Sosyal Medya Devlerinin Kuruluş Hikâyeleri

Sosyal medya hayatımızın her alanında yer edindi, vazgeçilmezimiz haline geldi. O kadar güçlü ve etkili ki sosyal medya; yeni kurulmuş bir firmayı sadece bir günde zirveye taşıyabilecekken, dünyaca ünlü bir firmayı sadece bir günde rezil edebilir. Bu kadar güçlü bir platformu bu kadar güçlü yapan başlıca sitelerin hikâyelerini sizler için araştırdım ve derledim. İyi Okumalar! 🙂

1) Facebook  

2.38 milyar aylık aktif kullanıcı sayısına sahip Facebook’un hikayesi şöyle başlıyor: 2004 yılının Şubat ayında kurulan Facebook, Mark Zuckerberg’in kurduğu ikinci sitedir. İlk sitenin adı Facemash’di ve bu site Harvard öğrencilerinin bilgilerini ve resimlerini içeren, ilk sosyal ağ sitesiydi. Fakat Zuckerberg öğrencilerin bilgilerini ve resimlerini okul yönetiminden izinsiz kullandığı için, yönetim bir süre sonra Facemash’i kapattırdı. Bunun üzerine Zuckerberg, kullanıcıların kendilerine özel veya herkese açık bir profil oluşturabilecekleri ve birbirleriyle iletişim kurabilecekleri bir sosyal ağ sitesi kurmaya karar verdi. Bu siteyi kurabilmek için okuluna bir sene süreyle ara verdi ve oda arkadaşlarının destekleriyle birlikte o zamanki adıyla the Facebook’u yani Facebook’u kodlamaya başladı.


5 Şubat 2004 tarihinde kodlama işlemi bitti ve Facebook, Harvard öğrencilerinin kullanımına açıldı. İlk başlarda sadece Harvard öğrencilerinin kullanabildiği Facebook’un namı hızla yayıldı ve kısa bir süre sonra Kanada, İngiltere ve Meksika gibi diğer ülkelerden öğrencilerin de kullanımına açıldı. 2006 yılında ise Facebook, geçerli mail adreslerine sahip 13 yaş üstü herkesin kullanımına açıldı ve kısa bir süre içinde dünya çapında ünlü bir site haline geldi.

Facebook’un adı ise Paper Facebook’dan geliyor. Paper Facebook ABD’deki öğrencilerin, öğretmenlerin ve okul çalışanlarının kendilerini tanıtmak için doldurdukları formun adıdır.

2) Youtube

Youtube, önceleri Paypal’ da çalışan Chad Hurley, Jawed Karim ve Steve Chen tarafından 15 Şubat 2005 tarihinde kurulmuştur. Youtube fikrinin ilk olarak, Chen’in San Francisco’da verdiği bir partide çektikleri videolarını paylaşacak bir mecra olmadığını fark edince ortaya çıktığı söyleniyor. Karim bu partide olmadığı için Youtube fikrinin böyle ortaya çıktığını reddederken, Chen fikrin bir parti sırasında çıktığını onaylıyor.

Karim’ e göre ise fikir ilk olarak şöyle ortaya çıktı; 2004 yılı Superbowl şovunda Janet Jackson’un kazara göğsünün açılması ve yine 2004 yılında gerçekleşen Hint Okyanusu depremi ve tsunamisi gibi olayların videolarına insanlar online olarak ulaşamıyorlardı ve bunun üzerine Youtube fikri ortaya çıktı.


Youtube’a ilk video, şirketin kurucularından olan Jawed Karem tarafından 23 Nisan 2005 tarihinde yüklenmiştir. Videoyu buradan izleyebilirsiniz. Youtube’da en fazla izlenen video ise Ed Sheeran’ın ”Shape of You” adlı müzik videosudur. Video 4.07 milyar görüntülenme almıştır. Google tarafından 9 Ekim 2006’da 1.65 milyar karşılığında satın alınan Youtube’da her gün ortalama 5 milyar video izlenmektedir.

3)Twitter

Twitter fikri ilk olarak Amerika’nın San Francisco eyaletinde bulunan South Park’ta 14 arkadaşın bir aktivite amacıyla bir araya geldikleri sırada ortaya çıkmıştır. Bu 14 arkadaşın arasında bulunan ve Twitter’ın şu anki Ceo’su olan Jack Dorsey, o an arkadaşlarıyla yaptıkları etkinliği(etkinlik kesin olarak bilinmiyor, yemek yedikleri söyleniyor) başkalarına duyurmak amacıyla bir SMS sistemine ihtiyaç duyar. Jack, telefonundan SMS gönderebilirdi fakat daha kullanışlı bir sistem arıyordu. Bu ihtiyacı arkadaşlarıyla paylaşır. Bu fikir ile beraber Twitter’ın temelleri atılmış oldu. Bu arkadaş grubu fikrin üzerine yoğun bir beyin fırtınası yaptıktan sonra Jack, web tabanlı bir site kurar ve çalışmalara başlar. Jack, fikriyle birlikte bir yarışmaya katılır ve birinci olur. Bunun üzerine çalışmalarının arttırır ve Twitter’ı hayata geçirir.


Yukarıda da gördüğünüz gibi Twitter ilk kurulduğu zamanlarda logosu günümüzdekinden farklıydı. Kurucular, kuşların sürekli cıvıldamasından yola çıkarak Twitter’ın logosunu günümüzdeki haline getirdiler. Ayrıca bilmeyenler için logodaki kuşun bir adı var; Larry.

Günlük 126 milyon aktif kullanıcıya sahip olan Twitter’da her saniye ortalama 6000 tweet atılmaktadır.

4) Instagram

ABD’nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Stanford Üniversitesi mezunu Mike Krieger ve Kevin Systrom, Instagram’ı kurmadan önce Google ve Microsoft gibi ünlü şirketlerde çalışarak çok büyük deneyimler elde ettiler. Kazandığı deneyimlerin de yardımıyla, insanların çektikleri resimlere filtreler ekleyebilecekleri ve bu resimleri birbirleriyle paylaşabilecekleri bir uygulama geliştirmeye karar verdiler ve Instagram’ı ilk olarak 6 Ekim 2010’da yayımladılar.


Instagram’ı ilk başlarda sadece Iphone, IPad ve Ipod Touch cihazlara sahip olan kişiler kullanabiliyordu fakat 2012 yılı Nisan ayında uygulama Android 2.2 ve üstü cihazların da kullanımına açıldı.

Büyük bir hızla büyümeye devam eden Instagram’ı 2012 Nisan ayında Facebook 1 milyar dolar karşılığında satın aldı. Şu an Instagram’ı her ay 1 milyar kişi aktif bir şekilde kullanıyor.

Çoğu ülkenin nüfusundan bile daha fazla kullanıcıya sahip olan bu sosyal medya platformlarını kullanarak yaptığınız işi daha büyük kitlelere duyurabilmeniz mümkün. Fakat bu kadar güçlü bir platformu dikkatli bir şekilde kullanmanız gerekmekte. Yoksa yazının en başında belirttiğim gibi şirketiniz zirvede olsa bile bir günde rezil olabilmeniz mümkün.

Sosyal medya pazarlaması hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve Netvent’in profesyonel ekibi tarafından hazırlanan etkili stratejiler sayesinde sosyal medyayı daha verimli bir şekilde kullanabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

No Comments

Yorum Yap