İçerik Pazarlaması ile İlgili En Çok Sorulan 6 Soru ve Cevabı
- 12 Şubat 2015
- Inbound Pazarlama Teknikleri, Pazarlama Tavsiyeleri
1- İçerik Pazarlaması sadece blog tutmak mıdır?
Content Marketing Institute’ye göre İçerik Pazarlaması: “Net bir şekilde belirlenmiş hedef kitlenin dikkatini çekmek ve nihayetinde kârlı bir müşteri aksiyonu yürütmek için, değerli, ilgili ve tutarlı içerikleri oluşturmaya ve paylaşmaya odaklanmış bir stratejik pazarlama yaklaşımıdır.” İçerik ise sahip olduğunuz güncel, sektörel, eğlenceli, kritik vs. bilgidir. Bu nedenle içerik üretmenin tek yolu blog değildir. Listeler, röportajlar, infografikler, sunumlar, rehberler, videolar, görseller, ürün değerlendirmeleri, araştırma yazıları, yapılacaklar listeleri, yarışmalar, e-kitaplar, şablonlar ve demolar… Yani hedef kitlenize fayda sağlayacak şekilde sunduğunuz bütün bilgiler İçerik Pazarlaması kapsamına girer.
2- İçerik Nasıl Pazarlanır?
Şuan akla gelen ilk ve en etkili yöntem sosyal medya. Etkili bir mecra olduğu doğru; ama tek değil. Aşağıda hem sosyal medya hem diğer kanallar için ipuçlarını bulabilirsiniz.
– E-mail’ler içerik pazarlaması için etkili kaynaklardır. Haftalık online bültenler hazırlayarak hedef kitlenizin yeni yazılarınızdan haberdar olmalarını sağlayabilirsiniz.
– Oluşturduğunuz içeriğin sosyal medya paylaşımını sadece o gün için yapmak etkili bir yöntem değildir. Buffer, HubSpot Social benzeri bir araç kullanarak içeriğinizi o hafta içerisinde farklı zamanlarda birkaç kez paylaşabilirsiniz. Ancak paylaşım cümlelerini değiştirmeyi ihmal etmeyin.
– İnsanlara ne vaat ettiğiniz önemlidir. Paylaşımlarınızı “E-Book’u İndirin” gibi cümlelerle yaparsanız kaybedersiniz. İnsanların hangi ihtiyaçlarını karşıladığınızı düşünün. Ve bunu açıklayan etkileyici bir paylaşım cümlesi bulun.
– İçeriğinizi sizin paylaşmanız kadar başkalarının paylaşması ve beğendiğini belirtmesi de önemlidir. Yakınlarınızdan başlangıçta bunu yapmalarını rica edersiniz daha sonra içeriklerinizi organik olarak paylaşan bir kitleniz olur.
– Sosyal medya mecralarında sadece firma sayfanızda içeriklerinizi paylaşmak ulaştığınız kitle sayısını düşürecektir. Facebook gruplarında, Twitter listelerinde, LinkedIn gruplarında da paylaşım yapın.
– İçeriğinizi farklı bloglarda, web sitelerinde yayınlatmanız da yine ulaştığı kitlenin artmasına imkan sağlayacaktır.
– Ve tabii ki fısıltı gazetesi! Çok sevdiğim bir arkadaşımın da dediği gibi: Adnan Oktar’ın ünlü olma sebebi sokaktır; sadece medya değil!”
3- Herkesi Etkileyecek Bir İçerik Yaratmanın Belirli Bir Formülü Var Mı?
