Dijital Çay Saati: Joost de Valk Özel Söyleşi [Yoast]

Uzun bir aranın ardından Dijital Çay Saati yazılarımla seriye devam ediyorum. Bu ufak kesinti için lütfen kusura bakmayın ☺

Daha önce yapmış olduğum söyleşiler için;

Bu hafta Netvent Blog olarak Hollanda’ya gidiyoruz. Dünyanın en çok kullanılan ve bilinen SEO eklentilerinden Yoast’a konuk olacağız ☺ Yoast’ın kurucusu ve CEO’su Joost de Valk ile keyifli bir söyleşi yaptık. Her ne kadar ilk online bağlantımızda ufak bir kopukluk yaşansa da sonrasında telafi ettik. O zaman merhaba diyelim ve başlayalım!

Screenshot_8

(Söyleşi esnasında internet kaynaklı pek çok bağlantı problemi yaşasak da söyleşiyi nihayetinde tamamlayabildik ☺ )

 

-Merhaba Valk, öncelikle nasılsın? Yoast’ta işler nasıl gidiyor?

Yoast şu anda çok iyi gidiyor. An itibariyle çok hızlı bir büyüme yakaladık. Bu yılın başlangıcından bu yana 5 yeni ekip arkadaşımız oldu. Geçtiğimiz 4 sene içerisinde bir büyümemiz vardı ancak 2016 yılı itibariyle bu hızımız katlandı diyebilirim. Yoast’a ilk defa Şubat 2012’de alım yapmıştım. Şu anda 4 kişi Hollanda’da 12 kişi ise dünyanın çeşitli yerlerinden bize destek veriyor.

 

-Bu sorunun söyleşimlerimde klişe olduğunu söylemeliyim. Söyleşimize seni tanıyarak başlayabilir miyiz? Joost de Valk kimdir?

Bundan 10 sene önce bir dijital pazarlama ajansındaydım ve dijital pazarlama faaliyetleri ile ilgileniyordum. Sonrasında İngilizce bir blog kurmaya karar verdim ve SEO’ya ilgi duyduğumu fark ettim. Bir yandan hobi haline geldi ve bundan 6 yıl önce de ajanstan ayrıldım. Ardından kendi işimi kurdum ve Guardin, Ebay gibi büyük markalara danışmanlık vermeye başladım. Ardından da artık olduğum yerde, Yoast’tayım.

 

-Peki Yoast’ın hikayesi nedir? Fikir nereden çıktı?

WordPress ile uzun yıllardır ilgileniyorum ve ilk etapta eklentiler yazıyordum. Bu eklentiler zamanla popüler olduktan sonra bir şey fark ettim. SEO ile ilgili çok fazla eklenti kullanıyordum ve bu eklentilerin sunduğu özelliklerin hepsini bir araya getirmeyi düşündüm. Eklentiyi geliştirdikten sonra büyük bir başarı yakaladım. Bundan 4 yıl öncesinde Yoast için sadece ücretsiz versiyon ile yola devam ederken geliştirdiğim 3 eklentiye de destek vermeye çalışıyordum. O zamanlarda bir milyon kullanıcıya ulaşınca ve günde yüzlerce destek talebi gelmeye başlayınca artık tek başıma yönetebileceğim bir konumda olmadığımı fark ettim. Ardından destek talepleri için birilerini işe almayı düşündüm ancak bu işi ücretsiz olarak yapıyorsanız ve başka bir şirketiniz yoksa bir şeyler yapmanız gerekir. Bu noktada da eklentinin Premium versiyonunu çıkarmaya karar verdim.  Premium versiyonu çıkardıktan sonra da başarıyı sürdürme imkanı yakaladık. Şu anda 5 milyondan fazla websitesi Yoast’ı kullanıyor ve Premium versiyonu kullanan kullanıcıların sayısı düzenli bir şekilde büyüyor. Geldiğimiz noktada destek taleplerini karşılayabildiğimiz ve tüm taleplere bakmak zorunda kalmadığım için mutluyum ☺

 

-Yoast ile ilgili diğer istatistikleri paylaşabilir misin?

