Linux İşletim Sistemine Ruby Kurulumu

part_2-linux'ta-kurulum

Merhaba arkadaşlar bir önceki yazımda size Windows işletim sistemli bilgisayarınıza Ruby‘i nasıl kurarsınız bundan bahsetmiştim, şimdiki yazımızda ise popüler bir Linux dağıtımı olan Ubuntu üzerine nasıl Ruby kurabilirsiniz bundan bahsedeceğim.

Bildiğiniz gibi bir çok linux dağıtımında olduğu gibi Ubuntu’da da paket yöneticisi bulunmakta ve bu sayede sistemimize kurulum yapacağımız zaman çok fazla uğraşmak zorunda kalmıyoruz, bir kaç komut satırı yardımıyla istediğimiz uygulamayı işletim sistemimizde çalışır hale getirebiliyoruz ve bu durum Ruby için de geçerli. Direkt paketler aracılığı ile Ruby i sistemimize kurabiliyoruz, bu yüzden ben bu yazımda, doğrudan paketler aracılığı ile Ruby kurulumundan ziyade RVM(Ruby Version Manager) dan ve kurulumundan bahsedeceğim.

RVM(Ruby Version Manager) Nedir ?

RVM bir Ruby paketleme sistemidir, daha doğrusu bir versiyon yönetimi sistemidir, aynı anda birden fazla Ruby sürümünü sisteminizde tutmanızı sağlar ve istediğinizde bu sürümler arasında rahatlıkla geçiş yapabilirsiniz hatta spesifik bir Ruby sürümüne doğrudan istediğiniz GEM‘i kurabilirsiniz, böylece farklı Ruby sürümlerinde farklı GEM paketlerini çalıştırabilirsiniz.

RVM Nasıl Kurulur ?

RVM yi sistemimize kurmaya başlamak için https://rvm.io adresinden gidelim ve sistemimize uygun RVM sürümünü indirmeye başlayalım.

Siteye girdikten aşağıdaki görselde de görebileceğiniz “Installation Documentation” linkine tıklayalım.

rvminstallationdocument

Sayfa açıldıktan sonra sistemimize RVM kurabilmemiz için bir çok komut satırı göreceksiniz, ben burada genellikle

“Install RVM stable with ruby” başlığı altındaki komutu tercih ediyorum.

curl -sSL https://get.rvm.io | bash -s stable --ruby

Şimdi yapmamız gereken ise bu komutu kopyalayıp, konsol yardımıyla çalıştırmak.

rmvcertificate

Komutu çalıştırdıktan sonra siz de yukarıdaki gibi bir Curl sertifika problemi ile karşılaşıyorsanız bir kaç kısa işlem yapmamız gerektiği anlamına geliyor demektir.

Bu problemi çözebilmemiz için Curl programcığına insecure bir bağlantı üzerinden ilgili yere erişebileceğimizi söylememiz gerekiyor. Bunu yapabilmemiz için de konsol ile aşağıdaki komutu çalıştırmamız yeterli olacaktır.

echo 'insecure' > ~/.curlrc

İşlemin gerçekleşip gerçekleşmediğini home dizininiz altında gizli dosyaları göster dedikten sonra .curlrc dosyası içinde insecure ibaresini görerek teyit edebilirsiniz.

Şimdi tekrardan az önce https://rvm.io adresinden aldığımız komutu, konsole kullanarak kurulumumuza kaldığımız yerden devam edebiliriz.

rvmsuccess

Evet şimdi yukarıdaki gibi bir ekran görüyorsanız doğru yoldasınız demektir ve tek tek gerekli olan tüm paketler indirilip kurulacaktır, yine bu işlem devam ederken kurulumun belli bir noktasında sizden root şifrenizi girmeniz istenecektir, şifrenizi de girdikten sonra kurulum başarılı bir şekilde sonuçlanacaktır.

Kurulum bitiminde sizden RVM nin çalışması için çalıştırmanız gereken bir komut satırı verecektir.

source /home/(username)/.rvm/scripts/rvm

Evet… bu komutu da çalıştırdıysanız artık sisteminize Ruby i başarıyla kurmuşsunuz demektir. 🙂

Not: .rvm ile ilgili dosyaların nereye kurulduğunu merak ediyorsanız,  home dizini altında açılan .rvm isimli klasöre göz atabilirsiniz.

Şuan artık sistemimize Ruby kurulumumuz entegre edildi.  Kurulumunuzu test etmek içinde.

ruby -v

Komut satırını kullanabilirsiniz, bu komut size sisteminize kurulan Ruby sürümünü söyleyecektir. Artık istediğiniz GEM‘i kurabilir yavaş yavaş uygulama geliştirmeye başlayabiliriz. 🙂

Bir sonraki makalede görüşmek dileği ile..

Ruby Rocks !!!

No Comments

Yorum Yap