Kaçımız bedenimizdeki ufacık bir karın ağrısının neden olduğunu araştırırken Google’ın verilerinde kendimize kanser teşhisi koymadık? Ya da 2 gün üst üste bir şey unuttuktan sonra kan testi yaptırmak yerine search butonuna “Alzheimer belirtileri” yazmadık. Şüphesiz ki bu gibi soruları Google’ a sorduğumuzda %98 kanser,%2 oranında da 1 günlük ömrümüz kaldığını öğreniyoruz.
İnternette hastalık arama diye adlandırılan bu sendrom (Siberkondria), iddialara göre insanların edindikleri bilgiler doğrultusunda daha çok hasta olmalarına sebep oluyor. Bir de hastalığın sadece teşhisini koymakla kalmayıp zannettikleri teşhise göre tedavi uygulayanlar var! Yapılan bir araştırma insanların sağlık konusunda ilk önce kime güvendiklerini gözler önüne seriyor:
İnternette hastalık araştırma hastalığı yani Siberkondria; Hastalık Hastalığı-Hipokondriyazis’in bir türü olup bedende hastalık arayışının internet ortamında yapılmasıdır. Kişi gece yatmış bile olsa hastalıkla ilgili aklına gelen küçük bir bilgi ile ilgili araştırma yapabilir. Bu kişiler edindikleri bilgilerin doktorun söylediğinden daha güvenilir olduğuna inanır, hatta internette hastalık araştırmadan duramazlar. Kişinin zihninin bu kadar hastalıkla meşgul olması ve hastalık belirtilerini internette araştırması aslında yaşadığı başka bir bunalımın belirtisidir. Bu hastalık nevrotik bir bozukluk olup tedavi edilmelidir. Bu tip kişiler çevrenizde mutlaka vardır bir düşünün, internette hastalık araştırması yapıyor, doktorlara güvenmiyor ve internette okudukları üzerine kendine tedavi uyguluyorsa onu gerçekten tedavi etmeye ikna etmelisiniz.
Google, kullanıcıların internet üzerinden teşhis koyma yönündeki tercihlerini odağına aldı. Artık araştırılan rahatsızlıklara ilişkin belirti, tanı, teşhis, tedavi vb. tüm detayları kullanıcalara sunmaya hazırlanıyor. Yanlış anlamadınız Google hastalık teşhisi koyacak! Yapılan açıklamaya göre Siberkondria belirtileri gösteren kişilere yönelik harekete geçtiklerini ve bunu detaylandırırken sağlık uzmanı danışmanlığında yapacağını söyledi. Üstelik gizlilik ihlali göz önünde bulunduruyorlar.
Siberkondria hastaları bir yana bu araştırmaları makul oranda yapanlar için oldukça iyi bir gelişme olduğunu düşünüyorum. En azından internetteki bilgi kirliliğinden bir nebze uzak olacaktır. Google’ın bu projeyi Harvard Tıp Okulu ve Mayo Clinic iş birliğinde yürüttüğünü açıklaması da bir parça içimizi rahatlatıyor. Bu çözüm kullanıcıları nasıl bir tedavi aşamasına yönlendirir bilinmez ama internet üzerinde gördüklerine fazlasıyla inanan insanlarımız için en doğru yolu bulmasının kolay olduğu söylenebilir.
Okuduğunuz için teşekkürler.