Aslında çok basit bir formülü var: İçeriği önemsemek. Tabii burada kastedilen herkes her zaman ima edilenden daha dar bir kitle olan “hedef kitledir”. Yani aslında sizin içeriklerinizin herkese değil sizin hedef kitlenize ulaşması önemlidir. İçerik pazarlamasını bir avantaj haline getirmek için bunu önemseyerek, samimiyetle ve bilginize güvenerek yapmalısınız. Eğer bu taktik size çok klişe geldiyse bir de şunları deneyin: Sektörünüz ne olursa olsun her sabah gazeteleri okuyup günceli takip edin, Y jenerasyonunun olduğu yerlerde olmaya ve konuşmalarına dahil olmaya çalışın, içerik konusunda fikirlerini alın, mutlaka haftalık içerik fikirlerinizi bir yere not alın ve sevinç veya hüzün gibi insan duygularını ön planda tutun. Ekibinizle yapacağınız toplantılar da güzel fikirler çıkmasına vesile olacaktır.
4- Üretilen İçeriklerin Popüler Olması İçin Marka Bilinirliği Şart Mı?
Son birkaç haftadır samimiyetiyle Türkiye’nin hemen her yerinde sempati kazanan Tostçu Mehmet aslında bu sorunun net cevabı. Son 2 haftada hem takipçi sayısını hem hayran kitlesini mükemmel bir hızla arttırdı. Bunu da yine yukarıda belirttiğim en basit taktikle; samimiyetle yaptı. Yani cevap: Hayır: İçeriklerinizin okunması ve takip edilmesi için Apple olmanıza gerek yok. Bu arada; girişimcilerin oluşturduğu içeriklerin bilgi açısından çok daha dolu ve tatmin edici olduğu da ayrı bir gerçek.
5- Şirket İçerisinde İçerik Pazarlaması Kimin Görevidir?
Şirketin muhasebesini sosyal medyacıya yaptırmıyorsanız, içeriği de herkese yazdıramazsınız. Öncelikle içerik planlamanıza bakmanız gerekir. Hangi alanlarda kim donanım açısından daha iyi? Bir girişimseniz bu konuda insan kıtlığı yaşamayacaksınızdır. Özetle bırakın işi iyi bilen yazsın. Eğer bir danışmanlık alma ya da içeride bir içerik pazarlaması uzmanı/yöneticisi istihdam etme imkanınız varsa en akıllıca yol hem maliyet hem etki açısından bu olur. Eğer şirket içinde yazılacaksa, burada dikkat etmeniz gereken detay dil bilgisidir. Ekibin bu konuda eğitim aldığından emin olun. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak istemezsiniz. Eleştiriler çok acımasız olacaktır.
6- İçerik Pazarlamasında ROI (Yatırım Geri Dönüşü) Nasıl Ölçümlenir?
Her pazarlama stratejisinde olduğu gibi içerik pazarlamasında da geri dönüş almak ve ölçümleme yapmak önemlidir. İçeriğin oluşturulmasından paylaşıldığı kanallara kadar en sağlıklı ölçümleme HubSpot gibi bir pazarlama otomasyonu kullanarak yapılır. Bütün süreçler tek bir kanaldan yönetildiği için alınan yatırım geri dönüşü sonucu da tatmin edici bir doğrulukta olacaktır. Eğer bir otomasyon kullanmıyorsanız Google Analytics, ya da kullandığınız paylaşım kanallarının analitik sayfalarından da ölçümleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey neyi ölçümleyeceğinizdir. Bir kez içeriklerinizi okuyan ziyaretçi tekrar sitenize geri geldi mi?(Returning Visitor), İçeriklerinizin içerisinde konumlandırdığınız aksiyon çağrılarına (CTA) kaç kişi tıkladı?, Satışa, potansiyel müşteriye dönen ya da o kanala giren ziyaretçileriniz oldu mu? Gibi soruların cevapları bu analizlerden elde edeceğiniz veriler arasında olmalıdır.
İçerik pazarlaması Türkiye’de genel hatlarıyla bilinmeye başlanan ancak doğru bilinen yanlışı çok fazla olan alanlardan bir tanesi. Bu nedenle çoğu zaman büyük ve küçük ölçekli firmaların uygulamalarında problemler çıkıyor. İçerik pazarlaması ile ilgili daha detaylı , doğru ve güncel bilgileri buradan takip edebilir, yorum ve eleştirilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.