Yoast ile ilgili çok detaylı istatistikler elde edemiyoruz, üçüncü parti araçlar kullanarak veri elde etmeye çalışıyoruz; ancak az önce de belirttiğim üzere 5 milyondan fazla kullanıcıya (ücretsiz + Premium toplamı) ve 25 milyondan fazla indirmeye sahibiz. 20’den fazla dilde arayüzü sağlıyoruz. Ayrıca çok aktif bir komünitenin olduğu bir topluluğumuz var. 10 yazılımcımız ile birlikte yola devam ediyoruz. İstatistikler konusunda o kadar çok indirme var ki artık sadece numaraları izleyebiliyoruz ☺

 

-Yoast ile ilgili gelecek planlarınız neler?

Yılın geri kalanı için bir plan oluşturduk ve yeni özellikler üzerinde çalışmaya başladık bile. Yeni özellikle ile ilgili çok fazla detay veremeyeceğim zira rakiplerimiz de bizi sıkı bir şekilde izliyor ☺ Ancak şunu şöyleyebilirim, sadece WordPress değil diğer platformlar için de Yoast’ı geliştiriyoruz. Şu anda Drupal için eklentimiz hazır, bunun dışında birkaç platform için daha Yoast’ı yayınlayacağız. Gelen geri bildirimler için de çok mutluyuz, güzel yorumlar alıyoruz.

Yoast 3.0.1 sürümünde pek çok yeni özelliği canlıya aldık, özellikle akıllı etiketler ve kategori yapıları ile ilgili pek çok yeniliği yeni bir yetenek olarak ekledik. Şu ana kadar test eden ve kullanan kullanıcılardan güzel geri bildirimler aldık.

 

-Google’da neler oluyor? Son algoritma güncellemeleri hakkında ne düşünüyorsun?

Öncelikle 2016 yılının çok hareketli başladığını söylemekte fayda var. İnceleme yaparken ya da sonuçları incelerken bile bir şeyler olduğunu hissediyorsunuz. Geçmiş yıllardaki değişikliklere baktığımızda bir değişiklik olduğu zaman “Evet, bu, bu ve bu değişti ve bu oldu” diyebiliyordunuz ancak şimdi baktığımızda biraz daha karmaşık bir yapı görüyoruz. Göstermek istedikleri sonuç sayfaları ile ilgili değişiklikler yapılıyor. Arama sonuç sayfalarında çok daha zengin bir yapı ile karşılaşıyoruz. Örnek olarak bir marka ile ilgili arama yapıyorsanız haber başlıklarından tutun da sosyal medya bağlantıları, Wikipedia sayfaları, marka ile ilgili diğer bilgileri sunan sonuçlara kadar önceki yıllara göre karşılaştırdığımızda daha özgün bir yapıyla karşı karşıyayız. Tabi bunun dışında başka örnekler de var ancak genel itibariyle kullanıcı deneyimi ile ilgili güncellemelerin yapıldığını görüyoruz. Google değişiklikler yapıyor ancak şu ana kadar oyunu tamamen değiştirecek değişikliklerin uygulanmadığını görüyoruz.

 

-Kesinlikle. Özellikle son güncellemelerle birlikte kullanıcı deneyimi konusunda da gelişmeler olduğunu görüyoruz. Gerek Google’ın yayınladığı Google Webmaster Guidelines olsun gerekse yapılan analizler neticesinde ortaya çıkan sonuçlar olsun SEO uzmanlarının kafası biraz karışmış durumda, özellikle de KPI’ları belirlerken. 2016’da SEO KPI’ları belirlerken nelere dikkat etmeliyiz, senin görüşlerin nelerdir?

Bu konuda Google Search Console’un son geliştirmeler ile birlikte KPI’ları belirlerken bize yardımcı olacağını söyleyebiliriz. Benim için en dikkate değer KPI’lardan bir tanesi kaç farklı sayfadan trafik aldığımız ve bu trafiğin gelişim süreci. Organik trafik her zaman için en dikkate değer KPI olarak belirleyici bir durumda. Yapılan aramalar neticesinde doğru hedef kitleyi çekebiliyor muyuz, dönüşüm sağlayabiliyor muyuz buna dikkat etmek gerekiyor. Sıralamalara çok dikkat etmiyorum çünkü kullanıcı alışkanlıklarına ve yerel bölgelere göre değişiyor. Özellikle Amerika’da bu farkı daha iyi görebiliyorsunuz. New York’ta yapılan aramalarla Los Angeles’ta yapılan aramalar tamamen farklı sonuçlar gösteriyor. Google Search Console’da ortalama konum dışında tıklanma oranları daha yararlı oluyor incelemek için.

