gördüğünüz datalar Ometria’nın 2014 yılı sonlarında artan değerlerini gösteriyor. İlk yıl içerisinde gelirde %60, potansiyel müşteri sayısında %558, web site trafiğinde ise %368 artış olduğu görünüyor. Maliyete gelecek olursak, onu da kurucu Ed Gotham’ın sözleriyle açıklayayım: “Küçük bir girişim olarak, zaman ve para açısından çok sınırlı kaynaklarla, Inbound çok mantıklı bir hamleydi.”
KOBİ’ler için Inbound Pazarlamada Zaman Yönetimi
Küçük bir işletme olarak geri getiremeyeceğiniz ve altın değerinde olan en önemli kaynağınız zaman! Bunu en etkili şekilde kullanmak, geri kalan bütün dengeleri etkileyen ve değiştiren çok önemli bir sorumluluk. Pazarlama çalışmaları açısından bakıldığında, bir KOBİ için yapılabilecek en büyük yanlışlardan biri birden fazla sayıda ajanstan birbirinden farklı ve bir araya getirilip anlamlandırılması pek mümkün olmayan hizmetler almaktır. Inbound pazarlama, bütün süreçleri tek bir merkezden yönetmenize yardımcı olur. Bir diğer faydası ise SEO, sosyal medya, içerik ve mail marketing gibi pazarlama çözümlerini birbirleri ile analiz ve süreç açısından ilişkilendirebilmektir. Her bir hizmeti farklı bir ajanstan aldığınız senaryoyu varsayalım. Bu senaryoda size gelen analizlerin her biri bir diğerinden bağımsız olacak. Bu da her bir tarafın bir diğerini suçlamasına müsaade eden bir senaryo olacak. Son maddede de inceleyeceğiz ama kısaca özetlemek gerekirse, yatırım geri dönüşü en sağlıklı şekilde hesaplamak ve hatta “almak” için inbound pazarlama çok daha iyi bir çözüm.
KOBİ’ler için Inbound Pazarlamanın Yatırım Geri Dönüşü
Genellikle bize de en sık gelen soruların başında “Yatırım geri dönüşünü alacak mıyım ve ne ölçüde alacağım?” geliyor. Özellikle siz KOBİ’ler için bunun çok kritik bir konu olduğunun farkındayım. Yukarıda da belirttiğim gibi ayrı ayrı ajanslardan hizmet almak ya da istihdamını yapmak ile profesyonel bir ajanstan danışmanlığını almak arasında yatırım geri dönüşü açısından ciddi bir fark vardır. Burada yine datalardan gidelim ve iki Inbound Pazarlama otomasyonunun bu konu ile ilgili sonuçlarına bakalım.
Aşağıdaki tabloda HubSpot’u kullanmanın yatırım geri dönüşünü görüyorsunuz. HubSpot bu tabloyu potansiye müşteri sayısı ve geçen süre ile ilişkilendirerek oluşturmuş. Örneğin; aylık potansiyel müşteri sayısı 10’dan az olan bir işletmenin ilk 6 ayda potansiyel müşteri sayısı 6.46, 1 yılın sonunda 6.98, ikinci yılın sonunda ise 8.52 kat daha fazla oluyor. Ayrıca 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, HubSpot kullanan bir işletmenin 1 yıl içinde ziyaretçi sayısı 3.15 katına çıkıyor. Aynı şekilde 1 yıl içinde satış gelirlerinde %72’lik bir artış görünüyor.
Aşağıda ise Act-On’un bir vaka analizini görüyorsunuz. Yine sonuçlar benzer: inbound pazarlama otomasyonunu kullanan Mikogo adındaki girişim satışlarını %30 oranında arttırıyor.
Benzer vaka analizlerini HubSpot’un ve Act-On’un web sitelerinden rahatlıkla bulabilirsiniz. Siteleri incelediğinizde de fark edeceksiniz: Vaka analizi paylaşılan işletmelerin tamamına yakını küçük işletmeler.
Rekabetin artık herkesin dilinde olduğu günümüzde KOBİ’lerin hayatta kalma ve fark edilme olasılıklarını maksimum seviyede tutmak için özellikle pazarlama alanında akıllı kararlar almaları şart. Inbound pazarlama ise bu anlamda en makul çözüm. Hem zamandan hem bütçeden hem de insan kaynağından tasarruf edebilmek ve az kaynakla optimum verimi almak için Inbound pazarlamayı araştırmanızı tavsiye ederim.
[hs_action id=”2686″]