 

-Peki makine öğrenmesi ile ilgili ne düşünüyorsun? Rankbrain algoritmasını uzun süredir konuşuyoruz.

Makine öğrenmesi daha iyi sıralama sonuçları sunmak için geliştirilen bir çözüm. Daha önce de belirttiğim gibi bu konu da aslına bakarsak kullanıcı deneyimi ile ilgili. Burada üç farklı alana değinmemiz gerekiyor. Birincisi Teknik SEO Geliştirmeleri. Teknik açıdan SEO geliştirmeleri hem doğru sıralamalarda yer almamız hem de sitemizi doğru bir şekilde optimize edebilmek için gerekiyor. İkincisi ise içerik. Google’ın sayfamızın hangi konu ile ilgili olduğunu anlayabilmesi için içeriğimizi optimize etmemiz gerekiyor. Üçüncüsü ise kullanıcı deneyimi. Bu üç alanda geliştirmeyi sağlarken de hedef kitlemiz arama yaparken aradıkları bilgiyi doğru sunabilmemiz için temel gereksinimleri de sağlamış oluyoruz. Özellikle WordPress gibi platformlarda bunu yapabilmemiz de çok kolay. Bizim geliştirdiğimiz eklentiler gibi pek çok eklenti de zaten teknik kısımları hallediyor.

 

-Peki Yoast SEO eklentisinde kullanıcı deneyimi konusunda geliştirmeler yapmayı planlıyor musunuz?

İçerik konusunda geliştirmeler planlıyoruz. Anahtar kelime yoğunluğu, daha iyi bir içerik yazmak için öneriler gibi özellikleri devreye alacağız. Linguistik ve semantik konulara ağırlık vermiş durumdayız.

 

-Bu soru biraz magazinsel olacak ☺ Herhangi bir isim veya geliştirici telaffuz etmeyeceğim. Rakipleriniz hakkında ne düşünüyorsun?

Pek çok rakibimiz bulunuyor. Bazıları ile çok yakından ilşkilerimiz de var. Teknik konularda ve güvenlik konularında fikir alışverişinde bulunuyoruz. Rakiplerimiz hakkında herhangi bir telaşımız yok. Kendi alanımızda WordPress’te %25 pazar payımız bulunuyor. Pazar da büyümeye devam ediyor ve büyüme gerektiren pek çok konu var. Aslına bakılırsa pek çok teknik özelliğin de WordPress’in kendi çekirdeğinde olması gerektiğine inanıyorum, site haritası gibi. Aktif olarak da bunun için çalışıyoruz ve WordPress çekirdek özellikleri üzerinde geliştirmeler yapılması için önerilerde bulunuyoruz.

 

-Sosyal sinyaller hakkında ne düşünüyorsun?

Google’ın sosyal sinyallerden yararlandığı bir gerçek ama spesifik olarak hangi noktalara dikkat ettiğini bilemiyoruz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken noktanın da sosyal sinyallerden ziyade kullanıcıların paylaşmak isterken kullandıkları değerlere dikkat etmek gerekiyor.

 

-Mobil trend yükseliyor. Google şuanda Hızlandırılmış Mobil Sayfalar(AMP) ile ilgili duyurular ve geliştirmeler yapıyor. Hızlandırılmış Mobil Sayfalar hakkında ne düşünüyorsun? Ayrıca Yoast’ın da Hızlandırılmış Mobil Sayfalar ile ilgili destek verdiğini biliyoruz.

Yoast olarak sunduğumuz AMP entegrasyonu ile WordPress AMP eklentisine göre daha az hata görüyorusunuz. Dürüst olmak gerekirse pek çok websitesinin de AMP ile henüz bir başarı yakalayamadığını söyleyebiliriz. Entegrasyon süreci ile birlikte Google’ın da crawl işlemi biraz zaman alıyor. Burada kullanıcıya sağlayacağımız faydayı düşünmemiz gerekiyor. Sade olmak, en iyisi ☺

 

-Sosyal medyada SEO konusunda takip etmemizi önerdiğin isimler/platformlar var mı?

  • Search Engine Land
  • Search Engine Journal
  • Moz
  • Yoast

IMG_1814 (1)

Böylelikle bir söyleşiyi daha geride bıraktık. İlerleyen haftalarda yeni söyleşilerle gündemin nabzını tutmaya ve blogumuzda misafir isimleri ağırlamaya devam edeceğiz!

 

Sevgi, saygı ve barış.

No Comments

Yorum Yap